Innovation för en ljusare framtid

Dell Latitude

Många av Dells hållbara innovationer kommer från Latitude-familjen. Vi på Dell var först med att använda återvunnen kolfiber och magneter – och det var i Latitude-familjen. Vi har sedan fortsatt vårt arbete med mer hållbara lösningar, och 2021 var vi också först att visa att träbaserad bioplast* kunde användas i hårdvaruprodukter. I arbetet med Latitude-produkterna strävar vi fortfarande efter att hitta nya sätt att främja hållbar design i nya generationer av produkter.

*Bioplast tillverkad av tallolja är en biprodukt från papperstillverkningsprocessen.

Återvunnen plast

Latitude-produkterna är tillverkade av upp till 18 % återvunnen plast. Både Latitude 5000- och 7000-serien är dessutom tillverkade av kolfiber som kommer från flygindustrin. I 5000-serien blandar vi också vår nya bioplast med kolfiber och andra återvunna material – det ger 71 % hållbara material.

Mer hållbara förpackningar

Vi använder 100 % återvunnen pappersmassa och 100 % (50 % PCR och 50 % från utvinning) HDPE* i förpackningarna till våra Latitude-produkter.

* Högdensitetspolytylen

Optiplex

OptiPlex är ett ledande produktsortiment inom hållbar innovation. Det var den första Dell-produkten som tillverkades av återvunna material 2007 och den första produkten tillverkades av cikulära material 2014. Och senare, 2021, satte vi ännu en hållbar OptiPlex-nyhet på kartan: Vi hade tillverkat världens första dator med en hårddisk av återvunnen aluminium.  

Cirkulära komponenter

På OptiPlex använder vi vår egen slutna leveranskedja för att omvandla gammal teknik till nya delar i nya datorer. Vi ser till att gamla Dell EMC-datorer blir nya hårddiskar till OptiPlex. OptiPlex-datorer består därmed av upp till 60 % återvunnet material.

Återvinningsbar förpackning

87 % av förpackningen som används för Dells datorer är tillverkad av återvunnet eller förnyat material. Vi samarbetar med våra leverantörer för att öka den andelen och inkludera FSC-certifierad wellpapp i alla våra pappförpackningar.

TCO certified logo

Vad innebär TCO Certified?

En del IT-prylar har en mörk resa bakom sig, med inslag som konfliktmineraler, socialt ohållbar tillverkning och negativ miljöpåverkan. Så gör du för att navigera rätt.

Tenn, tungsten, tantal och guld kan finnas i din mobiltelefon. Det är råvaror som går under samlingsnamnet 3TG och som kan härstamma från konfliktområden med inslag av barnarbete. Som inköpare av IT-utrustning är det inte lätt att hålla koll på leverantörskedjor och livscykler hos våra IT-produkter. Genom att välja en produkt med en certifiering som exempelvis TCO Certified tar du ansvar utan att själv behöva ha detaljkunskaperna.