Volvohandlare samlade driften i molnet

I dag har medarbetarna samma upplevelse av vår IT-miljö, var de ÄN befinner sig.

Med verksamhet på 15 platser och höga krav på IT-funktionalitet från kunder och 700 anställda, valde Volvoåterförsäljaren Tage Rejmes Bil att samla driften i molnet. Målet var hög säkerhet, flexibilitet och tillgänglighet. Det har blivit en resa i flera steg och i takt med teknikens utveckling.

För inte så länge sedan var en fysisk bilhandel navet i vad som för de allra flesta hör till livets större inköp. I dag köper vi bil hemma i soffan.

– När kunderna kommer in har de gjort alla sina val på nätet och vet precis vad de ska ha. I genomsnitt gör man också bara ett besök och den fysiska bilhandeln är till största delen ett rent showroom. Det är en stor förändring på bara några år, säger Simon Lundberg, IT-chef på Tage Rejmes Bil AB.

Lika viktigt som internet är för bilförsäljningen, lika avgörande är det för den mycket viktiga merförsäljning som kallas eftermarknad. Det ska vara lätt för kunderna att boka service och ställa frågor via nätet.

‒ Inom ganska kort tid kommer vi dessutom, med stor sannolikhet, se samma utveckling i Sverige som i USA, där kunderna kan beställa sin nya bil för leverans direkt till dörren. Självkörande bilar som tar sig till servicen och hem igen på egen hand är inte heller så avlägset i tid. Allt det här gör nätet superviktigt för oss och ställer stora krav på den IT-funktionalitet som vi erbjuder våra kunder och medarbetare.

Från decentraliserad till centraliserad IT-infrastruktur

Simon Lundberg har en bakgrund som konsultchef inom IT-branschen. Det var också som konsult och IT-arkitekt han kom till Tage Rejmes Bil för ungefär fyra år sedan. Med verksamhet på 15 platser hade koncernen då en helt decentraliserad IT-infrastruktur.

– Vi fattade det strategiska beslutet att centralisera allt, datorer och servrar för 700 användare, till ett privat moln via vår datorhall i Norrköping. Att vi valde ett privat moln berodde mest på att en sådan lösning just då erbjöd bäst säkerhet, vilket var ett av våra viktigaste krav.

Det tog två år att genomföra den genomgripande förändringen och 2015 var allt klart. Då var också Tage Rejmes Bil redo att ta nästa steg.

– Utvecklingen inom molntjänster går väldigt fort och när vi fattade beslutet att steg för steg gå över till ett publikt moln hade säkerheten förbättrats. I ett publikt moln kan vi också få en högre flexibilitet om vi till exempel köper ytterligare verksamheter, samt möjligheten att köpa stöd från externa leverantörer.

En tillgänglig IT-funktionalitet

Simon Lundberg hyser ingen oro för driftsäkerheten. Alla säkerhetsrutiner har testats och förväntningarna har överträffats.

För Tage Rejmes Bil handlade resan mot molnet till att börja med om att erbjuda användarna en så tillgänglig IT-funktionalitet som möjligt. De 700 medarbetarna är också mer än nöjda med resultatet, säger Simon Lundberg.

– Våra medarbetare arbetar på flera olika platser och säljarna är ofta ute hos företagskunder. I dag har de samma upplevelse av vår IT-miljö var de än befinner sig och oavsett om de arbetar med pc, Mac, surfplatta eller smartphone.

Molnlösning i stället för att binda kapital i egna servrar

Tage Rejmes Bil har ett långt samarbete med Dustin.

– Vi har kunskaperna att skapa egna lösningar, men uppskattar Dustin som leverantör av hårdvara och Microsoft­licenser för Office365 och Azure.

Fredrik Johannesson, field account manager på Dustin Software, tycker att koncernens lösning bör inspirera andra.

– Tage Rejmes Bil är ute i rätt tid som väljer att gå mot en molnlösning i stället för att binda kapital i egna servrar. Med valet av en licenslösning har företaget tillgång till en klient de prenumererar på, och som tydligt visar kostnaderna för respektive användare och därmed förenklar internfakturering och annan administration, säger han.

Nu pågår förberedelserna för nästa stora steg i Rejmes molnresa.

– Tanken är att standardisera så mycket att vi vid behov utan problem kan byta molnleverantör. Med Citrix i botten har vi infrastrukturen för en sådan lösning. Just nu testar vi Microsoft Azure och det återstår att se om detta är pusselbiten som vi saknar, avslutar Simon Lundberg.

Vill du veta mer? Gå in på dustin.se/office365 eller maila it-driftstjanst@dustin.se.

Simons bästa tips för en lyckad molnresa

  1. Ha en tydlig strategi, håll fast vid den och låt inte teknikintresset styra för mycket.
  2. Välj standardsystem som ger flexibilitet i framtiden.
  3. Ha koll på säkerheten innan du beställer.

Så blev det möjligt

Utmaning

Volvoåterförsäljaren Tage Rejmes Bil AB behövde uppdatera sin IT-miljö för att bli mer kostnadseffektiva och moderna med bättre och mer flexibla arbetsplatser.

Lösning

Samtliga datorer och servrar centraliserades i ett privat moln med bland annat serverlicenser från Microsoft och Office 365-licenser. I strategin ingår även att förflytta miljön till ett publikt Azuremoln för ytterligare flexibilitet.

Effekt

Nu har företagets medarbetare tillgång till information från vilken enhet som helst, när som helst. Det ökar effektiviteten internt liksom professionaliteten gentemot kunderna. Utöver detta har medarbetarna nu tillgång till en bra och modern IT-plattform. Centraliseringen har gett en bättre överblick på vad som händer och fel kan snabbare avhjälpas. Med den nya lösningen har Tage Rejmes Bil också kunnat effektivisera sina arbetsprocesser.

Text: Anne Hammarskjöld
Foto: Satu Knape

3 oktober 2017

Få plats att tänka kreativt

Med Adobe Creative Cloud samlas kreativiteten på ett enda ställe för hela teamet. Och med de löpande uppdateringarna kan IT-avdelningen få tid till annat än att hela tiden jaga efter de nyaste versionerna av alla program.

29 januari 2019

Kapa kostnader med rätt licenshantering

Att prenumerationstjänster i molnet blivit vanligare medför många fördelar, men det löser tyvärr inte alla utmaningar kring licenshantering för stora företag.

18 januari 2019

Dustins backup för Office 365 skyddar din data i molnet

Många av våra kunder har migrerat till molnet och gått över till Office 365. Precis som när du hade en egen server behöver du komplettera med en bra backup-lösning som skyddar din data, både från användarmisstag och från externa hot.

5 november 2018

Är du säker på att du har backup i molnet?

Molntjänster är oftast ett säkrare och billigare alternativ än att sköta IT-drift och IT-underhåll lokalt. Men vad många dock glömmer är att molntjänsterna inte omfattar traditionell backup.

5 november 2018

Bytt till Office 365 – men vilken backup-lösning har du?

Har ditt företag gått över till Office 365 eller funderar ni på att göra det? Då behöver ni komplettera med en backup-tjänst. Traditionell backup ingår nämligen inte i molntjänster som Office 365.

5 november 2018

Skydda datorn med Windows Defender

Säkerhetsprogrammet Windows Defender försvarar din dator mot cyberattacker och virus. I den här artikeln berättar vi hur du anpassar Windows Defender efter dina behov.

31 oktober 2018