Arbetsplats

Jobba bättre tillsammans

Med sin Webex-plattform vill Cisco göra det enklare att hålla effektiva och produktiva möten, oavsett om deltagarna befinner sig i ett fysiskt mötesrum eller om de deltar virtuellt.

Dyrare kontorshyror och förändrade arbetsmönster har fått fler företag att se över hur de använder sina lokaler. Just nu är det till exempel många som pratar om ”huddle rooms”, det vill säga små rum och ytor som kan användas spontant för att för att brainstorma, utbyta idéer och samarbeta. Men nya arbetssätt ställer också nya krav på tekniken:

- Om det ska gå snabbt att ta ett möte måste det gå snabbt att få igång tekniken. Det krävs också nya verktyg för att vi ska kunna samarbeta även om vi inte är på samma plats, säger Erica Kulas Ek, Collaboration Sales Specialist på Cisco Systems.

Avstånd behöver inte vara ett hinder

Med Webex-familjen tillhandahåller Cisco allt från stora system för styrelserum till enkla enheter för det enskilda skrivbordet. Men hårdvaran är bara en del. Den andra handlar om det digitala samarbetsverktyget Webex Teams. Teams laddas ner till smarttelefonen, datorn eller surfplattan och kan användas för att säkert och smidigt dela filer, gruppchatta och ha videmöten. Eftersom det är en molnlösning kan du alltid vara med och samarbeta, oavsett om det är virtuellt eller fysiskt i ett mötesrum.

- Det spelar ingen roll om du sitter på tåget, på flygplatsen eller är hemma med sjukt barn. Du kan hela tiden delta från din telefon eller din dator. Du kan dela filer, vara med i diskussionen och följa med om någon ritar på en Webex Board i konferensrummet. Eftersom allting sparas kan du gå tillbaka i historiken och se vad som sagts i projektet.

Konferensrummet glöms ofta bort

I det traditionella konferensrummet finns det någon gammal projektor med fjärrkontroll, en videokonferensutrusning, en whiteboardtavla och – framförallt – väldigt många sladdar.

- Eftersom ingen vet hur projektorn fungerar eller har med sig rätt adapter för att koppla in datorn tar det 5-8 minuter bara att komma igång. En annan risk med dåligt utrustade mötesrum är att man drar sig för att ha sitt möte där och ställer sig runt någons dator istället, säger Erica Kulas Ek.

Att det fortfarande ser ut som det gör i många konferensrum tror Erica beror på att konferensrumstekniken helt enkelt glöms bort.

- IT-avdelningar är ofta bra på att byta ut eller uppdatera switchar, routrar och större IT-utrusning vart tredje år, men produkterna i konferensrummet byts ut först när de går sönder. För att göra det enkelt att hålla sig uppdaterad är det bra att ha så få produkter som möjligt. Ett bra exempel på en produkt som fyller flera funktioner samtidigt är Webex Board, som är en tre i ett-lösning med videokonferens, digital whiteboardtavla och skärm.

Framtidens teknik redan idag

Att förutspå nästa stora trend är naturligtvis svårt, men Erica tror att vi kommer att få se mycket av tekniker som AI, VR och AR. Det ska dock sägas att mycket av det som många av oss skulle kalla framtidsteknik redan finns i inbyggt i Ciscos Webex-produkter. En av de teknikerna är ansiktsigenkänning.

- Ansiktsigenkänningen som finns i vissa produkter redan idag kan till exempel användas för att räkna hur många som är i ett visst rum och på vilka tider. På så sätt kan man få statistik över hur rummet används under en månad och optimera lokalerna utefter det.

Läs även:

Bättre samarbete
En lösning för all kommunikation
Videokonferenser och hemmajobb utan strul
Whiteboardtavlan har fått konkurrens

Fokus

Erica Kulas Ek

Collaboration Sales Specialist på Cisco Systems

12 november 2018

Taggar