Arbetsplats

Det ultimata hälsotipset för hemmakontoret

Glöm hur du sitter. Eller står. Eller hur många grader din nacke böjs framför skärmen. Vill du hålla ihop kroppen i hemmakontoret finns bara en enkel – men samtidigt märkligt svår – lösning.

Den goda nyheten först:

– Du kan egentligen jobba i vilken position du vill, till och med i soffan med laptopen i knät ...

Sedan den dåliga:

– … bara du inte gör det för länge.

Orden kommer från Peter Sjöberg. Han är legitimerad naprapat och ergonom på Team Hälso & Friskvård i Göteborg och har lång erfarenhet av att hjälpa människor att ta hand om sina kroppar. Variation är nyckeln, enligt Peter. Det är det viktigaste för undvika de värsta problemen för din kroppen när du jobbar hemifrån.

– När du är på kontoret blir du hela tiden avbruten. Kanske av en kaffepaus, eller av att du måste gå till ett mötesrum, eller av att en kollega kommer och vill fråga en sak. Vid de här avbrotten skapas en möjlighet till förändring.

Första åtgärden: byt position ofta

Våra kroppar är byggda för rörelse. Sitter vi stilla för länge i samma position, ja då mår vi sämre på flera plan.

– Kontorsmiljön bygger på flera decennier av utveckling. Vi har lärt oss hur vi kan göra statiskt arbete mindre problematiskt. Men när vi måste jobba hemma har vi väldigt olika förutsättningar att skapa en bra arbetsplats.

Det viktiga är inte att du springer en mil på lunchen. Det viktiga är att du byter position ofta. Första åtgärden på hemmakontoret blir därför att ta vara på möjligheter till rörelse och variation.

– Se över ditt hem. Utse flera olika arbetsstationer, till exempel matbordet, soffan, köksön eller strykbrädan. Flytta sedan runt. Sitt inte för länge på varje station utan lyssna på kroppen. När du börjar skruva på dig är det en signal att det är dags att byta till nästa.

– Sen är det klart att ett höj- och sänkbart skrivbord med extern mus och tangentbord är en fördel, men inte heller där är det bra att använda samma position för länge.

Andra åtgärden: Ta vara på avbrotten

Andra åtgärden är att ta vara på de avbrott som ändå finns i vardagen.

– När du är på kontoret och blir avbruten av en kollega blir du samtidigt uppmärksam på hur kroppen känns. När du är hemma får du inte de här avbrotten lika naturligt. Du missar kroppens signaler. Så utnyttja de förutsättningar hemmet har. När diskmaskinen piper för att den är klar, nyttja det tillfället att byta position och gå och plocka ur den.

Tredje åtgärden: Använd din extra tid på bästa sätt

Den tredje åtgärden är att ägna dig åt fysisk aktivitet på fritiden. Har du sparat en timme på att inte behöva resa till jobbet, portionera då ut den timmen under dagen. Använd den till att röra dig.

– Många har en hög tröskel. De tycker att det ska vara gym och hjärtat i halsgropen för att det ska vara fysisk aktivitet, och därmed värt mödan. Men du har mycket att vinna med exempelvis lätta yogaövningar. Övningar du inte ens behöver byta om för. Det viktiga är att du bryter monotonin.

“Få in den naturliga rörelsen”

Dessutom är den fysiska aktiviteten inte bara bra för det fysiska. Den har även effekter på den psykiska hälsan. Det är väl så viktigt under en pandemi där många känner sig ensamma och oroliga.

Julia Björn är medlem i Dustins friskvårdsgrupp. Hon tipsar om de verktyg, till exempel stegräkningstävlingar, som kan sporra till mer rörelse.

– Vi har till exempel ett Instagram-konto som heter @dustinwellness där vi lägger upp filmklipp och andra inlägg kopplat till träning och ergonomi. Just för att få in den här naturliga rörelsen i vardagen. Dessutom uppmuntrar vi medarbetarna att tagga oss när de själva gör något så att vi kan dela vidare, allt för att ge fler inspiration att röra sig mer.

5 digitala verktyg för bättre jobbhälsa hemma

Arbetsmiljöverket

Lämpar sig bra för både anställd och arbetsgivare. Ger en bra grund att stå på. (www.av.se)

Företagskampen

En app som du hittar på Dustins hemsida. Du kan tävla individuellt eller i lag. Du kan koppla den till dina vanliga träningsappar och du kan chatta med och motivera dina kollegor.

suntarbetsliv.se

En sajt som drivs av fack och arbetsgivare. Här finns filmer som tipsar om ergonomi och rörelse när du jobbar hemma.

Stegräknaren i telefonen

Ha telefonen i fickan och tävla mot dig själv. Kan du få ihop fler steg idag än igår?

Vigly

En app som påminner dig om att ta korta pauser. Den tipsar också om bra övningar eller vardagsbestyr du kan göra i pausen (till exempel byta sängkläder).

Det universala rådet

Peter Sjöberg är legitimerad naprapat och ergonom på Team Hälso & Friskvård i Göteborg. Enligt honom har man inom ergonomirådgivning gått ifrån det mer “detaljstyrda” sättet att tänka kring ämnet. Det vill säga, de råd som säger “håll ryggen så, stå så, sitt så”, och så vidare.

Anledningen är att forskningen antyder att det inte finns någon specifik hållning eller position som i sig är bra för kroppen under en längre tid. Och det som fungerar för en person, kan fungera sämre för en annan. Det råd experter nu oftast ger är att du bör försöka variera din arbetsposition. Och det ofta. Mycket talar för att det trumfar mycket annat.

Läs om våra tjänster för en flexibel arbetsplats

Peter Sjöberg, legitimerad naprapat och ergonom på Team Hälso & Friskvård i Göteborg

Text: Karin Aase
Foto: LB, Unsplash

14 juni 2021

Taggar