Inspiration

5 tech-trender som formar framtidens arbetsplats

Slack, Skype och smartphones: Tekniken förändrar hela tiden våra arbetssätt, och våra arbetsplatser. De här fem teknikerna revolutionerar vår arbetsvardag de närmaste tio åren.

Adjö lösenord

Biometrik
Lättglömda lösenord, pinkoder och passerkort kommer snart att te sig som uråldrig historia. Avancerad optik i kombination med smarta algoritmer och neurala processorer gör att biometrisk identifiering blir allt vanligare – och säkrare. Mobiltelefoner låser vi redan nu upp med fingeravtryck, ögonskanning och ansiktsigenkänning. Snart öppnar sig dörrar och datorer automatiskt när de känner igen din gångstil, ditt ansikte, din kroppsform och din temperatur.

Sensorer som signalerar

Internet of everything
På den totaluppkopplade arbetsplatsen håller sensorer ordning på allt från medarbetarna till toaletterna. Kaffebryggarna gör nytt kaffe när tangentborden registrerar att nedslagsfrekvensen minskar och beställer fram frukt när blodsockernivåerna dalar. Inventarierna signalerar så klart kontinuerligt var, samt i vilket skick, de befinner sig. Förhoppningen är att när maskinintelligens får bearbeta alla data som genereras så kommer den att kunna optimera allt från kontorsbyggnader, parkeringsutrymmen, städning och ventilation till arbetstider och arbetsmetoder.

Koncentrationsbubblan

Virtuell verklighet
VR är inte bara användbart för att skapa simuleringar där man kan träna medarbetare och experimentera med nya arbetsprocesser, utan också för att skapa en sluten bubbla av total arbetskoncentration. En av de första yrkesgrupperna som fått upp ögonen för VR är programmerare. Ta på ett VR-headset och du är genast omgiven av alla skärmar du behöver i din utvecklingsmiljö – utan distraherande mobiltelefoner och kollegor.

Närhet över avstånd

Telepresence
Samarbete i team som sitter utspridda i världen är fortfarande en utmaning för många organisationer – Slack, skärmdelning och Skypemöten till trots. Skräddarsydda mötesrum i VR-miljö erbjuder närhet över avstånd, utan att resebudgeten drar iväg. Och för den som vill närvara fysiskt vid ett möte eller vid en produktionslinje någonstans långt borta finns redan fjärrstyrda robotar som fungerar som en temporär, mekanisk kropp med ögon (kameror), öron (mikrofoner), röst (högtalare) och minspel (ansiktet syns på en skärm). Oavsett kommunikationsform erbjuds naturligtvis digital simultantolkning.

Våra nya arbetskamrater

Automatisering
Nej, artificiell intelligens kommer inte att göra människor överflödiga på arbetsplatserna. Den kommer däremot att förändra de flesta yrken. Snart kommer vi att betrakta AI – och de robotar algoritmerna ger liv åt – som våra nya arbetskamrater. Genom att överlåta rutinmässiga uppgifter som att montera produkter, summera möten, sortera mejl (eller till och med svara på dem), frigörs tid för tid för kreativitet och strategisk planering. Räkna med att de själsdödande arbetsuppgifterna, som allra mest får dig att känna dig som en robot, är de som kommer att automatiseras först.

Vill du läsa mer om våra framtidsspaningar? Läs När robotarna kommer till jobbet och Ansiktsigenkänning – inte bara för att låsa upp mobilen.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023

Taggar