Inspiration

Skärmguiden

Vi hjälper dig att hitta rätt datorskärm

Vad behöver du tänka på när du ska köpa ny bildskärm? Börja med att fundera över vad du ska använda skärmen eller skärmarna till. Sedan kan du titta närmare på skärmstorlek och upplösning. Nedan har du tre olika kategorier av skärmar som snabbt hjälper dig att hitta rätt.

Skärmar med USB-C

För dig som vill slippa dockningsstationen. Anslut snabbt och smidigt din dator till skärmen med en enda kabel som förser den med bild, ström och nätverk.

Till produkterna

En stor skärm istället för två

För dig som vill jobba med flera fönster öppna samtidigt och ha samma bildyta som med två skärmar.

Till produkterna

Grafiska skärmar

För dig som sysslar med t.ex. grafisk design, bildbehandling eller rörlig produktion.

Till produkterna

Låt ditt behov styra valet av skärmstorlek

En av de första egenskaperna många tittar på när de ska köpa bildskärm är vilken storlek skärmen har. Vissa gillar att ha en stor skärm, andra behöver ha tre skärmar samtidigt och några kanske föredrar att jobba med enbart laptopskärmen. Det viktiga är att det är just behovet som får styra så att du inte har en onödigt stor skärm, eller onödigt många skärmar.

Dubbla skärmar eller en stor skärm?

En trend har länge varit att ha dubbla skärmar för att kunna utöka skrivbordet och jobba med fler fönster öppna samtidigt.

Med Ultra Wide, skärmar med ett bredare bildförhållande än klassisk 16:9 (widescreen), kan du få samma bildyta som med två skärmar, men utan en svart kant som kan irritera ögonen. Stora kontrastskillnader gör att ögonmusklerna måste jobba hårdare för att vidga eller minska pupillen. Om skärmen lyser ljust, men kanten är mörk, kan ögat bli överansträngt.

Böjda skärmar, välvda skärmar eller ”curved” som de kallas på engelska, har inte riktigt slagit igenom på TV-sidan, men i ultra wide-segmentet fyller de en tydlig funktion. Eftersom du sitter mycket närmare en skärm får du en omslutande känsla med en välvd skärm. Dessutom blir betraktningsvinkeln bättre.

Skärmstorlek vs. upplösning, hur ska man tänka?

För de som inte har budget, eller skrivbordsplats, att investera i en stor ultra wide-skärm är steget från full HD-upplösning (1920x1080) till QHD (2560x1440) ett stort lyft för de flesta. Du kan jobba med flera fönster utan att det känns lika trångt och du som jobbar i Excel kommer att kunna se fler celler. För att nyttja upplösningen maximalt är en QHD-skärm på 27 tum eller större att rekommendera.

Upplösningen avgör hur mycket information som kan visas på skärmen. En större skärm innebär inte alltid att du ser mer information än på en mindre skärm. En stor skärm kan ha låg upplösning och tvärtom. Därför är det viktigt att du har en skärm där upplösningen är anpassad efter storleken på skärmen, hur långt ifrån den du vill sitta, din synkomfort och vilken typ av information skärmen ska visa.

En 4K-skärm (en skärm med upplösningen 3840 x 2160) kan ha lägen som simulerar 1920 x 1080 eller 2560 x 1440. Det betyder att storleken på de olika elementen i gränssnittet (ikoner, text, bilder med mera) är lika stora som på en skärm med den lägre upplösningen, men upplevs skarpare på grund av skärmens högre upplösning. Med en upplösning som ”ser ut som 1920 x 1080” är det ju fyra pixlar på 4K-skärmen som delar på jobbet som en pixel har på en 1920 x 1080-skärm!

Skillnaden mellan olika paneltyper

OLED-tekniken har dykt upp både i våra telefoner och tv-apparater, men när det gäller datorskärmar är LCD den absolut dominerande skärmtekniken. Om det står LED och LCD betyder det att skärmen är en LCD-skärm och bakgrundsbelysningen åstadkoms med hjälp av LED. En LED-skärm är alltså inte någon egen skärmteknik.

Färgåtergivning är avgörande för proffsen

Om du ska använda skärmen till grafiskt arbete av något slag är det avgörande att skärmen visar färgerna helt korrekt enligt internationell standard. Det blir lätt väldigt fel om skärmen visar en färg och utskriften, websidan eller signageskärmen en helt annan. Därför är det viktigt att skärmen går att hårdvarukalibrera. Att kalibrera en skärm är lite som att stämma en gitarr så att du får rätt ton när du spelar.

Många skärmar fabrikskalibreras idag men det i sig är ingen långsiktig lösning eftersom skärmar, precis som gitarrer, blir sämre över tid. Olika skärmar är dessutom olika bra fabrikskalibrerade. Vissa skärmar har inbyggd kalibrator och på andra skärmar kopplar man på en kalibrator och hänger över skärmen.

En annan fördel med en del grafiska skärmar är att det är lätt att lägga in andra eller bygga egna ICC-profiler. En ICC-profil är något du kan använda i skärmen för att simulera hur ditt material ser ut på mottagarens datorskärm, mobil eller printmaterial.

Det är väldigt viktigt att skärmen är så uniform som möjligt över hela skärmytan, både när det kommer till ljus och färg. Andra viktiga detaljer är att skärmen helst ska ha en större färgrymd, helst nära 100 % Adobe RGB. Om du bara kommer jobba mot webb fungerar SRGB men vi rekommenderar ändå att ha grundmaterialet i en så stor färgrymd som möjligt. Just därför är rekommendationen Adobe RGB.

En annan väldigt viktig detalj är att välja en 10-bitars skärm. En vanlig kontorsskärm har oftast 6+2 bitar eller 8 bitar vilket ger endast 256 nyanser per kanal, totalt 16,7 miljoner. En skärm med 10 bitar har 1024 nyanser per kanal, totalt 1,07 miljarder nyanser.

För att påverkas så lite som möjligt av det omgivande ljuset är en bildskärmshuv eller keps ett billigt tillbehör. Skärmytan bör även vara matt för att generera så lite reflexer som möjligt.

Hur ska du tänka kring upplösning?

En skärm jobbar alltid bäst i sin ”naturliga” upplösning. Med andra ord: har du en skärm med en panel på 1920x1080 pixlar så ska du välja den upplösningen på datorn för att få bäst bild. Med det sagt handlar det om en balansgång mellan storleken på skärmen och storleken på arbetsytan.

Med en hög upplösning får du plats med mer på arbetsytan; fler mail, fler Excel-celler, flera webbläsarfönster bredvid varandra och så vidare. Men har du en för liten skärm så får du sitta och kisa, eller köpa starka terminalglasögon, för att kunna se alla små detaljer.

Generella rekommendationer för val av skärm och upplösning:

  • Ordbehandlare, kalkylark, mejl och andra vardagliga kontorsuppgifter ställer inga specifika krav på upplösning, så där handlar det mer om tycke och smak (och budget förstås). Högre upplösning ger som sagt möjlighet att se mer element på skärmen samtidigt, men välj en skärmstorlek som matchar upplösningen. För 2560 x 1440 rekommenderar vi 27 tum.
  • För dig som jobbar med filmredigering gäller det att ha en skärm som matchar materialet du jobbar med. Lösningen är en grafisk skärm som visar rätt färger. Det är också en klar fördel om grafikkortet kan hålla jämna steg så att inte bilden släpar efter.
  • Om du jobbar med lite mer krävande grafiska tillämpningar som till exempel CAD och 3D-modellering rekommenderar vi en 4K-skärm. Här är du också betjänt av en stor skärm så att du verkligen kan urskilja alla detaljer tydligt. Satsa på 30 tum och uppåt.
  • För dig som jobbar med foto är det viktigt att välja en grafisk bildskärm. Viktiga parametrar är färgrymd, färgdjup, kalibreringsmöjligheter samt att skärmen är så uniform i ljus och färger över hela skärmytan. Upplösningen är inte jätteviktig om skärmen inte är större än 31 tum.
  • För dig som är på jakt efter den perfekta kontorsskärmen rekommenderar vi en 24-tumsskärm med formatet 16:10. Det brukar kallas för det perfekta formatet för 24-tumsskärmar då höjden på skärmen är nästan lika hög som en 27-tumsskärm med 16:9. Det i sin tur gör att du får plats med t.ex. ett A4-dokument i 100 %. Fler Excelceller på höjden = mindre scrollande.

Vilka olika anslutningar finns det?

Många bildskärmskontakter har sett dagens ljus genom åren men idag finns det framförallt tre olika att hålla koll på:

DisplayPort

Överföringstekniken i DisplayPort (DP) skiljer sig helt från tidigare äldre standarder (DVI och HDMI till exempel) och liknar mer den typ av dataöverföring som sker i USB- eller Ethernet-kablar (där data skickas i paket). Det gör att DP klarar högre upplösningar med en mindre kontakt. Dessutom kan nya funktioner adderas utan att den fysiska kontakten förändras. DP finns i två storlekar: vanlig och mini. Den kan liksom HDMI överföra både bild och ljud samtidigt, men det är inte alltid som enheter med DP har stöd för ljud. DP version 1.4 som är den senaste har stöd för 8K-upplösning (7680x4320) vid 60 Hz eller 4K-upplösning vid 120 Hz, samt HDR och 32-kanalsljud.

USB-C/Thunderbolt 3

Den senaste standarden för skärmkontakter är USB-C. Dock är detta bara den fysiska kontakten. Själva överföringsstandarden heter Thunderbolt 3. Thunderbolt är nämligen en standard som inte är knuten till en specifik fysisk kontakt. Thunderbolt 1 och 2 använder sig av Mini-displayport, medan Thunderbolt 3 använder USB-C. Det innebär att bara för att du har en USB-C-sladd eller -kontakt så är det inte säkert att den kan överföra bild. För att vara säker på det måste det finnas en liten blixt på kontakten som indikerar Thunderbolt 3.

USB-C (med stöd för Thunderbolt 3) kan överföra data i en hastighet på upp till 40 Gb/s, ladda med en effekt på upp till 100 Watt och har nätverksstöd i hastigheten 10 Gb/s. Du kan alltså överföra bild, ljud och data från din laptop till din skärm, samtidigt som datorn laddas, och allt detta med en enda sladd. På så sätt kan du ha skärmen som dockningsstation och slipper att ha en separat sådan på skrivbordet.

HDMI

HDMI är i grunden samma överföringsstandard som DVI single-link, tillsammans med möjlighet att överföra ljud. Men genom olika uppdateringar klarar dock HDMI högre upplösningar än DVI. HDMI 1.4 räcker för att driva en 4K-tv eftersom den bara behöver en uppdateringsfrekvens på 30 Hz. Men om du vill köra 4K i minst 60 Hz, vilket är standard för datormonitorer, krävs minst HDMI 2.0 Den senaste versionen är 2.1 som lanserades 2017 och har stöd för dataöverföring på 48 Gb/s för att möjliggöra upplösningar upp till 8K vid 60 Hz och 4K vid 120 Hz.

DVI och VGA

Dessa är äldre standarder och bör undvikas om du vill ha moderna specifikationer och funktioner.

Så fungerar den europeiska energimärkningen

Det finns flera saker som du som ska köpa skärm kan göra för att minska miljöbelastningen. Nyligen (1 mars 2021) beslutade EU-länderna att införa en ny energimärkning där skalan A+++ till D ändras och ersätts av skalan A till G. A är bäst och G sämst. Färgerna på pilarna hänger kvar.

En större skärm förbrukar med största sannolikhet mer energi än en mindre, men kan ändå ha en bättre märkning enligt skalan, förutsatt att den är mer energieffektiv.

Övriga märkningar

Två andra märkningar att hålla utkik efter om du vill ha bästa möjliga miljöprestanda är TCO Certified och Energy Star.

TCO är En global hållbarhetscertifiering som hanterar miljömässiga och sociala risker för IT-produkter. Dessa produktmodeller uppfyller ett brett spektrum av hållbarhetskriterier, som täcker både miljömässigt och socialt ansvar i leverantörskedjan och genom hela produktens livscykel.

Energy Star-etiketten är baserad på bland annat att produkten måste bidra till en betydande energibesparing och energiförbrukningen måste vara mätbar och ha testats i ett EPA-godkänt laboratorium.

Ska jag stänga av skärmen på natten?

Faktum är att så länge skärmen är i standbyläge är energiförbrukningen extremt låg (på en modern skärm är den ofta under 0,5 watt). Det enda du behöver tänka på är att se till att skärmens energisparläge aktiveras så snart du inte använder datorn.

Vrid ner ljusstyrkan

Ett hett tips om du vill spara ögonen är att vrida ner ljusstyrkan inne i skärminställningar. De flesta skärmar skeppas nämligen med ljusstyrkan inställd på 100 procent, vilket varken är bra för ögonen eller miljön. Rätt nivå beror på skärmen, omgivande ljus och personliga preferenser men brukar landa på mellan 40–75 procent.

Så får du rätt ergonomi framför skärmen

  • En större skärm innebär oftast bättre ergonomi än flera mindre skärmar eftersom du behöver röra mindre på huvudet.
  • Ju större skärm du har, desto längre ifrån bör du sitta för att slippa röra för mycket på huvudet när du tittar på skärmen och riskera nackbesvär.
  • Du bör kunna justera din skärm i höjdled så att den övre kanten linjerar med din ögonlinje när du sitter bekvämt på din stol. Är skärmen för låg kan du behöva ställa den på något för att höja den.
  • Ett alternativ är att skaffa en skärm från segmentet Ultra Wide som är lika hög som en vanlig skärm men dubbelt så bred. Då får du samma skärmyta som med två skärmar men utan kanterna.
  • Köp ett separat ställ om det medföljande stället inte uppfyller dina behov. Vissa ställ håller enbart skärmen upprätt stående på skrivbordet medan andra låter dig vrida, rotera och luta skärmen på olika sätt.
  • Ett smidigt alternativ till ett ställ är en justerbar arm för bordsmontering. Se bara till att armen klarar av skärmens tyngd och att rätt VESA-fäste medföljer.
  • Du som jobbar mycket med text kan ha nytta av en skärm på högkant.

Senast uppdaterad: 9 januari 2023

Taggar