Arbetsplats

Dags att bli hybrid – då är tekniken avgörande!

Så använder du teknik på rätt sätt för att stötta dina medarbetare i det hybrida arbetslivet.

Hallå, hör du mig? Det är antagligen de ord som sagts flest gånger de senaste två åren. Allt vi gör på jobbet har förvandlats till möten i Teams.

Men nu ska vi äntligen lämna hemmakontoret och kliva in i en ny era – det hybrida arbetslivet. Vi behöver släppa tekniken och fokusera på människan igen, och för att det ska fungera effektivt måste vi – paradoxalt nog – ha ordning på tekniken.

– Nu måste vi titta på hur olika personer ska jobba. Det är inte längre konstigt att vi jobbar helt flexibelt, att detta gör oss både mer produktiva och välmående. Undantaget har blivit regeln. Men det är samtidigt en balansgång. Att jobba hemifrån är inte alltid bäst för varken personen eller företaget, säger antropologen Katarina Graffman som följt arbetslivet på tre stora svenska företag under våren 2021.

60 miljoner timmar mindre pendling

Statistiken visar att medarbetare uppskattat att kunna jobba hemifrån eller på distans under pandemin. Samtidigt har produktiviteten ökat. Win-win. I USA har man tjänat totalt 60 miljoner timmar per dag på att slippa pendla till jobbet. “Av denna tid har 40 procent lagts på arbete”, säger Stanford-professorn Nicholas Bloom. Tänk också vad 60 miljoner timmar gör för miljön.

Vi saknar teknik för att hybridjobba

Med detta i åtanke är det tur att de flesta i västvärlden säger att de gärna fortsätter med hybridarbete efter pandemin. De som har ett jobb där det är möjligt, vill säga. Detta leder oss tillbaka till tekniken. Enligt en global studie från Microsoft säger 42 procent av medarbetarna att de saknar viktig kontorsutrustning hemma för att kunna göra sitt jobb effektivt. En av tio saknar tillräckligt snabbt internet. Om du tar de 60 miljoner timmarna som professor Bloom nämnde ovan, så säger matematiken att investeringar i medarbetarnas hemmakontor snabbt blir en bra affär. IT-infrastrukturen i våra hybrida företag måste vara sömlös, säker och hållbar.

– Ett digitalt möte är 30 procent mer tröttande än ett fysiskt. Det är för att vi inte kan plocka upp all kommunikation via en skärm och måste anstränga oss mer. Lägger du till teknikstrul på det blir vi ännu tröttare, säger Nina Bozic, på forskningsinstitutet RISE där hon bland annat jobbar med ett projekt kallat Future of Work.

Så hanterar du hybrida sätt att jobba

Så hur ser vi till att vi använder rätt teknik på rätt sätt? Hur stöttar vi människan i det hybrida arbetslivet? Chefer behöver bli väldigt inkännande och kunna hantera flexibla team – på samma sätt måste din IT kunna hantera olika sätt att jobba.

Jag vill veta mer om tekniken som skapar en hybrid arbetsplats

Så fixar du rätt teknik i en hybrid värld

Läs hela checklistan här

Katarina Graffman
Katarina Graffman
Nina Bozic
Nina Bozic, forskningsinstitutet RISE

Du bör bland annat se till att:

  1. Ha bra IT-verktyg för samarbete och administration på distans. När videomöten nu är standard vill vi inte trängas framför en laptop när vi blandar deltagare på kontoret och på distans. Professionella mikrofoner och kameror bör finnas i alla mötesrum. Vi ska även kunna delta hemifrån och ta del av allt som sker i rummet.
  2. Överföra så mycket mjuk- och hårdvara som möjligt till molnet. Vi behöver kunna jobba sömlöst var vi än befinner oss.
  3. Ha IT-support till medarbetare på distans och utanför kontorstid.

Senast uppdaterad: 9 januari 2023

Taggar