Arbetsplats

Är du redo för den nya kontorsstandarden?

Vad kommer dina medarbetare förvänta sig när de återvänder till kontoret? Enligt Peter Wedholm på JML, Sveriges ledande AV-företag, är det enkelt: möjligheten att ha videomöten med en hög kvalitet. Ingen kommer acceptera att det tar fem minuter att starta ett möte.

Många företag funderar på att se över kontorsytan och tekniken i konferensrummen i takt med att restriktionerna hävs. Ska alla jobba samtidigt på kontoret? Hur kan vi skapa en miljö som främjar samarbete mellan medarbetare som är på kontoret och de som jobbar på distans? Och hur väljer vi produkter medvetet med fokus på miljö och hållbarhet? Peter Wedholm, försäljningschef på JML, som är en del av Dustin, ger sina bästa tips på hur du kan utforma ditt kontor för bättre möten. Det här kommer nämligen dina medarbetare att förvänta sig av sin framtida arbetsplats.

Peter Wedholm, försäljningschef på JML
Peter Wedholm, försäljningschef på JML

Maximerad yta

Även kontoren måste utformas för att stödja det hybrida arbetssättet. Vi behöver troligtvis mindre kontor men med bättre använd yta. Utgå ifrån de behov ni har. Har ni många möten med färre deltagare? Hur många är på kontoret samtidigt?

Fler mindre rum

När vi vant oss vid att blanda fysiska och virtuella möten krävs det fler mindre rum. Alla ytor och rum ska ha tekniska möjligheter att samarbeta, på plats eller distans.

Breakout areas

Utöver fler mindre mötesrum behövs också öppna ytor där man kan boka möten efter tillgänglighet. Dessa breakout areas ska gå att boka i den vanliga mötesbokningsplattformen. Med hjälp av smarta sensorer kan man på ett enkelt sätt se när en yta är ledig samt få statistik och data i realtid. Det bör också finnas dedikerade mobila enheter (som en videobar med inbyggd mikrofon) som man kan ta med sig till dessa ytor.

Townhall/Stort konferensrum

Ibland behöver man har ha större konferenser med många deltagare. Tidigare ringde företag ofta in en tekniker till dessa sammankomster. Men med dagens användarvänliga plattformsenheter, med samma gränssnitt och igenkänningsfaktor som i de andra mötesrummen, är det enkelt att hantera själv.

Videomöten som standard

Efter att ha arbetat hemifrån i över ett år är videomöten en självklarhet, oavsett plats. Vi vill inte längre trängas framför kameran på en laptop när vi blandar deltagare IRL och på distans. Professionella mikrofoner och kameror bör finnas i alla rum. Du ska även kunna delta hemifrån och ta del av allt som sker i rummet.

Samma gränssnitt

Välj din plattform och optimera de ytor du har utifrån den. Idag är många vana vid ett användargränssnitt och en mötesplattform hemifrån. Det kan vara Google, Microsoft eller någon annan aktör. En touchpanel i mötesrummet, där alla känner igen gränssnittet och kan starta, bjuda in och styra mötet gör det smidigt och enkelt att komma igång. Numera ser plattformsenheterna ut som det vi är vana vid hemifrån. Systemen använder helt enkelt samma gränssnitt.

En helhetslösning

AV och IT har aldrig varit så nära varandra som nu. Därför bör man se till helheten när man utformar sin konferens- och möteslösning. Allt fler leverantörer har produkter som är certifierade för till exempel Google, Cisco Zoom eller Microsofts mötesplattformar. Det innebär att företag får mer att välja på och att kostnaden kan hållas nere.

En ny nivå av användarvänlighet

Vi har vant oss vid trådlös teknik hemma. Detta kommer även att utvecklas mer och mer inom AV- och mötestekniken i framtiden, tror Peter Wedholm.

Läs mer om tjänsten Meeting Room

Senast uppdaterad: 9 januari 2023

Taggar