Microsoft har gjort ändringar i sitt CSP-program

Microsoft har gjort ändringar i sitt licensprogram med en ny plattform, nya abonnemangsregler och uppdaterade priser. Här berättar vi om förändringarna och hur det påverkar dig.

Vad innebär förändringarna?

Microsoft vill att det ska bli enklare och mer transparent att handla hos oss som partner och har därför introducerat en ny licensplattform som heter The New Commerce Experience (NCE). Från den 10 mars 2022 kan du inte längre skapa nya abonnemang i den gamla plattformen och från den 11 juli 2022 kan du heller inte utöka dina befintliga abonnemang.

Gör ett aktivt val

Om ditt abonnemang har ett förnyelsedatum den 11 juli 2022 eller senare kommer vi när ditt befintliga abonnemang löper ut automatiskt flytta över det till NCE. Abonnemanget bindningstid läggs då på 1 månad i NCE, som är 20% dyrare än 12 månaders abonnemang, om du inte dessförinnan har gjort ett aktivt val. Dustin rekommenderar starkt att du gör ett aktivt val i god tid.

Ändringarna påverkar det sätt som du idag köper Microsoft 365, Office 365, Dynamics 365 och Power Platform-licenser på.

Laptop på bord

Nya abonnemangsregler

Med NCE kommer nya abonnemangsregler som reglerar hur du kan köpa och abonnera på Microsoft-licenser.

 • Månadsabonnemang ger dig flexibiliteteten att öka och minska antalet licenser efter behov mot en 20% högre premie (totalkostnad för licenser).
 • Du kan välja 12 eller 36 månaders abonnemang (36 månader kommer vara tillgängligt från mars 2022) med möjlighet att låsa priset. Om du väljer det här alternativet kan du bara minska antalet licenser på förlängningsdatumet och 168 timmar framåt. Du kan däremot när som helst öka antalet licenser.
 • 168 timmars ångerrätt innebär precis som det låter att du inom den tidsramen kan ångra nya abonnemang.
 • Du har möjlighet att blanda olika abonnemangsformer.
 • Du kan välja att fakturering sker per månad, år eller i förskott.

1-månadsabonnemang

- Du kan ändra antalet licenser månad för månad.

- 20% dyrare än årsabonnemang.

12-månadersabonnemang

- Du låser priset för 12 månader.

- Fakturering kan ske per månad eller i förskott.

36-månadersabonnemang

- Du låser priset för 36 månader.

- Fakturering kan ske per månad, år eller i förskott.

Viktiga datum att lägga på minnet

14:e oktober 2021:
New Commerce Experience (NCE) introduceras.

1:a januari 2022:
Microsoft introducerar två lanseringskampanjer (läs mer nedan).

1:a mars 2022:
Microsoft höjer sina priser på licenser.

10:e juli 2022:
Fram till detta datum kan du förnya ditt abonnemang och ändra antalet licenser i Microsofts tidigare plattform.

Nya priser på utvalda licenser

Från 1 mars 2022 kommer Microsoft att höja priserna på utvalda licenser där du påverkas på förlängningsdagen för dina befintliga abonnemang. I dagsläget känner vi till att följande produkter berörs och prisskillnad i dollar (USD).

 • Microsoft 365 Business Basic: från 5 till 6 USD per användare.
 • Microsoft 365 Business Premium: från 20 till 22 USD.
 • Office 365 E1: från 8 till 10 USD.
 • Office 365 E3: från 20 till 23 USD.
 • Office 365 E5: från 35 till 38 USD.
 • Microsoft 365 E3: från 32 till 36 USD.

Aktuella Kampanjer*

 • Månadsavtal: Få månadsabonnemang till samma pris som årsabonnemang fram till 30 juni 2022.
*Erbjudandena kan inte kombineras för samma abonnemang eller med tidigare givna rabatter. Microsoft förbehåller sig även rätt att ändra datum för kampanjerna. Erbjudandena gäller utvalda abonnemang samt upp till 2400 licenser. De gäller inte ideell verksamhet, skola och publik sektor.

Vad innebär det här för mig som kund?

Förändringarna innebär att det blir viktigare för dig att planera dina licensköp för det kommande året. Att skala upp kommer inte vara några större utmaningar men vill du ha flexibiliteten att minska antalet licenser kommer det att bli dyrare.

Vad behöver jag göra nu?

Analysera ditt framtida licensbehov, inte minst om det finns förändringar på gång i företaget som gör att antalet licenser kommer att minska. Bind dina licenser i den mån det är möjligt och optimera mellan års- och månadsabonnemang. Vill du behålla flexibiliteten är det nämligen fullt möjligt att både ha års- och månadsabonnemang för samma licens.

Så påverkas Dustin Modern Workplace / Cloud Client

Eftersom Dustin Modern Workplace / Cloud Client bygger på en licens från Microsoft (som styrs av villkor kopplade till Microsoft Customer Agreement och licensprogrammet Cloud Service Provider) påverkas i sin tur abonnemangsperioden för Modern Workplace / Cloud Client som i dagsläget är 12 månader med automatisk förnyelse. Framöver gäller istället samma regler som för Microsoft NCE.

Läs mer om tjänsten

Vi hjälper dig

Vill du ha hjälp att reda ut vad förändringarna innebär för dig och din verksamhet fyll i nedan formulär så återkommer vi till dig.

Dustin förbehåller sig rätten att när som helst ändra informationen på denna sida.