IT-säkerhet

Säkerhet eller användarvänlighet – Måste man välja?

Det kan ibland verka som att det försiggår ett krig mellan IT-avdelningar och deras användare. Säkerhetsfokuset upplevs ofta kompromissa med användarvänligheten. Går det att hitta en balans mellan kravställningar på säkerhet och användares krav på användarvänlighet?

Friheten att jobba var du vill

Digitaliseringen innebär att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Att arbetsgivare förväntas låta sina medarbetare jobba var de vill. Eftersom utvecklingen går så pass fort varierar den digitala mognaden. Fördelarna med en mobil arbetsplats är uppenbara för de flesta. Samtidigt innebär det mobila kontoret en hel del säkerhetsutmaningar som inte alltid är kompatibla med att samla arbetsgrupper, dela filer och ha ljud- och videomöten.

En filosofi där anställda får använda vilka program och enheter de vill underlättar om man vill skapa kreativa, tillåtande och användarvänliga arbetsplatser. Till synes helt utan problem.

Men hur var det med säkerheten? När IT-avdelningen inte har kontroll kan känsliga uppgifter lätt hamna i fel händer vilket i sin tur kan innebära kostsamma viten med hänsyn till GDPR.

På andra sidan vattnet har vi istället en alltför omfattande säkerhet med inloggningar som aldrig tar slut och anställda som inte kan använda de program de vill. Något som lätt dödar såväl kreativiteten som arbetsglädjen. Säkerhetstänket kan ur ett användarperspektiv tyckas sätta käppar i hjulet när allt IT-avdelningen vill är att riskminimera.

Den stora frågan är dock om du verkligen behöver välja mellan en hög säkerhet och en användarvänlig arbetsmiljö?

Balans mellan produktivitet och säkerhet

Förenklat består receptet på en bra och modern arbetsplats av just en balans mellan produktivitet och säkerhet.

Först och främst behöver användarna frihet. Friheten att kunna arbeta på de enheter de själva föredrar är ett stort plus och skapar en produktiv arbetsmiljö. Det du behöver ta ställning till är hur enheterna ska manageras (hanteras och konfigureras).

Sedan behöver du kunna erbjuda verktyg och molnbaserade tjänster som användarna är vana vid att arbeta med och som låter dem jobba var de vill utan att kompromissa med säkerheten.

Här kan du läsa mer om hur du skapar en användarvänlig arbetsplats som samtidigt är säker.

Sist men inte minst underlättar det enormt om dina användare enkelt kan logga in och snabbt komma igång med dagens arbetsuppgifter. Det kräver att datorer och mobiler är uppdaterade med den senaste mjukvaran.

Den gyllene medelvägen

Det går att hitta en balans mellan IT-avdelningens kravställning på en säker infrastruktur och användarnas krav på användarvänlighet. Ett exempel på just detta är vår tjänst Modern Workplace, en tjänst framtagen för att avlasta IT-avdelningen med support och smart klienthantering, samtidigt som den levererar samarbetsverktyg och en säkerhet som kan vara svårslagen även med lokala lösningar.

Slipp välja med vår tjänst Modern Workplace

Just nu erbjuder vi en workshop där vi kommer ut till ditt företag och berättar mer om tjänsten. Den innefattar strategiska och tekniska diskussioner och efteråt får du ett konkret förslag på en helhetslösning skräddarsydd för ditt företag. En första workshop är kostnadsfri och tar ca 1-2 timmar.

Läs mer om Modern Workplace här eller anmäl ditt intresse för workshop direkt så hör vi av oss!