Arbetsplats

Så utrustar du en modern arbetsplats

För mindre företag utan en egen IT-avdelning kan det vara svårt att få grepp om vad det är som skiljer olika produkter åt, utöver den faktiska prestandan. Hur ska man egentligen tänka när man utrustar en modern arbetsplats som främjar produktivitet och motsvarar de anställdas förväntningar?

Arbetsplatsen som vi känner den är i förändring. Förr satt vi på samma plats och arbetade mellan åtta och fem. Idag är det en öppen yta med fri sittning och aktivitetsbaserade ytor. Samtidigt har arbetsplatsen blivit ett förhandlingsverktyg för att locka till sig ny arbetskraft och ett sätt att kommunicera företagets image utåt.

Fler efterfrågar datorer med lång livslängd

Datorn är för många själva kärnan, som det mesta kretsar kring under arbetsdagen. Vid val av bärbar dator är det lätt att stirra sig blind på specifikationer, men datorvalet handlar om mer än att jämföra siffror. Just nu, när det talas mycket om klimat och hållbarhet, är det till exempel många som efterfrågar datorer som lever länge och som håller sig fräscha över tid.

- Vi vill ha produkter med långa livscykler och då är materialet en viktig del. En dator i plast eller kolfiber nöts lättare och kan inte återvinnas på samma sätt som aluminium, som vi använder i många av våra datorer. Om du vill ha en extremt lätt dator har vi även tagit fram en produkt som heter HP Elite Dragonfly som är byggd i magnesium, säger Anna Josefson, Area Category Manager, på HP.

Anna berättar att HP har arbetat mycket med att ge datorerna längre livslängd, vilket genomsyrar allt från tangenternas ytbehandling och styrplattans material till de inbyggda batterierna. HP jobbar bara med Long Life-batterier, vilket innebär att de har en lång livslängd och tål många laddningar. Det gör att den kan erbjuda tre års garanti på alla sina batterier.

- Ett annat sätt att förlänga livscykeln är att uppgradera hårdvaran med nya komponenter. Om du skulle ha andra prestandakrav i framtiden ska det vara lätt att uppgradera datorerna. För att underlätta uppgraderingar delar HP sig av filmer där de visar hur man byter minnen och andra komponenter, säger Anna.

Bär med dig konferensrummet

Vi tillbringar allt mer tid i digitala möten. För konferensrummet vill Anna Josefson slå ett slag för deras ljudkoncept med Bang Olufsen både på de bärbara datorerna men också konferensrumslösningen HP Elite Slice som är en allt-i-ett-lösning som kan manageras precis som vilken dator som helst.

- Eftersom många möten är av ad hoc-karaktär med kort om tid mellan vill vi också ha möjligheten att använda datorn direkt utan att behöva ansluta någon extra utrustning. Det löser HP genom att utrusta sina Elitebook-datorer med mikrofoner som tar upp ljud i 360 grader och störningsfilter som tar bort kända oljud som fläktar och tangentbordsknatter, säger Anna.

Säkerhet i det mobila arbetslivet

Allt fler arbetar från andra platser än det fysiska kontoret vilket ställer högre krav på säkerheten. Vad många inte tänker på är att de inbyggda säkerhetsfunktionerna skiljer sig åt mellan olika modeller och tillverkare.

- Det här är kanske extra viktigt att tänka på för ett litet bolag som kanske inte någon stor IT-avdelning. I alla HP:s Elite-produkter sitter ett speciellt hårdvaruchip. Chippet är den första komponenten som får ström och kontrollerar så att allting är som det ska. Om datorns hårddisk skulle vara rensad kan användaren själv återställa datorn utan att IT-avdelningen behöver rycka ut.

En annan inbyggd säkerhetsfunktion som utmärker HP:s datorer är deras digitala privacyfilter, som med ett knapptryck gör skärmen svår att se för den som sitter bredvid, HP Sure View.

Den fysiska arbetsplatsen

Slutligen har vi den fysiska arbetsplatsen. Allt fler anställda ställer högre krav på att arbetsplatsen ska vara snygg och modern. I och med usb c-standardens genomslag är det lättare än någonsin att skapa rena skrivbord fira från kabeltrassel.

- HP:s nya dockningsstationer har fått smarta funktioner som till exempel gör att IT-avdelningar kan uppdatera dockans firmware utan inkopplad dator. Men för mindre företag som inte behöver så avancerade manageringsfunktoner är det en väldigt snygg lösning är att välja en skärm med inbyggd dockningsstation. I HP:s sortiment finns allt från 24-tummare till en kurvad 43-tummare.

När det kommer till att utrusta den fysiska arbetsplatsen är Annas bästa tips är att utgå från vilka behov som finns och bygga upp arbetsplatsen efter det:

- Det kan vara att du vill seriekoppla flera skärmar eller att du vill koppla två datorer till en stor skärm och dela upp ytan. Idag kan du verkligen få din arbetsplats precis som du vill ha den – och den chansen tycker jag att fler borde ta, avslutar Anna.

Fokus

Anna Josefson

Area Category Manager på HP

Läs också:

Effektivare samarbete i Teams

4 november 2019

Taggar