Arbetsplats

Så får du bättre bredband till ditt hemmakontor i sommar

Jobba på distans i sommar. Allt du behöver är rätt prylar, hyfsad täckning, en förstående arbetsgivare och självdisciplin.

Ta med dig en bra internetanslutning var du än tänkt jobba i sommar. Här listar vi smarta alternativ som ger dig en mobil bredbandsanslutning när du befinner dig på resande fot.

 1. Koppla upp datorn via mobilen

  Den enklaste och mest självklara vägen till att koppla upp din bärbara jobbdator. Så länge du har rejält med data i ditt abonnemang, och en operatör som tillåter internetdelning (det finns tyvärr vissa som spärrar funktionen). Anslutningen kan delas via wi-fi eller kabel direkt till datorn. Se till att ha laddare och eluttag i närheten, eller en rejäl powerbank.

 2. Skaffa en dator med SIM-kortplats

  Ska du köpa en ny dator? Skaffa en med inbyggt 4G/5G-modem. Det sparar batteri i mobilen och gör det superenkelt att jobba på distans. Anslutningen kan för övrigt delas med andra enheter via en inbyggd funktion i Windows.

 3. Skaffa en mobilrouter

  Med en mobilrouter med batteri kan du enkelt dela en 4G/5G-anslutning på resande fot, till massor av enheter. Routern kan placeras där mobiltäckningen är som bäst och din dator ansluter via wi-fi. Vissa modeller kan uppgraderas med en extern antenn. Det sistnämnda är en vettig investering om du till exempel har dålig mottagning i sommarstugan.

 4. Vanlig router med mobilanslutning

  Det finns vanliga routrar som har inbyggt stöd för mobil anslutning. Eller så kan de eventuellt uppgraderas med ett ”mobilmodem” i form av en USB-sticka eller liknande. Även här är en extern antenn en vettig uppgradering. Lösningen kan även vara något för dig som vill ha en backupanslutning när din vanliga bredbandsleverantör har en driftstörning.

home office

5 smarta tips för dig som vill koppla upp dig mobilt

 1. Skaffa ett SIM-kort med ”surf” till en gammal avlagd telefon och använd den som mobilmodem. Notera att funktionen i vissa fall spärras från operatören i låsta telefoner.

 2. Via www.pts.se och bredbandskartan.se hittar du användbar information om mobilnätets kvalitet/täckning. Hos din specifika operatör bör du även kunna se var närmaste mobilmast finns så att du kan rikta en extern antenn åt rätt håll.

 3. Använd bredbandskollen.se för att mäta hastigheten på din mobila anslutning. Tänk på att den kan variera över tid, bland annat beroende på aktuell belastning och väderförhållanden.

 4. Avaktivera automatisk synkning med molntjänster och okritiska Windowsuppdateringar tillfälligt, om du inte har ett mobilabonnemang med obegränsad data.

 5. Ladda ner musik, filmer och serier via din vanliga bredbandsanslutning innan du börjar ansluta via mobilnätet. (Till exempel har Viaplay, Netflix, HBO Max och C More stöd för nedladdning, åtminstone på mobila enheter.)

Här är produkter för ditt mobila nätverk

Text: Patrik Wahlqvist