Arbetsplats

Prylar - Kickstarta din streaming

Vill du strömma events? Eller kanske erbjudanden till dina kunder via Facebook? Här är prylarna som ger din streamingkarriär en raketstart.

USB Capture HDMI 4K Plus

Strömma spel

För dig som vill strömma pc-spel behövs i de flesta fall inget externt videokort. För den som strömma högupplösta spelsekvenser från tv-spelskonsoler krävs dock ett sådant ”mellansteg”. Med USB Capture HDMI 4K Plus ansluter du enkelt din Xbox eller Playstation till din pc för att strömma 4K.

Sony a6400

Bra blick för film

Det finns väldigt många alternativ för den som vill hitta en lämplig kamera för strömmande. Få har dock lika balanserade egenskaper som Sony a6400. Bakom det näpna höljet döljer sig ett monster till filmkamera som klarar härlig 4K-upplösning. Med den patenterade ”Real-time Eye AF”-teknologin – som använder artificiell intelligens för att behålla knivskarpt fokus på ögonen – blir det enkelt att strömma med samma snygga skärpa som proffsen.

Yeti-mikrofon

En populär mick

Det finns tre mikrofonalternativ: vanliga 3,5 mm-, USB- eller XLR-mikrofoner. Den gyllene medelvägen för många streamers är USB-mikrofonen. Den kombinerar hög ljudkvalitet med ett enkelt gränssnitt som inte kräver ett externt ljudkort. En av de mest populära tillverkarna inom det här segmentet är Blue Microphones, vars Yeti-mikrofoner syns i var och varannan stream. Eller åtminstone hade gjort det, om det inte varit för den smidiga bomarmen som ingår.

YoloBox

Bärbar studio

Att strömma från hemmets eller kontorets trygga vrå är en sak. Att livesända från ett evenemang eller målgången i ett lopp, är en helt annan. YoloBox är en portabel studio som gör livet enklare för dig som inte nöjer dig med mobilkamerans kvalitet. Den här boxen har allt: anslutningar för kameror och mikrofoner, minneskortsplatser och trådlösa möjligheter som gör att du kan livestreama både via wifi och 4G-nätet.

Elgato Cam Link 4K

Strömma med din systemkamera

Systemkameror överskuggar webbkameror när det kommer till bildkvalitet. Men för att få en DSLR-kamera att kunna strömma material live till Youtube, Facebook och Twitch behöver du vanligtvis ett slags ”mellansteg”. Detta kodar i realtid om kamerans utdata till ett format som passar strömningsplattformarna. Elgato Cam Link 4K sköter det här smidigare än de flesta. Du pluggar bara in din Cam Link i datorns USB-uttag och ansluter därefter kameran till enheten med hjälp av en HDMI-sladd. Klart.

Ringlampa

Ringar in problemet

Du kan köpa en dyr kamera – men har du inte bra ljus kommer du ändå inte att kunna skapa särskilt proffsiga sändningar. Entré: ringlampor! De är ett av de enklaste sätten att ljussätta en ensam person som ska synas i bild. Ring light-tekniken kringgår problemet med skuggor genom att belysa ansiktet från alla håll samtidigt. Det ger ett jämnt och fint ljus.

Arozzi Green Screen

Sänd från månen

Det har aldrig varit enklare att hålla en föreläsning från månen. I dag har tekniken kommit så långt att Teams och Zoom låter användare projiciera virtuella bakgrunder för att dölja sina stökiga hemmakontor. Men det innebär också att både huvud och armar ofrivilligt kapas av ibland. För att skapa digitala bakgrunder som fungerar lika klanderfritt som på vita duken behöver du en green screen, till exempel Arozzi Green Screen.

Elgato Stream Deck

Få full kontroll

En ”streamdeck” är ingen nödvändighet. Men det finns en anledning till att så många av nätets mest populära streamers använder sig av det här tillbehöret. Streamdecks är ett slags kontrollpaneler. De har knappar du kan koppla till funktioner som du använder ofta när du strömmar, som att pausa och spela upp videoklipp eller att stänga av och sätta på ljudet. När dina tusentals prenumeranter vill interagera med dig samtidigt, kommer du att tacka dig själv för att du skaffade en Elgato Stream Deck.

Text: Jakob Svärd

Senast uppdaterad: 19 juli 2022

Taggar