Inspiration

På framtidens hybridkontor möts vi i metaverse

Hybridkontoret har inte bara kommit för att stanna – det kommer att utvecklas rejält. I framtiden kan du jobba hemifrån samtidigt som du virtuellt befinner dig på kontoret med hjälp av smarta glasögon.

Med pandemin fick hybridkontoret sitt verkliga genombrott och visade sig dessutom fungera väl. Tekniken vi använde våren 2020 har förfinats och förbättrats, vilket är en viktig anledning till att de flesta är överens om att vi kommer att fortsätta hybridarbeta.

– Studier visar att en majoritet vill ha hybridjobb. De flesta vill varken jobba enbart på kontor eller hemma, utan man vill ha den här mixen, säger teknikexperten Evelina Galli, Pricerunner.

online meeting at home

Inkluderande teknik

Evelina Galli berättar att de flesta besökare på sajten än så länge främst söker efter traditionella attiraljer, som bildskärmar och höj- och sänkbara skrivbord, till sina hemmakontor.

– Många försöker också göra sina hemmakontor bättre när det kommer till balansen mellan arbete och fritid, till exempel med en fysisk timer så att man inte jobbar mer än nödvändigt.

Det kan ta emot att göra alltför stora privata investeringar i hårdvara till hemmakontoret. Men det finns mycket som företagen kan göra för att underlätta för dem som arbetar på distans.

– Det finns bland annat kameror med 360 graders vinkel som du kan sätta mitt i konferensrummet, då hör den vem som pratar och zoomar in den personen. Alla har väl suttit i videomöten där man inte vet vem som pratar och det hörs dåligt. Sådana problem löser en sådan kamera, säger Evelina Galli.

woman sitting in an office wearing vr glasses

Hybrid på riktigt i Metaverse

Blickar man några år framåt lär det också hända massor.

– Metaverse är verkligen något som kommer att påverka hur vi jobbar. I stället för att sitta i videomöten hela dagarna kommer vi att befinna oss i en sorts virtuell plattform där vi på en sekund kan transportera oss mellan olika kontor. Många spår att det kommer att vara något som gör att vi inte längre behöver bo nära våra arbetsplatser, säger Evelina Galli.

Exakt hur det kommer att fungera i praktiken är oklart. Men det skulle till exempel kunna handla om att man använder augmented reality-glasögon som, till skillnad från dagens stora virtual reality-headset, kommer att se ut mer som vanliga glasögon. Flera av världens största teknikföretag jobbar just nu med att utveckla sådana produkter.

– Augmented reality, som vi brukar kalla förstärkt verklighet på svenska, är en blandning av den verkliga världen och ett lager av virtuell information. Så jag skulle kunna sitta i ett kontor där vissa är på plats på riktigt men där jag också kan se ett lager av folk som inte är där rent fysiskt, säger Evelina Galli.

– Om upplevelsen av att vi är i ett socialt sammanhang blir tillräckligt övertygande tror jag att vi kommer att ha ännu mindre behov av att gå in till ett fysiskt kontor.

The cover of Dustin Solutions Magazine

Gillar du denna artikel?

Artikeln kommer från vår tidning Solutions. Här kan du läsa hela tidningen i webbläsaren.

Läs Solutions Magazine

Så kan du skräddarsy ditt hybrida kontor för framtiden

Ta reda på mer

Senast uppdaterad: 21 februari 2023

Taggar