Arbetsplats

Öka komforten och minska smärtan i det dagliga arbetet med RollerMouse

Idag använder de flesta av oss en dator i vårt dagliga arbete, och det kräver ofta kontakt med områden som armar, rygg, axlar, nacke, händer och handleder. De många upprepade rörelser som följer med användning av den traditionella musen kan på sikt leda till smärtor i överkroppen. Men det finns hjälp att få.

Den största orsaken till sjukfrånvaro på arbetsplatsen hänger ihop med muskel- och ledvärk på grund av felaktiga arbetsredskap vid ensidigt skrivbordsarbete.

– RollerMouse kan vara lösningen på ineffektivitet, sjukfrånvaro och dyra behandlingar. Jag kan bara säga att en central placering av kroppen är bra. Genom att använda RollerMouse slappnar händer, armar, axlar och nacke av under arbetet, och därmed kan du vinka farväl till spänningar, ensidig ansträngning och musarm. Syftet med RollerMouse är att minimera fel och överbelastning. Med den här produkten sitter du automatiskt i en ergonomisk ställning och arbetar med båda händerna framför kroppen, vilket är den mest avslappnade ställningen eftersom du bara använder och spänner de minsta musklerna, säger Ole Vest från Contour Design i Danmark.

Ole Vest understryker också att det kan ta lite tid att vänja sig vid deras produkter – men det är bara en vanefråga, påpekar han.

– Produkterna är designade för individen, och RollerMouse är ett redskap som hjälper till att upprätthålla ett bra relation med kroppen och motverka slitage. Det tar tid att komma in i något nytt, och det gäller även för våra produkter. Men efter bara några dagar med en RollerMouse börjar de flesta redan märka skillnaden i sin egen kropp. Har man väl kommit igång med en RollerMouse vill man inte återvända till en traditionell mus. RollerMouse gör dig mer effektiv i arbetet, du får ett mer varierat rörelseschema och enastående precision – vilket förhindrar smärta och obehag.

Contour Designs produkter har genomgått en del laboratorieundersökningar utförda av Harvard University i USA, vilka indikerar att RollerMouse ger en väsentligt bättre ställning för handleder och axlar vid arbete vid datorn jämfört med en vanlig mus. Resultaten från undersökningen visar dessutom att: - 79 procent anser att det är arbetsgivarens ansvar att ordna en arbetsplatsen som ser till att medarbetarna undviker skador och smärta i arbetet framför datorn - 99 procent säger att övergången till ett centralt pekdon eliminerade den smärta och det obehag som de hade upplevt.

Det finns alltså ett tydligt samband mellan valet av pekdon, ergonomiska redskap och komfort på arbetsplatsen.