Arbetsplats

Jobbet är något vi gör, inte en plats vi går till

Det lönar sig att uppgradera till ett modernt operativsystem och ny laptop. Med Windows 10 Pro blir arbetet säkrare, enklare och mer effektivt. Dessutom gynnar det ett mobilt och flexibelt arbetssätt för medarbetarna.

Det sista du som småföretagare ska behöva oroa dig för är krånglande datorer och IT-system. Det ska bara funka. Och helst funka smidigt och bra var du än befinner dig.

Ändå är det många småföretagare som suckar över kort batteritid, otympliga laptops och tröga operativsystem. Helt i onödan. Microsofts senaste operativsystem Windows 10 Pro är framtaget för att underlätta arbetet för småföretagare. I kombination med en modern dator ger Microsoft 10 Pro ännu bättre förutsättningar för att jobba enklare, flexiblare och mer effektivt.

– Jobbet är något vi gör, inte en plats vi går till, säger Anders Wistam, Nordisk försäljningschef OEM Microsoft.

Modern utrustning och mobilitet är en hygienfråga

Inte minst är det ett krav från många yngre på arbetsmarknaden att få jobba var man vill och när man vill, så länge man är effektiv, framhåller han.

Inte minst är det ett krav från många yngre på arbetsmarknaden att få jobba var man vill och när man vill, så länge man är effektiv, framhåller han.

Anders Wistam liknar situationen vid en nyutbildad snickare som kommer till sin första arbetsplats och blir utrustad med en fem år gammal skruvdragare med sladd.

– Användarupplevelsen blir rätt dålig och snickaren kommer definitivt vara mer ineffektiv jämfört med om han eller hon hade haft en ny batteridriven skruvdragare att arbeta med. Du vill säkerligen inte att det ska kännas på det sättet för dina medarbetare, säger han.

Nya tider för PC-design

Detsamma gäller datorer. Moderna laptops är lättare, har längre batteritid och bättre skärm med hög upplösning. Hårdvarutillverkarna har de senaste åren jobbat mycket på att utveckla design och användarvänlighet.

– Många laptops har infinity-skärmar, det vill säga att du slipper den svarta kanten runt skärmen. Det gör att en 13-tumsdator, till exempel, upplevs som mycket mindre och smidigare även om skärmen är lika stor som på äldre modeller, säger Anders Wistam.

En modern laptop ger dig också möjligheten att veckla runt skärmen och använda den som en surfplatta med touch screen.

– Jag brukar använda den funktionen när jag är ute och reser. Det är enklare att scrolla igenom dokument med hjälp av fingret eller en digital penna istället för att använda muspekare och tangenter. Många runtomkring en blir förvånade när datorn helt plötsligt ser ut som en surfplatta, säger Anders Wistam.

Inga fler IT-attacker

IT-säkerhet är en annan viktig aspekt för småföretagare. I Windows 10 Pro finns en inbyggd funktionalitet som gör det betydligt svårare att hacka sig in i företagets IT-miljö.

– Statistik visar att 20 procent av alla småföretag någon gång har varit utsatt för en IT-attack. Det är både kostsamt och tidsödande att drabbas av något sådant. Windows 10 Pro är ett mycket säkrare operativsystem än sina föregångare, säger Anders Wistam.

Och som användare får du löpande uppdateringar av operativsystemet för att se till att du alltid har den senaste funktionaliteten.

– Vi vet att många tycker det är jobbigt när det hela tiden kommer uppdateringar. Men då vill jag tipsa om funktionen att schemalägga uppdateringarna så att de till exempel alltid sker på natten, säger Anders Wistam.

Ger en skön känsla

En annan säkerhetsfunktion som finns i Windows 10 Pro heter Windows Hello. Den gör det möjligt att låsa upp datorn med hjälp av ansiktsigenkänning eller fingeravtrycksläsare. Windows Hello fungerar även ihop med kompatibla appar, som exempelvis iHeartRadio och Dropbox, vilket gör att du slipper hålla koll på alla lösenord.

– I slutändan finns det inte så många skäl till att hålla fast vid ett gammalt system. För att möjliggöra mobilt arbetande måste man ha utrustning som är anpassat efter det. Jag tror också att det är många som helt enkelt tycker att det ger en skön känsla med en ny och modern dator, säger Anders Wistam.

Hitta din nya PC-favorit med Windows 10 Pro

Du har väl inte missat att supporten har upphört för det elva år gamla operativsystemet Windows 7? Därför rekommenderas du att gå över till Windows 10 Pro.

Anders Wistam

OEM Microsoft

10 juni 2020

Taggar