Arbetsplats

Hybrider tar mark

Hybriderna, oavsett om de är 2-i-1 eller 3-i-1, får en extra skjuts i försäljningen tack vare Windows 10.

– Windows 10 lanserades för att kunna fungera på en bred flora av enheter som hybrider, pc, surfplattor, telefoner och x-box. Tidigare hade en majoritet av enheterna olika operativsystem och var därför inte kompatibla med varandra, säger Klas Hammar, affärsområdeschef för Windows och Surface på Microsoft.

Tack vare Windows 10 kan utvecklare på ett företag numera programmera en app eller ett program och sedan leverera den till i princip alla företagets enheter.

Samma gränssnitt oavsett enhet

För IT-avdelningen blir det alltså lättare att ha koll på programmen, och användarna får samma gränssnitt, oavsett vilken Windows 10-enhet de använder. – För att en användare på ett smidigt sätt ska kunna växla under pågående jobb mellan sin telefon, padda, bärbara pc och hybrid har vi byggt in en rad olika lösningar, säger Klas Hammar.

En av dessa lösningar är Continuum i Windows 10 som automatiskt känner av vilken enhet användaren jobbar med.

Om användaren exempelvis kopplar ihop sin mobil med en stor skärm expanderar telefonens skrivbordsmiljö till full storlek på den stora skärmen.

För att de personliga inställningarna i molntjänsterna från Microsoft ska vara likadana oavsett vilken enhet som används kan man använda sig av lösningen Azure Active Directory.

Vi frågade tre chefer: Är en enda IT-enhet per anställd något för ditt företag?

Edvin Lindqvist

teknikchef, Forsway

I dagsläget använder vi framför allt bärbara datorer och smarta telefoner. Våra utvecklare har dessutom en stationär dator eftersom de behöver något mer kraftfullt. 2-i-1 med stöd för penna skulle kunna vara bra vid diskussioner med kunder och för planeringsmöten. 3-i-1 skulle förmodligen vara alltför begränsande eftersom vi ofta använder flera enheter samtidigt.

Hannu Peltola

vd, Apex Communications Finland Oy

Vi använder oss inte av one device-konceptet. Jag känner mig inte bekväm med att använda bara en surfplatta för att driva stora projekt. Även om surfplattan kan utökas med tangentbord eller skärm, så tycker jag att det är enklare att ta med mig en laptop till möten.

Pekka Nurmela

vd, Positive Productions Oy

Jag vill ha en dator som är effektiv och kompakt, eftersom jag inte bara jobbar på kontoret utan även på caféer, tåg och hemma i soffan. Jag är orolig att jag skulle behöva kompromissa för mycket om jag använde mig av 2-i-1. De tekniska hjälpmedel jag använder mig av behöver inte bara uppfylla, utan även överskrida mina förväntningar.

Läs också:

Framtiden: En enhet för allt

Text: Johan Cooke
Illustrationer: Valero Doval

14 februari 2017

Taggar