Goda nyheter kommer sällan ensamma

Kortare optimerade digitala lektioner, microlearning, har visat sig vara effektivare än traditionellt lärande och att kunskaper lättare fastnar i minnet. Den omtvistade tekniken CCS, Carbon Capture and Storage, kan se till att vi når Parisavtalets mål om en maximal global uppvärmning på 1,5 grader. Sist men inte minst tar Volvo upp kampen mot amerikanska Tesla med ”folkelbilen” Polestar 2. 2020 startar tillverkningen.

Vikbara telefoner

Royole flexpai

2019 viker vi telefonen på mitten! Samsung och Huawei släpper vikbara telefoner i år, och ett antal tillverkare har mer eller mindre produktionsdugliga varianter på gång. Räkna dock med ett pris som en fullspec:ad laptop.

8 000 000 000 USD

8 miljarder dollar. Så mycket kommer den globala marknaden för aktivitetsmonitorer, gps-spårare och annan bärbar husdjursteknik vara värd år 2024, enligt Global Market Insights.

Klimatsmart shopping

Credit cards

Doconomy är ett svenskt startupföretag med stöd av Ålandsbanken som vill minska den klimatpåverkan som vår shopping bidrar till.

Genom appen DO kan användaren följa klimatpåverkan från sina köp och få erbjudanden om klimatkompenserande fonder. www.doconomy.com

Polestar 2, Tesladödaren

Volvo tar upp kampen mot amerikanska Tesla med ”folkelbilen” Polestar 2. Precis som Tesla Model 3 landar den i mellanprissegmentet (nåja) med sitt riktpris på omkring 400 000 kronor. Polestar 2 är helt elektrisk och har en räckvidd på 50 mil. De två elmotorerna ger bilen en acceleration från 0–100 på knappt fem sekunder. 2020 startar tillverkningen.

Polestar 2

Koldioxidlagring

Den omtvistade tekniken CCS, Carbon Capture and Storage, har både hyllats och avfärdats, men nu menar många att CCS är nödvändigt om världen ska ha en chans att nå Parisavtalets mål om en maximal global uppvärmning på 1,5 grader. Norge har i tre pilotprojekt visat att tekniken fungerar och nu planerar man att mellanlagra flytande koldioxid i Bergen för att sedan pumpa ner den i berggrunden i Nordsjön. Om allt går enligt plan kommer Norge att kring 2025 kunna ta emot och lagra koldioxid från hela Europa.

carbon illustration

Microlearning

Microlearning är små optimerade digitala lektioner som kan vara självständiga eller en del i ett större sammanhang av andra aktiviteter. Microlearning kan användas för olika ändamål och inom alla möjliga ämnen. Genom att microlearning liknar hur människor lär sig naturligt på en arbetsplats har det visat sig vara effektivare än traditionellt lärande. Små ”mikro-portioner” av lärande gör att kunskaper lättare fastnar i minnet.

Affärer

SAP köper Qualtrics för 73 miljarder kronor. Tyska programjätten SAP förvärvade i slutet av förra året företaget Qualtrics för 8 miljarder dollar, motsvarande 73 miljarder kronor. Qualtrics har utvecklat en molnbaserad plattform för marknadsundersökningar. Förvärvet är SAP:s näst största någonsin.

Börsen nästa

Svenska Zound Industries, som tillverkar hörlurar och andra ljudprodukter främst under varumärkena Urbanears och Marshall, har enligt DI Digital anlitat affärsbanken Carnegie inför en eventuell börsnotering.

Företaget siktar på en värdering på runt 3 miljarder kronor, ungefär dubbelt så mycket som företaget omsatte 2017.

28 augusti 2019

91 procent får mer gjort på distans

Forskarna är överens: vi är mer produktiva när vi inte måste sitta på kontoret och arbeta hela tiden. Det finns flera förklaringar till detta.

11 september 2019

Årets tyngsta trender – från robotar till röstsökning

För tolfte gången presenterar analysföretaget The Future Today Institute en välmatad rapport med de främsta trenderna inom teknik och vetenskap. 2019 Tech Trends Report rymmer 315 olika trender – 30 procent fler än förra året. Här är några av de viktigaste.

24 juli 2019

8 smarta prylar för att jobba på distans

Många av oss behöver hålla viss kontakt med jobbet även under ledigheten – se till att du har förberett dig med prylarna som gör det smidigt att arbeta på distans.

9 juli 2019

Redo för sommaren?

Det är nästan svårt att ta in men snart är semestern här. Innan du vet ordet av har midsommarstången klätts, små grodorna dansats och jordgubbssäsongen rivstartat. Dustins egna varumärken ser till att du är redo för sommarens alla äventyr.

26 juni 2019

Orsakerna till ökända IT-misstag

Patientsamtal lades ut på nätet och utländska aktörer fick tillgång till viktiga styrsystem. Det är bara två av de stora säkerhetsmissar som har uppmärksammats nyligen. Bakom många av dem finns – ja just det, den mänskliga faktorn.

10 juni 2019

När är du som mest fokuserad?

Vi fokuserar alltför mycket på vad vi ska göra, och tänker för lite på när vi gör det, enligt den amerikanske författaren Daniel Pink, som själv är noga med vad han planerar in på eftermiddagarna.

28 maj 2019