Arbetsplats

Fem tidstjuvar på kontoret och hur du undviker dem

Känns det enklare att ta mötet hemifrån än på kontoret? Vi listar vanliga tidstjuvar på hybridkontoret - och tipsar om teknik att använda för att undvika dem.

“Hörs jag nu?”, “Hur ska jag koppla in min dator?” och “Varför finns det aldrig några vettiga mötesrum lediga?” Alla som navigerar sig fram i post-pandemi-tillvaron känner till utmaningarna med hybrida kontor och flexibel seating. Det är inte konstigt att många medarbetare trivs bäst med att jobba hemma, där du har full koll på tekniken och slipper tidstjuvar som leder till avbrott i arbetet.

Nedan tipsar Peter Wedholm, försäljningschef på JML, som är en del av Dustin, om hur det hybrida kontoret bör fungera för att locka tillbaka medarbetarna.

Tidstjuv 1: Dåligt nätverk

Ett fungerande nätverk är A och O. Bandbredden behöver vara tillräcklig och accesspunkter rätt placerade med hänsyn till kontorets utformning. Ju sämre uppkoppling desto sämre kvalitet på videomötet.

Tidstjuv 2: Icke-optimerade mötesrum

Idag finns en mängd AV-tekniker, men det viktigaste för ett optimerat mötesrum är att utgå från behov. Måste tekniken vara den senaste? Är mötesrummen utrustade med teknik som köpts in pö om pö? Alla är inte it-tekniker och medarbetare ska inte behöva gå runt med väskan full av kablar och adaptrar. En touchpanel i mötesrummet, där alla känner igen gränssnittet och kan starta, bjuda in och styra mötet ska vara en självklarhet. För de allra flesta är det bäst att anpassa efter den plattform som används på företaget. Se även till att tekniken är enhetlig. Allt fler leverantörer har produkter som är certifierade för till exempel Google eller Microsofts mötesplattformar.

Tidstjuv 3: Otillräcklig information

Intresset för digital signering ökar. För Peter Wedholm är det tydligt att den här tekniken är något som många företag upplever som en enkel, tidsbesparande åtgärd för att förenkla intern kommunikation. Det kan handla om peppande försäljningsmål, allmän företagsinformation vid möten och konferenser eller rumsbokning. Poängen är att ingen behöver lägga tid på att föra in informationen. Detta eftersom dagens CMS för digital signering är kopplad mot de plattformar som informationen hämtas ifrån och går att få automatiserad.

Tidstjuv 4: Osmarta rum

Dålig luft är en av de värsta tidstjuvarna i kontorslandskap och mötesrum. Men går luften att optimera med hjälp av tekniska hjälpmedel? Absolut, genom sensorer som du styr via en programvara (en touchpanel) som är både klimat- och energismart. Smarta rum kan också använda sensorer som genom maskininlärning lär sig att känna av hur många personer som är närvarande. Dessutom finns det numera hårdvara som mäter temperatur, luftfuktighet, kemikalier, odörer och koldioxidhalt i mötesrummens luft.

Tidstjuv 5: Kasst ljud

Bra och rätt ljud i högtalare och – kanske ännu viktigare – helt tysta zoner med ljudabsorbenter är viktiga delar för effektivitet på kontoret. Men några arbetsgivare tar ljudbilden på jobbet till en högre nivå för att maxa välbefinnandet. Akustik, ljuddesign och vibrationskontroll kan skapas och styras via kabellösa högtalare och en mjukvara som går att skala upp och ned utifrån behov.

En flexibel arbetsplats
The cover of Dustin Solutions Magazine

Gillar du denna artikel?

Artikeln kommer från vår tidning Solutions. Här kan du läsa hela tidningen i webbläsaren.

Läs nu