Arbetsplats

Därför ska du ha din dator i molnet

Windows 365 är ett nytt sätt att skapa en enkel och säker hybridmiljö. Hela datorn och skrivbordet strömmas från Microsofts moln. Via en länk har du tillgång till din personliga dator från valfri enhet.

Windows 365 är, till skillnad från syskonen Microsoft 365 och Office 365, en helt molnbaserad dator med operativsystemet Windows 11. Skrivbordet är virtuellt och strömmas från Microsofts moln. Tjänsten passar verksamheter som vill underlätta det hybrida arbetslivet, har tuffa säkerhetskrav eller vill kunna dela ut tillfälliga licenser. Windows 365 finns i två varianter, en för business-användaren och en för enterprise, där det ingår mer funktionalitet för hantering.

- Enkelheten med Windows 365 fantastisk. Du kan ställa in och skala molnbaserade datorer för att passa olika behov av serverkraft. Användarna kommer åt sin dator från valfri enhet via en länk, oavsett om de använder Mac, PC, Android eller iPhone. De kan logga in från biblioteket, tåget eller grannens dator; upplevelsen är densamma, säger Fredrik Berg, molnspecialist på Dustin.

Säkert på riktigt

Eftersom allt innehåll; filer, appar, program, data och inställningar, sparas i molnet, kan ingenting hamna på den lokala hårddisken. Perfekt för dig som kämpar med hårda säkerhetskrav samtidigt som du vill erbjuda en hybrid arbetsmiljö.

- Med den här lösningen är det omöjligt att råka spara något lokalt eller läcka information om någon till exempel glömmer datorn på bussen, konstaterar Fredrik Berg.

Själva upplevelsen och virtuella datorer finns sen tidigare. Skillnaden är enligt Fredrik att Windows 365 är optimerad för Teams.

- För verksamheter med fler än 300 användare kan Azure Desktop vara ett mer kostnadseffektivt alternativ, men då krävs det att man sköter servrar och backup själv.

Fredrik Berg med Win as a team-slogan bakom sig
Fredrik Berg, Nordic Service Product Manager, Dustin.

Mindre krav på klienten

Med Windows i molnet är det även enklare att återanvända äldre datorer eftersom hårdvaran blir mindre viktig. Kraften finns i molnet. Enligt Fredrik kräver de flesta kontorsjobb inte mer än Office-paketet och Teams.

- Ett scenario är att du köper in billigare, tunna klienter till kontoret. BYOD (Bring your own device) blir enkelt eftersom användarna kan nå sitt skrivbord från sin dator eller mobil hemma utan att kompromissa med säkerheten. Med en sådan lösning slipper de släpa på datorväskan varje dag, säger han.

All drift ingår

Har du tidigare hanterat driften av servrar och backup, samtidigt som du försökt estimera serverkraft och jobbat med CSP-licenser? Med Windows 365 slipper du allt det. Därför är Windows 365 också lite dyrare, menar Fredrik. Som IT-ansvarig kan det vara bra att veta att om du har behov av att öka eller minska antalet licenser med kort varsel är det bara Windows 365 som ger dig den möjligheten framöver. De andra licenserna från Microsoft kommer inte längre erbjuda samma flexibilitet från och med 1 mars 2022.

- Verksamheter som behöver kunna skala licenser fritt borde titta på Windows 365. Om du expanderar, köper upp bolag och behöver öka personalstyrkan under en begränsad tid kan du enkelt dela ut virtuella datorer och vara igång på under 30 minuter. Dessutom är prestandan från den virtuella maskinen till Microsoft 365 superbra då de ligger i samma moln, tipsar Fredrik.

Modern Virtual Desktop – ny tjänst

Dustin erbjuder Windows 365 dels som en vanlig CSP-licens och dels i form av tilläggstjänsten Modern Virtual Desktop som lanseras i början av 2022. Har ditt företag redan en tjänst inom arbetsplats, som Modern Workplace, kan du enkelt lägga till Modern Virtual Desktop.

- Det är superenkelt att managera inom ramen för Modern Workplace och betala per användare och månad, säger Fredrik Berg.

Läs mer om Modern Workplace

Senast uppdaterad: 11 januari 2023

Taggar