Inspiration

Computex 2017

Computex i Taipei är världens största mässa som tillägnas just datorer i alla dess skepnader, från skrivbordet till serverhallen. Konsumentelektronik och gaming får sin beskärda del av mässgolvet, men många av mässans allra mest intressanta nyheter och slagord riktas mot stora och små företag som vill effektivisera och utveckla sin verksamhet. Här är några av de trender som kunde skönjas under årets Computex-mässa.

AI - inte bara för giganterna

Spelplanen för AI och maskininlärning har fullständigt exploderat de senaste åren, och det är inte utan anledning som konceptet utgjorde en betydande del av såväl AMD:s som Nvidias presskonferenser. Årets mässa pekar dock allt tydligare på en snar framtid där modern AI inte är en invecklad och dyr teknik som är reserverad endast för giganter som Facebook, Google eller Apple. Applicerad AI blir allt mer relevant även för små och medelstora företag i takt med att både kostnaden och utvecklingstiden som krävs sjunker.

Ett exempel är Nvidias nya AI-plattform som ska låta vem som helst installera ett utvecklingskit för AI-träning som går att köra på praktiskt taget vilken dator som helst. Därefter skalar plattformen efter företagets resurser - behövs mer komplexitet kan du hyra in dig på Nvidias datacenter utan att behöva bygga upp ett eget, vilket skulle kräva enorma kostnader.

Oavsett plattform öppnas nya möjligheter ständigt upp för vad som går att göra med maskininlärning på både stor och liten skala. Ett övervakningssystem som kryddats med maskininlärning kan exempelvis lära sig larma om obehöriga fångas på kamera, medan anställda släpps igenom. Ett annat exempel är att använda AI för att optimera produktutveckling och snabbt upptäcka defekter som en människa lätt hade kunnat missa.

VR och AR som arbetsverktyg

Virtuell verklighet är fortfarande en bra bit ifrån att hitta in i de flesta vanliga konsumenters vardagsrum, men det innebär inte att intresset har svalnat på mässor som Computex. VR, och i förlängningen AR, kan bli ett oumbärligt verktyg för allt från utbildning till produktdesign. Designar du möbler kan du exempelvis förhandsgranska dina verk i ett virtuellt rum innan du köper in material till en prototyp, och på så sätt kapa kostnader.

Intels dominans står ostadigt

Efter år av närmast total dominans på processormarknaden har Intel fått konkurrens på allvar. AMD:s lansering av den nya Zen-arkitekturen stulit strålkastarljuset på konsumentmarknaden, men gör nu även ett allt större avtryck på företagssidan.

Den nya Ryzen-serien hittar sakta men säkert in även i professionella arbetsstationer med krav på hög flertrådsprestanda. Men det röda laget har även letat sig in i mer oväntade sammanhang, exempelvis en påkostad NAS-lösning från Qnap. Dels menar sig Qnap kunna kapa kostnaden jämfört med motsvarande NAS med Intel-kisel, och dels medför de extra kärnorna och trådarna möjlighet att effektivt köra fler virtuella maskiner parallellt. Det innebär ett lockande koncept för mindre företag i behov av en serverlösning innan steget till en fullstor rackserver.

För serverhallen är det istället AMD Epyc som ser ut att göra störst avtryck. Det här är AMD:s nya monsterprocessor för servrar, med 32 fysiska kärnor och 64 trådar, samt stöd för att köra dubbla processorer på samma moderkort. Med ett löfte om ett konkurrenskraftigt pris jämfört med Intels närmaste motsvarighet, samt fler kärnor och mer minne per system, menar AMD att du kommer kunna ersätta flera Intel-servrar med färre AMD-servrar, med högre prestanda och bättre energieffektivitet.

Bärbar batteritid

Intels Kaby Lake-processorer lanserades redan under hösten, men i år ser vi allt fler exempel på andra generationens bärbara Kaby Lake-maskiner. Tillverkare som Dell och HP fortsätter pressa upp datorernas batteritid för att du ska kunna jobba längre på resande fot. Batteritid på 12 - 14 timmar hör inte längre till ovanligheten, varken för konsumenter eller företagsdatorer.

8 juni 2017

Taggar