Inspiration

Aktuella tekniknyheter

Läs mer om lösningen på rattfylla, ett föråldrat Pentagon, säkerhetsriskerna med IoT, robotoperationer, AI-stridsplan, ökat mobilanvändande & plånboken med fingeravtrycksläsare.

Jag hade ingen wi-fi. Behövde jag ringa någon blev jag tvungen att använda en fast telefon. Detta handlade inte om säkerhet utan om att det helt enkelt inte fanns någon mottagning.

John Kroger, tills nyligen anställd på Pentagon, USA:s militära högkvarter, hade bättre uppkoppling hemma än på plats hos världens mäktigaste krigsmakt. En plats som fastnat i 50-talet, skriver han i Wired.
Hackad via en gatlyktaHackad via en gatlykta

Hackad via en gatlykta

När hem och kontor flyter samman blandas också våra uppkopplade prylar. Enligt säkerhetsföretaget Zscalers rapport ”IoT in the Enterprise 2020” har trafiken från uppkopplade prylar hos deras enterprisekunder ökat med 1500 procent på mindre än ett år. Hälften av dessa är konsumentprylar, det kan handla om allt från konsoler och datorer till kaffebryggare och till och med gatlyktor.

– Kommuner och statliga myndigheter är generellt duktiga på att skydda sina data, men jag tror inte att man tänker på att om man har en smart gatlykta så har den en IP-adress, och då går det för en angripare att ta sig in i nätverket på det sättet, säger Mikael Johansson, cybersäkerhetsexpert på Acronis, till Computer Sweden.

– Det här kommer fullständigt explodera med 5g, så det här har bara börjat.

AI-pilot sköt ner människa

AI-pilot sköt ner människa

Darpa, den amerikanska myndigheten för militär teknikforskning, genomförde i augusti en virtuell Top Gun-liknande tävling. Ett antal AI-styrda stridsplan tävlade mot varandra i digitala kurv-strider.

Den vinnande AI-algoritmen, skapad av Heron Systems, mötte och besegrade sedan en mänsklig pilot, call sign ”Banger”, som flög ett digitalt F-16-plan.

”Jag tror de senaste 20 årens digitala teknik har visat att den kan tänka och reagera snabbare än en människa när det sker i ett specifikt sammanhang”, berättade Banger på en presskonferens efteråt. Duellen finns att se på Darpatv på youtube.

Världens smartaste plånbokVärldens smartaste plånbok

Världens smartaste plånbok

Plånboken Cashew wallet finansierades via Kickstarter och låser innehållet med hjälp av en fingeravtrycksläsare. Den kan spara upp till 20 olika fingeravtryck.

Försöker någon öppna plånboken med våld skickar den ett larm till din mobiltelefon. Hittar du inte plånboken? Se till att den ger ifrån sig ett ljud via appen på mobilen.

Mobilen vet om du är onykter

Mobilen vet om du är onykter

Lösningen på rattfylla kan ligga i våra fickor. Det pågår nämligen forskning där mobiltelefonens inbyggda accelerometer kan mäta hur vi går när vi är påverkade av droger eller alkohol. Det räcker nämligen med väldigt liten påverkan för att vi ska börja gå på ett annorlunda sätt. Så liten att vi själva kanske inte ens märker det. Senast ut är forskare från universitetet i Pittsburgh, USA, som med hjälp av mobildata kunde se om någon har passerat promillegränsen med 93 procents säkerhet. Tekniken skulle inte bara kunna hjälpa att förhindra alkoholrelaterade olyckor och andra problem på ett diskret sätt. Den skulle i förlängningen kunna förändra hur vi mäter. Från ett exakt teoretiskt värde i promille, till ett praktiskt värde av påverkan.

– Jag har alltid tyckt det varit problematiskt att mäta i promille. I den verkliga världen är det egentligen inte det viktiga, utan det viktiga är hur påverkade vi är. Det skiljer sig ju mycket hur olika personer blir påverkade av alkohol, säger Brian Suffoletto, författare av studien i Pittsburgh, till Wired.

21 %

Ökat mobilanvändande under pandemin

Så mycket mer surfade svenska folket i Telias nät under sommaren 2020 jämfört med 2019. Mobilsamtalen ökade i längd med 11 procent. Vanligtvis sjunker denna siffra varje år. Med största sannolikhet ett tecken på människors behov av social kontakt under coronapandemin.

Roboten som ska sätta ett chip i din hjärna

Roboten som ska sätta ett chip i din hjärna

Rädsla nummer ett: våga operera in ett chip i hjärnan. Rädsla nummer två: låta en robot genomföra operationen. Det är förutsättningarna för den som vill ha Elon Musks företag Neuralinks chip bland nerverna innanför skallbenet.

Neuralink visade i september upp en film som demonstrerade hur långt de kommit med vad Musk kallar ”en Fitbit i ditt huvud med små sladdar”. Operationen ska enligt Musk ta några timmar och bara lämna ett litet ärr. Roboten, designad av Woke Studios, ska smälta in i sjukhusmiljön och se ”futuristisk men inte skrämmande ut.”

Ett mål med Neuralink är att ryggmärgsskadade ska kunna gå igen. Företaget har så här långt opererat in ett chip i grisen Gertrude som mäter dess hjärnaktivitet. Enligt Musk kan försök på människor starta tidigast under 2021.

Senast uppdaterad: 9 januari 2023

Taggar