Inspiration

5 trender: Intelligenta agenter och botar

Smarta agenter och botar* har på allvar klivit in i våra digitala liv. Det kan handla om allt från personliga assistenter i våra telefoner till supersmarta system som köper och säljer aktier. Här listar Patrik Löwendahl, teknik- och innovationschef på Avanade, de fem hetaste trenderna.

Botar som gör hela jobbet

Allt fler finans- och försäkrings­bolag använder botar i sina IT-system. Börsjätten Nasdaq har botar som inom loppet av några mikrosekunder utför miljontals affärer på samma tid som mänskliga börshandlare hinner med en enda. Försäkringsbolag i USA låter sina botar automatisera kundernas försäkringsansökningar.

Personlig assistent

Nästa steg är personliga assistenter som blir betydligt mer avancerande och håller reda på alla delar av din vardag. Agenten kan tipsa dig om att åka till jobbet en timme tidigare eftersom det riskerar att bli trafikstockning eller påminna dig om att ta med paraply när väderleksrapporten visar regn.

Halvautomatiska botar

När en bot avslog en kundansökan hos ett amerikanskt försäkringsbolag stämde kunden dem. Då väcktes frågan om vem som egentligen var ansvarig, företaget som utvecklat boten, eller försäkringsbolaget. Fall som detta är en orsak till att det nu utvecklats halvautomatiska botar. En sådan bot kan exempelvis göra all research men sedan är det en verklig person som går igenom underlaget och fattar det slutgiltiga beslutet.

Skapa egna botar

Tidigare var det få förunnat att skapa agenter och botar. Numera kan du själv programmera en enkel bot om du har grundläggande kunskaper. Tekniken har mognat och utvecklingsplattformar finns tillgängliga i Microsofts moln Azure. Även Google har liknande funktioner.

Agenter för privatpersoner

I många år har smarta agenter och botar använts av företag – men nu ökar användandet bland privatpersoner. Allra populärast är de röststyrda assistenterna. För Iphoneanvändare finns Siri, Windows Phone-användare kan dra nytta av Cortana medan Googles svar är Google Now. Med hjälp av röstkommandon kan du styra assistenten att ringa, skicka sms eller att öppna appar. Parallellt lanseras agenter och botar för resor, musik och chattar.

* En smart agent är en automatiserad tjänst som på eget bevåg utför aktiviteter baserade på insamlad data. En bot är en grundteknik med artificiell intelligens, AI, som används för att utveckla en tjänst eller app.

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Taggar