Inspiration

4 branscher som kan förändras av covid-19

Pandemin har ändrat spelreglerna. Vissa branscher har sett sina affärer störtdyka medan andra blomstrar. Oavsett område står ofta den digitala tekniken i centrum för hur vi lever, jobbar och konsumerar. Här är några av branscherna som troligen kommer att förändras mest.

Utbildning

Utbildning

Många av världens toppuniversitet släpper inte in nya elever på sina campus hösten 2020 utan fortsätter med undervisning online. Och när en utbildning i princip blir till en inloggning på en digital tjänst kommer universitet och skolor konkurrera på en helt ny marknad. Varför ta alla dina kurser på samma universitet när du kan plocka de bästa från världens alla hörn?

Och som skola är du inte längre begränsad fysiskt utan kan i teorin anta hur många studenter du vill. Detta kan leda till att universitet med starka varumärken blir än mer framgångsrika, och mindre kända skolor får svårare i konkurrensen. Det är heller inte otroligt att vi kommer att få se nya partnerskap mellan teknikjättar som Google och Apple och universitet som Harvard eller Stanford de kommande åren.

Dustin säger:

Björknässkolan i Saltsjö-Boo öster om Stockholm, har med hjälp av Dustin testat virtual reality i undervisningen. Detta via en HTC Vitr-anläggning. Eleverna har bland annat dykt i världens hav i Ocean Rift, besökt gatumiljöer i fjärran städer i Google Earth VR samt följt med det amerikanska rymdprogrammet Apollo 11 ut i rymden.

Handel

Handel

De butiker som lyckas skapa en upplevelse och ett varumärke som är starkt i alla kanaler har möjlighet att bli ännu starkare när konkurrensen ökar. E-handel av mat och dagligvaror har också fått en rejäl skjuts och lär fortsätta växa nu när många människor lärt sig nya konsumentbeteenden.

Dustin säger:

Femårsplanen är död, menar Alexandra Fürst, CIO på Dustin. Idag behöver du skapa ett företag som kan hantera snabba förändringar.

– Ett företag med ett tydligt ‘varför’ och en hållbar företagskultur byggt på tillit, där kreativitet uppmuntras.

Fastigheter

Fastigheter

Många företag lär fundera på hur mycket yta de egentligen behöver. Om kontoren blir mindre och färre behöver fastigheterna hitta nya användningsområden. Kanske kommer kontor att omvandlas till boenden i en framtid när människor fokuserar ännu mer på sin hemmiljö?

Dustin säger:

– Det pågår en “konsumentifiering” av våra kontor sedan länge, säger Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace på Dustin. Det vill säga, de växer samman med våra privata digitala liv. Han jämför med Iphone och Facebook som idag också blivit viktiga arbetsverktyg.

Hälsa och sjukvård

Hälsa och sjukvård

Pandemin har flyttat fram positionerna för digitala lösningar i allt från testning till läkarbesök. ”Jag tror att Apple och Amazon kommer att gå in sjukvården i USA. Min gissning är att 2025 är Amazon det snabbast växande sjukvårdsföretaget i världen.“, säger Scott Galloway, professor vid New York University i Business Insider.

Dustin säger:

PatientSky är en av Norges ledande IT-plattformar inom e-hälsa. Via plattformen får klinikerna tillgång till bland annat journalsystem, tidsbokning och hantering av e-recept. Samtidigt kan patienterna via en app hålla koll på bokade tider, läkemedel, träningsprogram och även ha videosamtal med behandlaren. Dustin hjälper med strategisk rådgivning och infrastruktur och plattformen är skapad för samarbete och innovation inom hälsobranschen.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023

Taggar