Inspiration

10 intressanta fakta om e-post

De flesta av oss använder tekniken varje dag och tar den för given. Men vad vet du egentligen om ett av våra vanligaste arbetsverktyg? Här är 10 intressanta fakta om e-post.

1. 1971 – världens första mejl

I oktober 1971 skickades det första mejlet. En man vid namn Ray Tomlinson lyckades då med bedriften att, via det militära nätverket Arpanet, skicka ett meddelande mellan två datorer som stod en meter ifrån varandra. Ray Tomlinson är också mannen bakom adress-strukturen [email protected]

2. Första mejlet på svensk mark

1983 tog datateknikern Björn Eriksen emot ett elektroniskt meddelande skickat från Amsterdam, med ämnesraden ”Hello”. Meddelandet innehåller ingenting häpnadsväckande – endast information om att mejlet är ett test – men blev starten på något som mer än 90 procent av svenskarna ägnar sig åt i dag. Eriksen kom senare att registrera och äga .se-domänen och kallades därför för Mr. Internet.

3. Det sänds ett hisnande antal mejl varje dag…

Enligt Radicati Group fanns i mars 2018 ungefär 3,8 miljarder e-postkonton registrerade i världen. Antalet mejl som skickas mellan dessa varje dag beräknas vara 281 miljarder. Om bara fyra år tror Radicati Group att siffran ökar till hela 333 miljarder.

4. …Men många är spam

Efter ett all-time-high i april 2014, då spam utgjorde 71,1 % av antalet sända mejl, har andelen spam-mejl sjunkit under de senaste åren. I mars 2018 låg den på 48,16 %, enligt statista.com. De vanligaste kategorierna för spam är vuxeninnehåll och olika typer av sjukvårds-spam.

5. Det finns faktiskt folk som faller för skräppost

Enligt spamlaws.com öppnar endast cirka 14 procent av mottagarna skräppost. Men fyra procent av samtliga mottagare har någon gång köpt något. Det beräknas att om så få som 1 av 25 000 personer köper något från ett spam-mejl är det värt tiden spammaren lägger ned på det, enligt rapporten The Economics of Spam från 2012.

6. Topp tre spammande länder

I spamtoppen finns USA, Kina och Ryssland. Mer otippat är kanske att Vitryssland är det land med flest antal spam per capita. Nästan 30 % av alla adresser i Vitryssland är blockerade av anti-spamföretag, enligt en rapport från Cloudfirm. Detta innebär dock inte att vitryssar är extra spambenägna, utan endast att internationella spammare tar vägen genom kapade datorer i landet.

7. Första mejlet från rymden

“Hello Earth! Greetings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here,…send cryo and RCS! Hasta la vista, baby,…we’ll be back!”

Så skrev astronauterna Shannon Lucid och James C. Adamson i mejlet som blev det första som skickades från rymden. De passade på under ett uppdrag på rymdfärjan Atlantis i augusti 1991. Till sin hjälp hade de en bärbar Mac och onlinetjänsten AppleLink, som hade specialkonfigurerats för att kunna koppla upp sig mot Nasas kommunikationssystem.

8. Analog president i en digital tid

Enligt egen utsago skickade Bill Clinton bara två mejl under sin tid som president 1993–2001. Det första var ett grattis-brev till astronauten John Glenn 1998. Det andra var till stöd för trupperna i Balkan. Kul story va? Men kanske inte helt sann. Enligt en artikel i The Atlantic hade han nämligen redan 1993 e-postadressen [email protected] I samma artikel nämns ett mejl till Carl Bildt i februari 1994, som ska ha skrivits helt i VERSALER.

9. Det vanligaste lösenordet är lite väl simpelt

Många mer eller mindre bra lösenord har passerat revy under internets livstid. Varje år skapar SplashData en lista med de vanligaste. Från och med 2013 tog ”123456” över från ”password” som det vanligaste lösenordet. Det kanske kan vara en förklaring till att epost idag är den vanligaste vägen för dataintrång.

10. Så många timmar tillbringar vi med inkorgen

Enligt en undersökning gjord av Adobe 2017 tillbringade amerikanska kontorsarbetare 3,3 timmar varje dag med jobbmejlen. Jämfört med föregående år hade tiden dock minskat med 20 procent.

Källor: bbc.com, spamlaws.com, Radicati Group, internetmuseum.se, engadget.com, idgconnect.com, SplashData, adobe.com

Läs även:
5 bärbara datorer för alla ändamål
10 fördelar med tjänster i molnet

17 december 2018

Taggar