Inspiration

Välkommen XR!

Vi förutspås spendera 78,5 procent mer på virtual- och augmented reality under 2021. 5G kan vara nyckeln till det virtuella genombrottet som leder till slutet på fjorton års väntan.

Om du läst Neal Stephensons sci-fi-roman Snow Crash som tonåring kommer VR-spel alltid att göra dig besviken. Till och med 2007 kan teknikföretagen inte matcha de 3D-goggles romanens huvudperson Hiro Protagonist bär för att koppla upp sig mot metaverse.” Så skrev en besviken reporter från Forbes som besökte teknikmässan CES redan 2007. Nästan tio år senare skriver BBCs teknikreporter rubriken ”2016: the year when VR goes from virtual to reality”. Nix. Så blev det inte då heller.

Men nu då? Snart fjorton år senare. International Data Corporations “Worldwide Augmented and Virtual Reality Spending Guide“ förutspår att vi kommer att spendera 78,5 procent mer på XR-teknik (samlingsnamn för virtual- och augmented reality) under 2021. Blir det året då XR slår igenom till slut? Om 5G kunde prata skulle den säga “absolut!”.

5G är nyckeln till virtuella verkligheter värda sitt namn

Om 5G kunde prata skulle den säga “absolut!”. Nästa generations mobilnätverk är nämligen en nyckel till att slutligen låsa upp vår dröm om virtuella verkligheter värda sitt namn, både vad gäller tillgänglighet och kvalitet.

Priset sjunker samtidigt som hård- och mjukvaran blir bättre vilket betyder såväl bättre tillgänglighet som kvalitet. Med hastigheter runt tre gigabit per sekund – och mindre latency – behövs inte stora, otympliga headsets uppkopplade till en 20 000-kronorsdator. Det tunga processorarbetet kan ske i datacenter och molnet skickar den virtuella upplevelsen till nättare och mer effektiva enheter. Billigare, bättre och enklare kommer att lyfta XR i våra hem i allt från underhållning till nytta – men det är på våra jobb det kommer att hända mest. I VR Intelligences “The 2020 XR Industry Insight report” säger 65 procent av AR-företagen att de just nu utvecklar applikationer för företag, medan 37 procent uppger att de gör det åt konsumenter. Testmiljöer och simulatorer inom utbildning lär öka relativt kraftigt. Inom vården finns redan idag virtuella applikationer som KBT-behandlar till exempel fobier. Eller verktyg som hjälper sjuksköterskor att via AR hitta patientens ven så de lättare kan injicera på rätt ställe. I Sverige bygger KTH just nu en digital kopia av deras campus för att utveckla framtidens smarta transporter. När du skannar av vägarna i en mobil ser du exempel på framtidens transportsystem. Det kan vara sensorer för elektrifierade vägbanor, 5G-nätets potential för uppkopplad infrastruktur och styrmedel för självkörande bilar.

– Vi vill skapa en miljö som alla engagerade kan logga in i, förstå och ge feedback på. Vi hoppas få in nya perspektiv, fler idéer och mer kunskap. Det kan ge oss en bild av hur komplex verkligheten är i frågor om transporter och vilka konsekvenser olika lösningar kan få, säger Nicole Kringos, projektledare och professor i vägteknik.

”XR kommer att ersätta det fysiska mötet”

Hjärnforskaren Katarina Gospic är idag director of neuroscience på XR-företaget Spinview. Hon tror att XR kommer att ersätta det fysiska mötet, kanske inte helt, men väldigt ofta.

– Den nya tekniken kommer nämligen att göra mötesupplevelsen ännu bättre än den fysiska. Den förhöjer upplevelsen av ‘det riktiga’ och ger dig superkrafter som teleportering, och att kunna prata världens alla språk, säger hon i Skanskas magasin Flervärden.

Enligt Gospic kommer våra avatarer snart att kunna mötas i virtuella världar där “upplevelsen av verklighet kommer att vara högst påtaglig”. Med tillbehör som haptiska handskar, kommer vi att kunna skaka hand med, krama eller röra vid den vi möter, och få en upplevelse av beröringen.

– Den tekniken finns redan i dag, och om några år kommer den att vara billig och således tillgänglig för gemene man.

Text: Robert Långström

3 exempel på bra XR

1. Besök ­jobbet – innan det existerar

Ericsson onboardar nya medarbetare på en plats i världen via en annan, som via en fabrik i Europa för en ännu icke färdigbyggd i Nordamerika. Det utan att medarbetarna behöva resa. Det spar resurser i både människa, miljö och pengar.

2. Äntligen rätt storlek!

Nikes app låter dig filma dina fötter med mobilen och därigenom mäta deras exakta mått via AR. Sedan rekommenderar appen skor så att du kan beställa rätt modell och storlek för dina fötter.

3. En perfekt rådgivare

Warby Parker, som säljer glasögon, har en app där du kan testa glasögon med hjälp av mobiltelefonen. Appen mäter ditt ansikte med hjälp av XR-teknik och kan rekommendera modeller.

Senast uppdaterad: 16 januari 2023

Taggar