Inspiration

Checklista: Välj rätt tillbehör till ditt hemmakontor

Att sitta nedsjunken i soffan med datorn i knät är antagligen vardag för många hemmajobbare. Åtminstone till en början. För alla som arbetar på distans mer frekvent vet att man behöver rätt utrustning för att det ska vara hållbart i längden – för både kropp och själ.

För att optimera hemmakontoret finns vissa tillbehör vi vill lyfta fram lite extra. Vi börjar med de mest självklara - tangentbord och mus.

Ergonomiska modeller

Alla som spenderar flera timmar per dag framför en dator bör välja någon form av ergonomisk lösning (det gäller givetvis även på jobbet), för att på detta sätt avlasta händer och handleder. Att använda det inbyggda tangentbordet i den bärbara datorn är inte bra i längden. Du har säkert varit med om att känna hur det spänner i handlederna efter en lång arbetsdag utan ett riktigt tangentbord.

Tyvärr finns det inte några direkta ”multitangentbord” som till exempel fungerar för både kontorsarbete och spel. Du som vill spela när arbetsdagen är slut – eller på fikarasten – får därför räkna med att du behöver två separata tangentbord.

Microsoft och Logitech är ett par företag som har riktigt bra ergonomiska lösningar, både trådlösa och med sladd, men givetvis finns det andra tillverkare som erbjuder liknande lösningar. När det gäller möss finns det så kallade ergonomiska modeller. Beroende på hur mycket du använder musen i arbetet räcker det dock ofta långt att hitta en modell som den enskilda användaren är bekväm med. Lätt eller tung, trådlös eller ”trådad”.

Vi klarar oss inte utan webbkamera

Nästa måste i dag är en kameralösning för digitala möten. Ofta fungerar i stort sett vilken webbkamera som helst, men alla som har möten mer regelbundet satsar med fördel på en specialanpassad lösning med funktioner såsom spårning av den som talar och som i samma fas även fångar upp och fokuserar på dennes röst. Det finns även färdiga lösningar för konferensrummet där kamera, mikrofon och högtalare kombineras i en eller ett par enheter.

Valet av bildskärm till det hybrida hemmakontoret faller gärna på en modell med ett så brett användningsområde som möjligt. Skärmen ska ju fungera både för arbete och underhållning. Här kan en ultrabred svängd skärm vara ett riktigt bra alternativ.

Ryktet om skrivarens död…

Trots att allt mer av vårt arbete sker digitalt, vilket även gäller validering av användare och signering av dokument, så finns fortfarande behovet av att kunna skriva ut på papper. Detta gör att ett väl fungerande hemmakontor även kan behöva en skrivare, gärna en multifunktionsenhet (MFP) med både skrivare och inbyggd skanner. Enheten ska givetvis vara så energi- och utskriftseffektiv som möjligt. Epsons EcoTank-lösning med bläcktankar istället för traditionella patroner är en intressant lösning som ofta erbjuder en låg utskriftskostnad, är extremt lätta att hantera och har stöd för fjärrutskrift från valfri e-postklient vilket effektiviserar arbetet när du är på väg mellan platser. Då enheterna dessutom har en lång livslängd är de bra ur ett miljöperspektiv på mer än ett sätt.

Glöm inte skrivbordet – och skrivbordslampan

Två områden som allt för ofta glöms bort är dels skrivbordet (det riktiga, inte det i datorn), dels belysningen. Vad du väljer kan spela en avgörande roll i hur väl du kommer att trivas med ditt hemmakontor. Ett skrivbord som är justerbart i höjdled är givetvis att föredra, för att på detta sätt kunna alternera sittande och stående arbete. Dessutom bör du försöka få in ett så stort/djupt skrivbord som möjligt, så att du kan placera skärmen en bit ifrån dig. Beroende på skärmens storlek bör du sikta på minst en armlängds avstånd, gärna längre.

Komplettera med en ergonomiskt korrekt stol som även den kan justeras i höjd, men som framför allt erbjuder avlastning för armbågarna när du skriver eller jobbar med annat. En bra skrivbordslampa ska som sagt inte heller glömmas bort. För oavsett takbelysning behöver ögonen en jämn och naturlig ljusbild, framför allt under den mörkare perioden av året. Bordslampan bör helst kunna justeras både i styrka och färgtemperatur. Det finns smarta lampor som kan justera det sistnämnda automatiskt.

The cover of Dustin Solutions Magazine

Gillar du denna artikel?

Artikeln kommer från vår tidning Solutions. Här kan du läsa hela tidningen i webbläsaren.

Läs Solutions Magazine

Checklista: tillbehören för hemmakontoret

Hitta rätt skärm för dina behov

Se alla produkter

Senast uppdaterad: 3 augusti 2023

Taggar