Arbetsplats

Uppkopplad och synkroniserad både hemma och på resa

En stabil och säker internetanslutning är den viktigaste hörnstenen för distansjobb. Här kommer några tips som gör det möjligt – var du än befinner dig.

Att jobba utan internetanslutning är otänkbart, för att inte säga omöjligt, för många. För många kan en vanlig konsumentrouter med VPN-stöd (för en säker koppling till företaget) fungera fint, men för anställda som jobbar med tidskänsliga uppgifter kan det vara värt att investera i en router med inbyggd 4G/5G-anslutning som backup. Det gör att routern kan växla över till mobilnätet om den vanliga bredbandsanslutningen strejkar. Ett sim-kort och rätt abonnemang krävs givetvis, men det är en extra kostnad du knappast ångrar när anslutningen verkligen behövs.

Bild på en kvinna som arbetar från tåget på sin laptop

Mobil router på resa

Att använda jobbtelefonen som en extern router och ansluta datorn via den kan vara en bra – om än inte lika smidig – lösning. Det gäller dock att först kontrollera så att både telefonen och abonnemanget har stöd för funktionen, vissa operatörer spärrar eller begränsar nämligen möjligheten att använda telefonen som åtkomstpunkt.

Om du inte kan eller vill ansluta din dator via mobiltelefonen är alternativet en dator med inbyggt 4G/5G-modem eller en mobil router. Det sistnämnda är en liten enhet med integrerat sim-kort – ungefär som en mobiltelefon utan skärm – som ibland även kan kopplas till ett fast nätverksuttag. Om du jobbar utomlands, framför allt utanför EU, kan du med fördel skaffa ett lokalt sim-kort och därmed få ned kostnaden för datatrafiken rejält, i vissa fall kan det även vara ett bättre alternativ till den internetanslutningen som hotell erbjuder.

Tips!

Extern lagring på jobbresan

Precis som att en 4G/5G-router kan vara ett lämpligt arbetsverktyg för den mer mobila användaren, kan en extern krypterad lagringsenhet vara ett bra tillbehör på jobbresor. Den kan garantera backup och filåtkomst till viktiga data och vara ovärderlig – så länge du alltid lämnar den i kassaskåpet på hotellrummet – om du skulle ha oturen att bli bestulen på jobbdatorn (som givetvis också är krypterad).

Satsa på en NAS

För flitiga hemarbetare kan en lokalt placerad enhet för nätverkslagring (NAS) vara en riktigt bra investering. Rätt använd fungerar den både som avlastning för internettrafiken och ser till att användaren alltid kommer åt de data som behövs för stunden. NAS:en används med fördel även för backup av all data från såväl datorer som övriga mobila enheter och kan även synkronisera mot företagets lagringslösning.

Bild på en man som arbetar hemifrån

Det mindre företaget kan dra nytta av lösningen genom att använda den anställdas hemma-NAS som en off site-backup av företagets egna data. Dagens enheter för nätverkslagring är enklare än någonsin att installera, konfigurera och använda, men för att dra nytta av den fullt ut lär en hjälpande hand från it-avdelningen nästan garanterat behövas. Ytterligare en fördel med en NAS, oavsett modell, är att den minimerar arbetets nedtid i de lägen som arbetsdatorn går sönder, för med all data säkerhetskopierad och synkroniserad går det snabbt att börja jobba från en ny enhet.

NAS:

En nätverksansluten lagringsplats där alla enheter i samma nätverk kan lagra och hämta data. Den kan även synkronisera dessa data mellan NAS:en och företagets centrala lagringsplatser, även många molntjänster.

VPN:

En teknik som används för att skapa en säker förbindelse mellan två punkter i ett icke-säkert datanätverk. Den gör att du kan ansluta till företagsnätverket på distans och komma åt alla resurser precis som om du anslutit datorn på kontoret.

Rätt produkter för ditt mobila nätverk

Se alla produkter

The cover of Dustin Solutions Magazine

Gillar du denna artikel?

Artikeln kommer från vår tidning Solutions. Här kan du läsa hela tidningen i webbläsaren.

Läs Solutions Magazine

Text: Karin Aaase och Johan Wallén

Senast uppdaterad: 26 januari 2023

Taggar