Arbetsplats

Tradition möter nytänkande i Lenovo Thinkpad

Den har varit på Mount Everests topp och på rymdfärjan ISS. Med mer än 25 år bakom sig är Thinkpad en klassiker i ordets rätta bemärkelse. Med 2018 års modeller tar Lenovos serie för företagsanvändare ett rejält kliv in i framtiden.

Det är inte alla datorserier som firar sitt 25-årsjubileum med en limiterad utgåva, men Lenovo Thinkpad är inte vilken dator som helst. Känd för sitt robusta hölje och sin röda trackpoint har den uppnått kultstatus, men det är ingenting som hindrar den från att ständigt vidareutvecklas och hitta nya användare.

När den första Thinkpaden lanserades hösten 1992 var inspirationen en japansk bentolåda, kantig och svart med separata fack för de olika komponenterna. När 2018 års modeller visades upp på CES-mässan i januari var tanken om den robusta och pålitliga företagsdatorn intakt. Nu med ett förfinat formspråk och den senaste tekniken under huven.

– Den största nyheten när det kommer till prestandan är åttonde generationens Intel-processorer. I och med att man går från två till fyra processorkärnor är prestandaökningen markant, säger Pasi Välimaa, Solutions Technologist på Lenovo Sverige.

Förfinad formfaktor som hänger med i svängarna

2018 års Thinkpad-datorer är tunnare och lättare än tidigare och bland de 17 modellerna märks såväl klassiska laptops som olika typer av 2-i-1-enheter. För den som vill ha en hybrid mellan surfplatta och laptop finns Yoga-modellerna med skärmar som kan vridas hela varvet runt samtidigt som tangentbordet fälls in och lämnar en slät yta. För den som hellre knäpper loss skärmen finns X1 Tablet i samma serie.

Både Yoga och Tablet-modellerna har naturligtvis touchskärmar, men nu har tekniken gjort intåg även bland de vanliga laptop-modellerna:

– På de laptopmodellerna har vi numera någonting som heter on-cell touch som tillval. Det innebär att du får touchfunktionalitet på skärmarna utan att vi lägger en blank glasskiva på skärmen. På så vis kan du behålla den matta skärm som många företagsanvändare uppskattar, samtidigt som du inte får någon extra vikt eller tjocklek, säger Pasi.

Uppfyller alla säkerhetskrav

Säkerhet har alltid varit en viktig aspekt när det kommer till Lenovos Thinkpad-datorer och de nya enheterna uppfyller alla de krav som företag ställer. Fingeravtrycksläsaren, som har hängt med sedan 2004, har på senare tid fått sällskap av det senaste inom autentisering:

– Nu kan du till exempel välja till IR-kamera på i princip alla vara modeller. En annan sak är att du även kan binda nfc mot Windows Hello för tvåfaktorautentisering med nfc-bricka, säger Pasi.

Standardiserad dockning med usb-c

Någonting annat som engagerar företagsanvändare är dockningen. Den vanliga Thinkpad-laptopen använder usb-c som standard, vilket inte minst underlättar för den som är på resande fot och vill kunna använda en och samma laddare till alla sina enheter.

– Om du till exempel behöver stöd för flera högupplösta skärmar finns det i många fall möjlighet till både thunderbolt 3 och mekaniska dockor. Fördelen med den mekaniska dockan är att de inte behöver några drivrutiner för att fungera, säger Pasi.

Sedan har vi det här med den röda färgklicken mitt på tangentbordet. Efter alla år finns den röda gummiknoppen kvar på alla Thinkpad-modeller, som ett komplement till styrplatta och beröringskänslig skärm.

– Vissa förstår inte riktigt hur vår trackpoint fungerar men många av våra användare älskar den verkligen. Det finns till och med dem som stänger av styrplattan för att få bättre ergonomi. Då kan du nämligen vila handlederna på tangentbordet utan att röra muspekaren, avslutar Pasi.

Gå direkt till produkterna »

Senast uppdaterad: 12 januari 2023

Taggar