Vet du vad NFT är? Och vilka företag som klarat sig bäst i skuggan av pandemin? Missa inte vårt nyhetssvep för det senaste inom tech, innovation och digitalisering.
Design för framtiden

Den pandemisäkra staden
Kina planerar att bygga en smart och covidsäker stad. Projektet designas av den spantska arkitektfirman Guallart och är anpassad för framtida nedstängningar.
Samhället i Xiong’an ska bland annat innehålla lägenheter med stora balkonger och terrasser för drönarleveranser. Dessutom ytor för co-working, grönsaksodling, växthus och matmarknad.
Man behöver inte oroa sig för trafiken i luften. En leverans tar bara runt 30 minuter.
Blockchain
Varför pratar alla om NFT?
NFT är en teknik som baseras på blockchain. Den låter dig skydda “unika digitala föremål”. Nyligen såldes till exempel ett videoklipp med basketspelaren LeBron James för över två miljoner kronor. I mars auktionerade Twitters medgrundare Jack Dorsey ut sin första tweet.
NFT står för non-fungible token. Icke-fungibel pollett. Fungibelt betyder att något är utbytbart, att det saknar unika särdrag. NFT är motsatsen, icke utbytbart.
”NFT är alltså blockkedjeerans version av det vi vanligtvis kallar samlarkort”, skriver Peter Ottsjö på Ny Teknik.
Topp 10
Världens mest innovativa företag i skuggan av pandemin – enligt Fast Company
1. Moderna
För att de skapat ett covid-19-vaccin som kan resa.
1. Pfizer-BioNTech
Först på marknaden med ett effektivt covid-19-vaccin.
3. Shopify
För att de ger små butiker en livlina.
4. SpaceX
De flyger förbi konkurrenterna i rymdracet.
5. SpringHill Company
De gifter underhållning med jämlikhet via Hollywood.
6. Epic Games
De utmanar hegemonin inom Big tech – med en vision att bygga någonting bättre.
7. Netflix
För att de gjort afroamerikansk publik central i sin programstrategi.
8. Tock
På sättet de har hjälpt restauranger och små företag som drabbats hårt av pandemin.
9. Microsoft
För att de har öst på.
10. Graphika
De har spårat desinformationskampanjer över världen.
Källa: fastcompany.com/90603436/the-worlds-most-innovative-companies-2021
63 %
Så många fler etiska hackare (white hat hackers) hittade säkerhetshål hos företag världen över under 2020. Detta enligt den årliga “Hacker report”.
Forskning

Digitalisering leder inte till färre jobb
De senaste 30 årens digitalisering har inte lett till färre jobb i Norden. Det konstaterar Nordiska ministerrådets rapport “Digital Transformations of Traditional Work in the Nordic Countries.”
Vissa branscher har dock blivit drabbade. Jobb som försvunnit inom tillverkningsindustrin, har ersatts av jobb inom tjänstesektorn.
– Tjänstesektorerna har räddat oss när det gäller antalet arbetstillfällen, och vi tror att den utvecklingen kommer att fortsätta, säger Bertil Rolandsson, arbetslivsforskare på Göteborgs universitet.
Tjänstesektorerna står för fyra femtedelar av sysselsättningen i Norden i dag. Det är framförallt kvinnor som dragit fördel av tillväxten.
Jobba flexibelt

Nu öppnar fler co-working-ytor
Dustin och Clarion Hotel utökar sitt samarbete. Inom kort öppnar co-working-ytor på Clarion Malmö Live och Clarion Stockholm. Planer finns också satta för Oslo, Köpenhamn och Helsingfors.
I höstas öppnade Dustins första pop-up för co-working. Runt tio utrustade arbetsplatser på Clarion Hotel Sign i Stockholm. De kommande ytorna bygger på samma koncept.
– Vi är glada över att kunna erbjuda hotellets gäster, och de som inte har möjlighet att arbeta hemifrån, att ta del av våra produkter, säger Stephanie Forsblom, EVP Marketing & Communication på Dustin.
Besökarna har tillgång till fullt utrustade arbetsplatser med produkter från Dustins egna varumärken. Det finns exempelvis skärmar, möss och fritt wifi. Inredningsföretaget Götessons har designat arbetsytan. De har lagt stor vikt vid att skapa en ergonomisk, bekväm och snygg inredning.
– Vi söker ständigt efter innovativa samarbeten. Det här känns som en riktig fullträff. Här kan man sitta och arbeta i lugn och ro, samtidigt som man har hotellets utbud i samma byggnad, säger Henrik Berghult, vd på Clarion Hotel Sign.

126
Mängden mejl vi skickar och tar emot har nästan tredubblats på femton år. 2005 skickade vi – och tog emot – i snitt 50 mejl om dagen. Idag är siffran 126. Vi kollar våra inboxar i snitt var sjätte minut.
Källa: Cal Newport “A World Without Email: Reimagining Work in an Age of Communication Overload”
Läs även andra artiklar från tidningen:
Prylar - Kickstarta din streaming
”Jag tycker inte att chefer ska gå omkring i en superhjältedräkt”