Strategi och ledarskap

Så lyckas du med din IT-rekrytering

Konkurrensen om IT-talangerna på arbetsmarknaden är stenhård. Hur gör du egentligen för att hitta personerna som lyfter IT-avdelningen? Och hur får du dem att stanna? Här ger Jonas Hogener, rekryteringskonsult på WiseIT, sina bästa rekryteringstips och råd till dig som ska rekrytera inom IT-branschen.

1. Hur hittar jag IT-talanger?

– Den befintliga IT-avdelningen utgör ett fantastiskt nätverk. Skapa en kultur där dina anställda tipsar sina bekanta i branschen om din arbetsplats. Använd Linkedin för att skapa en karriärsida för att presentera företaget och lediga tjänster. När du lägger ut jobb-annonser på Linkedin är det viktigt att få en personlig touch på annonsen, exempelvis något om företaget eller vad du behöver hjälp med. Och framförallt: be dina anställda att gilla och dela jobbannonserna så att de får spridning!

2. Hur vet jag vad jag ska leta efter?

– Det är superviktigt att ha en tydlig kravprofil innan du kickar igång rekryteringen. Ju tydligare rollbeskrivning, desto mer träffsäker blir rekryteringen. Ifrågasätt rollen; är det någon som kommer att vara intresserad av att söka den här rollen, eller har vi bara tagit slattar som andra inte vill göra och satt ihop en roll? Dessutom är det viktigt att ringa in företagets USP; konkretisera vad som gör just ditt företag unikt. Det gör det lättare för de som söker att hitta rätt.

3. Hur vet jag när jag hittat rätt i en rekryteringsprocess?

– Rekrytering är som dejting, personkemi och magkänsla påverkar mycket. Men även om det är en fördel att man klickar med personen som ska rekryteras är det viktigaste fortfarande att hen har rätt kompetens och rätt förutsättningar för att göra ett bra jobb.

4. IT-branschen är fortfarande väldigt mansdominerad. Hur kan vi göra för att rekrytera fler kvinnor?

– Se till att finnas på exempelvis konferensen Women in tech, eller forumet Datatjej som anordnar träffar runtom i Sverige. Sponsra dem, sätt upp en monter, mingla och nätverka. Det är också viktigt att vara en förebild själv. Det kan vara att ha en mångfald på ledningsnivå, eller tänka på hur ni kommunicerar. Har vi bara män på alla bilder på vår hemsida, eller visar vi upp en bredd? Den typen av signaler är viktiga om ni vi vara ett företag som tar frågan på allvar.

5. Hur gör jag för att hålla kvar de talanger jag har rekryterat?

– Många tror att när man väl hittat en person och skrivit på kontraktet så är rekryteringen klar, men det är då det börjar. Introduktionen under de första månaderna är jätteviktig. Du vill inte komma till ett bolag med en stökig organisation och där det visar sig att du inte får göra det man är anställd för att göra. Det är inte ovanligt att folk byter jobb efter 2-3 månader om du känner att det inte funkar. Det sociala är också en viktig del av introduktionen. Bjud med personen på lunch och introducera personen för olika teamaktiviteter så att hen känner sig inkluderad.

Här kan du hitta fler smarta IT-tips.

De hetaste IT-kompetenserna på marknaden just nu:

  • Java-utvecklare
  • C#-utvecklare
  • Projektledare inom agila metoder
  • Informationssäkerhetkonsult
  • Moln-konsulter

Källa: www.utbildning.se och Jonas Hogener

28 maj 2018

Taggar