Nästa generations mobilteknik, 5G, väntar alldeles runt hörnet. Den här gången blir det inte bara snabbare, mer och bättre, utan 5G har även potential att revolutionera ett antal teknikområden. Här ger vi fem exempel på hur 5G kommer att påverka vår teknikvardag.
1. Snabbare, bättre och mer pålitlig datatrafik
Enligt Ericssons undersökning ”Mobility Report” från 2017 kommer den förbrukade datamängden för en genomsnittlig mobilanvändare att öka från dagens 2,9 gigabyte i månaden till 17 gigabyte i månaden 2023. Dessutom förväntas antalet uppkopplade enheter nästan fördubblas fram till 2023 enligt rapporten. Den utvecklingen är omöjlig med dagens mobilteknik. 5G beräknas ge datahastigheter på mellan 500-1000 megabit per sekund i praktiken (upp till 20 Gbit/s teoretiskt), och dessutom hanteras överföringen av data i 5G-nätet betydligt mer effektivt. Det innebär att vi som användare får mer och snabbare datatrafik till lägre kostnad utan att mobiloperatörerna går på knäna.
2. VR och AR i molnet
Virtual och augmented reality (VR och AR) har en mängd användningsområden, från spel till shopping, journalistik och film. Ett hinder för brett genomslag är dock att de headset som finns på marknaden idag är för dyra och kräver ett monster till dator för att ge en fullgod upplevelse. Men eftersom 5G har så hög bandbredd och låg fördröjning kan molnservrar sköta renderingen och strömma innehållet till dina glasögon. Så istället för att ha en dyr dator på huvudet räcker det med ett par smidiga glasögon med 5G-uppkoppling. Det tror i alla fall Huawei och Ericsson.
3. Drönarna tar över luften med 5G
Drönare som levererar paket, videoövervakar, släcker bränder, flyger sjukvårdsutrustning till nödställda eller transporterar människor genom luften. Detta och mycket annat kommer vi antagligen att se i vårt luftrum om inte allt för länge. Men då gäller det att drönarna kan kommunicera med uppdragsgivaren, luftfartsövervakningssystem och inte minst varandra för att de inte ska krocka med flygplan, hus eller andra drönare. 5G är därför med sin minimala fördröjning en perfekt teknik för just autonoma fordon, såväl på land som i luften. Ericsson tillsammans med bland annat Kings College i London genomförde tidigare i år experiment med autonoma 5G-drönare som både kan leverera paket och användas för direktsänd videoövervakning.
4. Raketryggsäck för sakernas internet
Små smarta sensorer i vardagen som kommunicerar med dig och varandra har det pratats om hur länge som helst. Men med 5G får utvecklingen av IoT en välbehövlig knuff framåt. 5G ger hög dataöverföring och låg fördröjning samt använder en sändningsteknik som lämpar sig bättre för små, korta dataströmmar. Dessutom använder dagens IoT-produkter bluetooth, wifi, NFC, Zigbee och liknande tekniker som främst är avsedda för korta avstånd. Med 5G får IoT-produkterna betydligt bättre räckvidd och vi kan börja prata om smarta städer och uppkopplade fordon på riktigt.
5. Fast trådlöst bredband
Med den höga hastighet och låga fördröjning som 5G innebär kommer många företag och hushåll inte längre ha något behov av en fast bredbandsuppkoppling. Även om fibernät har en teoretiskt högre kapacitet och är en mer framtidssäker teknik kommer det för många att vara mer praktiskt att ha en så kallad ”fixed wireless”-uppkoppling; en 5G-dongle som sitter någonstans i huset, men som går att ta med sig vid behov. På landsbyggden där fiberutbyggnaden inte har hunnit fram till varje hus kommer det att räcka med en 5G-nod mitt i byn för att hushåll och företag ska få en uppkoppling tillräcklig för distansarbete, onlineshopping, videokonferenser och allt annat som vi förväntar oss av det uppkopplade livet.
Läs mer: 5G dominerar på MWC och Google siktar på företagsmarknaden