Strategi och ledarskap

Pruta inte på fel saker – sju tips för inköp av skoldatorer

Kommuner och skolor köper i allmänhet datorer med en begränsad budget, men för allsidig och fortlöpande användning. Dustins försäljningschef Matias Silvan tipsar inköpare om hur man väljer rätt slags dator.

Kunskaper i datoranvändning är viktiga för dagens elever. I praktiken fungerar datorerna som en kombination av läroböcker och övningsböcker, och dessutom utgör de nya alternativ i lärarnas verktygslåda till exempel genom sin interaktivitet, ljudfunktion och kamera.

Dustins försäljningschef Matias Silvan får i sitt arbete en god insyn i vilka egenskaper skolorna önskar sig av datorer som köps in för undervisningen. Med hjälp av hans råd kan beslutsfattare jämföra olika alternativ i det enorma utbudet.

Students in classroom

1. Garanti, garanti, garanti

En dator som köpts in för undervisningsbruk är bara till nytta när den fungerar. Det är alltså viktigt att ha en giltig garanti.

– När du köper en utrustning med 3–5 års ”på plats nästa arbetsdag”-garanti, kommer en auktoriserad garantireparatör och reparerar utrustningen. I 95 procent av fallen lyckas reparationen vid första besöket, säger Silvan.

Om skolan saknar denna garanti, kan man tvingas vänta på support och reservdelar eller datorn kan behöva skickas till utlandet för reparation. I värsta fall, till exempel om garantitiden är kort och redan har gått ut, blir användaren helt strandsatt och är tvungen att ordna felsökning och reparation av utrustningen på egen hand.

Silvan betonar att en bättre garanti inte nödvändigtvis påverkar priset särskilt mycket. Det blir mycket dyrare om en värdefull utrustning ligger obrukbar och skräpar.

2. Operativsystem och minne i trim

Operativsystemet ställer upp gränser för vilken dator man kan välja. Även SSD-disken bör vara tillräckligt stor.

– 128 GB är ganska bra, men 256 GB är mycket bättre. Kom ihåg att även operativsystemet tar upp utrymme på hårddisken, liksom uppdateringar av operativsystemet.

Dessutom fungerar datorn smidigare om minnet är tillräckligt stort. För själva lagringen av data rekommenderar Silva dock att man använder en molntjänst, som gör att elevernas filer är åtkomliga från vilken typ av dator som helst. Många skolor använder sig också av Microsoft Office 365-miljön som en del av licensavtalet.

3. Surfplatta fungerar, men inte till allt

Enligt Silvan fungerar en surfplatta tillräckligt bra för informationssökning, men oftast använder eleverna utrustningen även att skriva med. Därför är tangentbord ett absolut krav för undervisningsdatorer.

Acer tablet

Ett praktiskt alternativ är en hybriddator, det vill säga en kombination av surfplatta och bärbar dator. Tangentbordet kan knäppas loss från skärmen, om man behöver ta med sig plattan till exempel på en forskningsexpedition i naturen för att identifiera växter eller ta bilder. I klassrummet kan eleven sätta tillbaka tangentbordet och återgå till skrivandet.

Hybriddatorn har också en pekskärm, som gör att man kan använda olika undervisningsspel och skriva för hand på skärmen.

– Numera finns det även x360-enheter där skärmdelen kan vikas upp bakom tangentbordet”, berättar Silvan.

– På det viset kan enheten användas som en hybrid antingen som bärbar dator eller surfplatta och dessutom uppvikt som ett tält.

4. Förstärkta datormodeller som tål stötar

Undervisningsdatorer går från hand till hand och från en plats till en annan, och de används i de mest olikartade situationer. Därför uppmuntrar Silvan skolorna att använda ”ruggade”, det vill säga förstärkta datormodeller.

– De tål vattenstänk och går inte sönder vid minsta stöt, om eleven till exempel råkar tappa skolväskan i golvet. Alla större tillverkare har sådana stryktåliga datorer i sitt utbud.

5. Skärm efter storlek

Full HD börjar bli standard på all utrustning, men i de billigare paketen eller på små skärmar kan det räcka med HD. Om du har begränsad budget är det bra att fundera på vad som lönar sig – i en liten hybriddator kanske en förstklassig skärm inte kommer till sin rätt.

– Men redan i en laptop med 13- eller 14-tumsskärm har man nytta av Full HD, konstaterar Silvan.

Student interacting with tablet

6. Strömmen ska räcka hela dagen

Batteritiden förbättras år för år i takt med att batteritekniken utvecklas. I undervisningsdatorer tycker Silvan att batteriet ska räcka hela dagen.

– Skolorna kan köpa laddningsväskor och -vagnar, där datorerna placeras för laddning över natten. På morgonen är de klara för den nya skoldagen och börjar inte varna för lågt batteri mitt under lektionen.

Batteriernas hållbarhet har ökat även mätt i antal år, och idag behåller de sin kapacitet längre än förut.

7. Vet var du kan spara

Priset är en viktig faktor för skolorna: budgeten ska räcka till många datorer. Enligt Silvans erfarenhet bör priset ligga runt 300–500 euro, helst inklusive garanti.

Om skolan behöver bättre prestanda tillfälligt eller bara för vissa lektioner, rekommenderar Silva att man köper in några dyrare datorer för gemensam användning. Det går också att spara in på processorer – i3- eller Dual Pentium-processorer duger för det mesta bra, om bara SSD-disken är av rätt typ och har tillräckligt med minne.

Silvan har märkt att skolorna tar allt mer hänsyn till kvalitet och hållbarhet och inser att ett dyrare inköpspris kan bli billigare i längden, eftersom de slipper köpa nytt.

– Förr i tiden ville de ha en enkel laptop så billigt som möjligt. Nu tycker de det är bra med en dator som klarar lite av varje.

Läs mer om Microsofts produkter för skola.

Group of students

25 februari 2019

Taggar