Vi hjälper dig att komma igång
Föreställ dig att du vaknar upp. Eller kommer till kontoret för den delen. Belysningen och värmen är på, ”någon” har dammsugit och sista droppen rykande färskt kaffe droppar precis ner genom kaffebryggaren.
I den här guiden guidar vi dig till våra bästsäljande kategorier så att du enkelt kan komma igång med automation. Hur mycket du vill automatisera är helt upp till dig. Nöj dig med en enda lampa eller koppla in ”allt”.
Vad är egentligen automation?
Automation kan för många upplevas som grekiska. Och det är precis vad det är. Ordet har nämligen sitt ursprung i grekiskan och betyder ”att låta en maskin göra något på egen hand”. För varför ska du själv sätta på belysningen, dammsuga eller hålla koll på säkerheten?
Vad är fördelarna med automation?
Genom att centralt kunna programmera och styra saker kan du underlätta och göra det bekvämt för dig själv. Och för andra. Inte minst kan du förbättra energieffektiviteten (bidra till minskad klimatpåverkan) och höja säkerheten.
Vad innebär egentligen “smart” i smarta hem och kontor?
Kort och gott betyder det att man kan koppla ihop olika enheter, antingen direkt med varandra, över ett trådlöst nätverk eller via en styrenhet (controller). Hur smart ditt hem eller kontor kan bli beror på hur bra enheterna kan kommunicera med varandra och vad du faktiskt kan programmera att de ska göra.
Till din hjälp har du smarta sensorer som känner av och lyssnar på omgivningen, styrenheter i form av appar och röststyrningsenheter, switchar som slår på och av lampor och en hel uppsjö av andra produkter som kan fjärrstyras med hjälp av smarta plattformar som t.ex. Amazon Alexa och Google Assistant.
Kom igång med smart belysning
Styr belysningen helt trådlöst via mobilen eller med röststyrning. Skapa stämningsfullt ljus, dimma ljusstyrka eller ändra färgtemperatur. Smart belysning är inte bara praktisk, den sparar också energi och ökar säkerheten. Om du nöjer dig med att bara kunna tända och släcka lampor med fjärrkontroll klarar du dig med fjärrströmbrytare. Du kan senare köpa till extra fjärrbrytare eller tillbehör som magnetkontakter eller rörelsevakter.
Med en styrenhet kan du styra lamporna med mobilen, oavsett var du befinner dig. Här finns också smarta lampor för dig som vill ta belysningen till en ny nivå. Genom att byta ut dina befintliga ljuskällor till fjärrstyrda kan du förutom att tända lyset med mobilen även ställa in hur belysningen ska bete sig. T.ex. att lampor ska tändas automatiskt när du kliver in genom dörren.
Philips Hue är marknadsledande inom smart belysning och är en bra början för dig som vill komma igång. Om du kopplar ihop din smarta belysning med en röstassistent som Google Home kan du styra belysningen med rösten och behöver inte ens ta upp mobilen eller fjärrkontrollen.
Robotdammsugaren – en självgående hjälpreda
Välj en robotdammsugare som klarar av de hinder ditt hem eller kontor innebär med trösklar, möbler och kanter. Hur stor yta behöver dammsugas? Välj en modell som klarar av den yta som behöver dammsugas utan att batteriet tar slut. En del robotdammsugare stannar när batteriet tar slut. Andra återvänder automatiskt till sin laddningsbas. Batteritiden varierar också en hel del mellan olika modeller.
Vad har du för golvyta? Robotdammsugaren fungerar bäst på hårda golv men det finns också modeller som kan hantera tjockare mattor (vilket kräver bra sugeffekt = mellan 1000-2000 Pascal (Pa)).
Hög ljudnivå? Bra sugeffekt innebär också att det låter. Men kom ihåg att en robotdammsugare är självgående. Med andra ord kan du programmera in att den städar när du inte är där. Så var det problemet löst.

Smart säkerhet? Allt börjar med säkra lösenord
När det kommer till smarta hem och kontor vill du såklart inte att det ska kunna hackas eller styras av någon obehörig. En tumregel är att aldrig koppla in något till internet utan att ändra det förinställda användarnamnet och lösenordet. Välj gärna ett långt lösenord och använd inte samma lösenord överallt. Nu till produkterna som låter dig ta nästa steg.
Smarta lås och dörrklockor
Med ett smart dörrlås kan du styra åtkomsten till din bostad eller ditt kontor via en mobilapp. Har du glömt nycklarna? Frågan är snarare vilka nycklar. Ett smart lås är ju digitalt. För att låsa upp behövs en PIN-kod, nyckelbricka eller en app på din telefon.
Genom att använda din telefon kan du till och med låsa upp dörren på avstånd. Så om du vet att du ska få en leverans eller en hantverkare ska komma, kan du dela med dig av en åtkomstkod i stället för att du måste stanna hemma hela dagen. Koden kan dessutom programmeras för att bara vara aktiv inom en viss tidsram. Du kan också kontrollera alla som kommer och går. Sist men inte minst kan du para dörrlåset med en smart dörrklocka eller övervakningskamera.
Videoövervakning
Med en kamera vid huvudingången, eventuella källaringångar och fönster som är vända bort från gatan har du minskat risken för inbrott betydligt. Inbrott sker nämligen ofta via dörrar eller fönster som inte kan ses från gatan. Det är bra om kamerorna syns och därmed har en avskräckande effekt.
Att kameraövervaka privat egendom är lagligt och kräver ingen tillåtelse så länge det rör sig om ditt hem. För att komma igång behöver du sätta upp en eller flera kameror (gärna med rörelsesensorer), koppla dessa till ett trådlöst nätverk och styra dem via en app på din telefon eller surfplatta.
Vill du läsa mer om kameraövervakning och gällande regler? Du hittar mer information hos Integritetsskyddsmyndigheten.