Inspiration

En dator som kan hantera AI lever längre

En dators värde beror inte på dess pris. Det beror mer på dess livslängd och andrahandsvärde. Och om datorn kan hantera AI.

“AI ökar kraven på datorns prestanda. Det påverkar också dess livslängd och andrahandsvärde på nya sätt.”

Ställ dig själv följande fråga: Om du för fyra år sedan hade vetat allt som skulle hända i världen - hur hade det påverkat dina beslut?

En rätt knepig fråga, vi erkänner det. Pandemier, krig, inflation, lågkonjunktur. Ja, det har hänt mycket på kort tid. Men samtidigt har den tekniska utvecklingen alltid gått snabbt framåt.

– Det gäller att ha en flexibilitet och räkna på produkternas livslängd och andrahandsvärde, säger Niclas Sylvan, Apple Business Manager på Dustin.

Vad kostar egentligen en dator?

Total Cost of Ownership (TCO) är ett vanligt begrepp inom IT-inköp. Det är de totala kostnaderna för en IT-produkt. Vad det egentligen kostar att äga och använda den i det stora hela. Det låter som en självklar modell att leva efter, men faktum är att många fortfarande ser IT-inköp som en engångskostnad. TCO och flexibilitet handlar om att försöka räkna in alla aspekter och kostnader som kan påverka beslutet.

– Om vi tar datorer och mobiltelefoner till exempel, så ser vi en tydlig trend bland våra kunder att man vill kunna välja sina produkter när man blir anställd. Man är mer effektiv och kreativ när man får jobba med produkter man är van vid och tycker om. Apple är till exempel väldigt populär bland unga talanger. Om du vill du rekrytera dessa till ditt företag funkar det inte att säga att “här får du den här PC:n - håll till godo”. Employee choice är inte en gimmick, det är betydligt viktigare än så, förklarar Niclas.

– Lägger du sedan till aspekter som hållbarhet och AI så blir TCO ännu viktigare, för du bör tänka på dina datorers andrahandsvärde och förmåga att kunna hantera de nya AI-kraven, fortsätter han.

AI ställer nya krav på laptops

Utöver aspekterna vi nämner ovan – som hållbarhet och att skapa en attraktiv arbetsplats – har det tillkommit en rejäl game changer: AI. Våra datorer behöver kunna hantera en helt ny typ av arbete för att kunna leva upp till alla nya AI-verktyg. Det är också en säkerhetsfråga.

När vi jobbar med molnbaserade AI-tjänster som ChatGPT delar vi informationen med hela världen. Därför är det viktigt att kunna jobba med AI lokalt på datorn, vilket kräver att datorn klarar av det. Således behöver du också ta höjd för detta i din TCO-beräkning.

I dag har cirka 19 procent av alla persondatorer någon form av AI-kapacitet. 2027 är siffran 60 procent, enligt IT-analysföretaget Canalys.

– Det här ökar kraven på datorns prestanda idag, och påverkar dess livslängd och andrahandsvärde på nya sätt. Ta till exempel en Mac med en M1-processor. M1 lanserades för fyra år sedan men är ändå en av få chip med inbyggd AI-kapacitet. Livslängden på en sådan dator var redan innan AI-boomen uppåt åtta år – och andrahandsvärdet är därför fortfarande högt. Addera AI-kapaciteten och TCO blir ännu bättre, säger Niclas.

"Vi kommer alla snart att ha behov av AI-säkra datorer"

Niclas Sylvan, Apple Business Manager på Dustin

När ska du uppgradera till nya datorer?

Tid är pengar. Med AI:s intåg kommer fler, om inte alla, kontorsarbetare på ett eller annat sätt att hantera tunga beräkningar.

– Fram tills nu har många så kallade “born in the cloud”-företag haft mest behov av denna teknik, med många medarbetare som jobbar med programmering. De har kanske investerat i Mac-datorer med M3-processor eftersom det sparar dem tid och datorerna är framtidssäkra. Men det behovet kommer vi alla snart att ha, säger Niclas.

Så när ska du uppgradera?

– Utvecklingen går så fort nu att det inte finns något perfekt tillfälle att investera i nya datorer och starta din TCO-cykel. Du kan försöka vänta in ett sådant tillfälle, men frågan är varför? Det bästa är att räkna på TCO – då blir inköpstillfället oviktigt, avslutar han.

apple Logotype

Ladda hem Canalys rapport Now and next for AI-capable PCs.

https://canalys.com/reports/AI-PC-market-forecasts

Med vår återtagstjänst Takeback kan du ge utrustning du inte längre använder en andra chans genom att låta oss återanvända hårdvaran och sälja den vidare.

Läs mer

Enklare enhetshantering och nöjdare medarbetare med Employee choice, läs mer om vår Product Life Cycle Portal

Ta reda på mer

Senast uppdaterad: 14 maj 2024

Taggar