IT-säkerhet

Ekosystem från Apple säkrare än konkurrenterna

Hög säkerhet kring känslig information, lågt supportbehov och stark integritet. Att implementera ett ekosystem från Apple på arbetsplatsen innebär fördelar som på sikt har positiva effekter på både produktivitet och lönsamhet.

En av de stora fördelarna med Apples produkter är att företaget har full kontroll över både hård- och mjukvaran, både gällande macOS och iOS. Detta i motsats till vissa konkurrenter på marknaden, som ofta behöver anpassa olika delar till flera olika varumärken och tillverkare.
- Har man för många olika varumärken inblandade kan det leda till att det blir svårt att säkra upp sårbara områden på ett stort antal enheter, säger Niclas Sylvan, Vendor Manager Apple på Dustin.

Drastiskt lägre supportbehov

En annan fråga som ofta tas upp i samband med implementering av Mac på arbetsplatser är det faktum att det finns mätbara resultat som visar att behovet av support hos Mac-användare är dramatiskt mindre än hos de som använder andra operativsystem. Hos IBM behövde endast fem procent av Mac-användarna inom företaget supporthjälp, jämfört med 40 procent av PC-användarna, enligt Apples Employee Choice Guide.

-Alla vet hur mycket teknikkrångel kan störa en arbetsdag. Du sitter med ett stort projekt när ett program plötsligt hänger sig eller en viktig ändring i ett dokument är spårlöst försvunnen. Ju bättre du som företag är på att ge medarbetarna en smidig vardag desto mer har du att vinna i form av nöjda medarbetare, säger Niclas Sylvan.

Kvinna som lägger ner en MacBook i en väska.

Skyddar automatiskt känslig information

MacOS körs på en egen skrivskyddad volym som skyddar från angrepp samtidigt som den begränsar delning av känslig information. Någonting som kan vara av yttersta vikt för många företag som valt att inkorporera Mac i arbetet.

- Redan från start implementeras säker start, som sedan går vidare och bygger på en säkerhetsmodell. T2-kretsen och Security Enclave ser dessutom till att Apples enheter bara kan starta från ofarlig, känd kod från Apple och därigenom minska risken för sabotageprogram, menar Niclas Sylvan.

Apple skiljer sig också från konkurrenternas plattformar genom att både iOS- och iPadOS-enheter kommer med inbyggd säkerhet i företagsklass för enhet, data, appar och nätverk. Någonting som är värdefullt ur ett företagsperspektiv eftersom det tryggar säkerheten.

Det kvittar om du är en statlig organisation med 50 000 anställda eller ett litet privat företag - säkerhet och integritet är oerhört viktigt.

Patrick Hamilton Walsh, författare och global talent thought leader.

Patrik Hamilton Walsh, är författare och global talent thought leader. Han har skrivit flera böcker om vad som får talanger att stanna på företag. Med ett ständigt flöde av information blir det allt viktigare för företag att säkerställa hög integritet.

- Att ha ett säkert dator- eller ekosystem i sin teknologiska arsenal, med hög integritet, är helt avgörande för olika typer av verksamheter. Det kvittar om du är en statlig organisation med 50 000 anställda eller ett litet privat företag - säkerhet och integritet är oerhört viktigt. Den typ av kontroll Apple har över både mjuk- och hårdvara gör att deras ekosystem fungerar så bra, menar Patrik Hamilton Walsh.

Flexibla men säkra operativsystem

Med Apple-enheter behöver företag inte uppdatera sin hårdvara varje gång ett nytt mobiloperativsystem blir tillgängligt. Ett nytt operativsystem har stöd för flera generationer av enheter, ibland för så många som fem generationer.

- Det är inte alla plattformar som erbjuder stöd i den utsträckningen. Apple-ID kan delas på en och samma enhet, man behöver inte ha med sig två telefoner eller två MacBooks - det minskar också risken för angrepp, säger Niclas Sylvan.

Till Apple business

Senast uppdaterad: 23 mars 2023

Taggar