Strategi och ledarskap

2020 – framtidens år

I januari slog man fast att det var en pandemi. Läget var kritiskt. Låter det bekant? Det är det också, men kanske inte som du tror.

Vi spolar fram några månader. Ledningen befinner sig i ett kök fullt av bärbara datorer och kaffesump. Jättelanseringen som står runt hörnet är på väg att springa in i en mörk gränd och aldrig mer visa sig. Läget är kritiskt. Året vi pratar om var 2003. Pandemin var SARS. Företaget Alibaba. De tvingades in i karantän precis när de skulle lansera Taobao, Kinas Ebay-dödare. Den idag legendariska grundaren Jack Ma uppmuntrade alla medarbetare att fortsätta driva och utveckla det unga företaget hemifrån, samtidigt som ett halvdussin chefer och utvecklare tryckte in sig i Mas lägenhet i Hangzhou. De hade en vecka på sig. Det blev mer koffein än sömn, men Taobao lanserades i tid den 10 maj 2003.

Allt blev digitalt väldigt snabbt

Trots att Alibabas leveranser och infrastruktur drabbades så blev SARS-pandemin något som förändrade både handeln och beteenden i Kina. Allt blev mer digitalt, och det gick väldigt snabbt. Precis som vi har sett med coronapandemin i år. Och hur det gick för Alibaba och Taobao vet vi ju. ”Många företag misslyckas därför att de bara siktar på nästa kvartal, på vinst. De glömmer bort att drömma. Det är drömmarna som får oss att jobba hårt och inte vara rädda för att misslyckas. Jag hoppas att alla kommer att minnas den här lägenheten om 80 år. Vi får aldrig tappa bort drömmen vi hade i den här lägenheten”, berättar Jack Ma i en video från Alibaba Group.

Framtiden - en mix av distansarbete och kontorsjobb?

Drömmar kan kännas långt borta mitt i en pandemi. Men faktum är att kriser historiskt sett fungerat som en katalysator för attitydförändringar i samhället och på arbetsmarknaden. Den kanske tydligaste effekten av coronakrisen hittills är vårt förhållande till distansarbete. Förändringar som kanske skulle ha tagit fem år, har skett på några månader. Redan nu har tongivande företag som Facebook, Twitter och Google deklarerat att de ställer om till distansarbete som norm snarare än undantag.

– Det som covid-19 kommer att föra med sig är att verksamheter som har varit skeptiska tidigare kommer att börja arbeta mer på distans nu när de har tvingats in i, och provat på, arbetsformen. Jag tror starkt på en mix av distansarbete och kontorsjobb framöver. Att kunna jobba hemifrån har länge angetts som ett konkurrensmedel för att attrahera nya medarbetare, men framöver kommer det att vara mer regel än undantag, säger Linda Widar, doktorand vid Akademin för hälsa och arbetsliv vid Högskolan i Gävle, som är specialiserad på relationen mellan hälsa och distansarbete.

Text: Sofia Edgren, Johan Larsson och Robert Långström

Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Taggar