Fokus

Hitta användartyperna och optimera.

Utgå från verkliga behov i produktmixen.

Kontakta oss

Hitta användartyperna och optimera

Tiden då företag kunde standardisera maximalt till ett fåtal PC-modeller är förbi. Istället menar Dell att det gäller att identifiera användarnas verkliga behov och hitta en optimal mix av enheter utifrån dessa.

I dag präglas marknaden av en uppsjö av olika enheter för medarbetarna att jobba med. Traditionella stationära och bärbara datorer har fått sällskap av ultraslimmade bärbara och olika slags hybrid- eller 2-i-1-enheter med skärmar som går att vika 360 grader eller ta loss från tangentbordet för att enheten ska kunna fungera som en tablet.

– Samtidigt är många företag fast i gamla mönster i sina upphandlingar. Det man fram till nu gjort är att standardisera på till exempel en vanlig bärbar, en lättare bärbar och kanske en kraftfullare arbetsstation för användare som jobbar med grafik eller CAD, säger Martin Silvén, produktchef för klient på Dell i Sverige.

Han menar att detta är en förlegad modell i en tid då den så kallade millennial-generationen – de som föddes kring millennieskiftet – börjar komma ut på arbetsmarknaden. De har vant sig vid att fritt välja enhet och vill kunna jobba var och när som helst. De kan till och med välja arbetsplats efter vad de förses med för verktyg. Det måste man ta hänsyn till för att förbli en attraktiv arbetsgivare.

Ingen BYOD

– Det innebär inte att man ska släppa på allt i något slags bring-your-own-device-dröm. Men hemläxan som företag måste göra är att identifiera vilka typer av användare som finns inom verksamheten, hur och var de jobbar och vilka funktioner de behöver som en konsekvens av detta. Utifrån denna analys väljer man sedan ut enheter som passar respektive användartyp. Det handlar om att optimera efter verkliga behov, fortsätter han.

För en typ av användare som är väldigt mobil väljer man ut en ultralätt bärbar dator.

Har man kommit långt med att införa pekfunktionsvänliga Windows 10 kanske en 2-i-1-enhet som Dell XPS 13 2-i-1. De som i sin tur använder Adobe-sviten eller CAD-program behöver en maskin anpassad till att arbeta effektivt med dessa mjukvaror, som en Dell Precision.

  Det kan verka dyrt att företaget ska ha en bredare portfölj av enheter, men det har också ett pris att vara attraktiv för befintliga och potentiella medarbetare. Gör man en ordentlig genomlysning av behoven kan man hitta en optimal mix så det i slutändan inte behöver bli dyrare. Väljer man rätt kombination går det kanske till och med att minska antalet olika enheter eller åtminstone bibehålla samma antal.

Glöm inte tillbehör och säkerhet

Med dagens mer mobila arbetssätt blir det också än viktigare att titta på det som behövs i övrigt, utöver själva enheten. Dels handlar det om att välja tillbehör som stödjer mobiliteten, till exempel externa batterier – här har Dell en kombinerad laddare och extrabatteri som förlänger arbetstiden med upp till en hel arbetsdag – Skype-certifierade hörlurar, snygg väska eller rätt adaptrar.

– Men man får heller inte glömma säkerhetsfunktioner vad gäller såväl hård- som mjukvara. Man ska inte bara skydda data på enheten med till exempel kryptering, utan också hindra att känsliga data skickas ut från enheten. Dessutom behövs effektiva lösningar för backup och ominstallation om enheten till exempel drabbas av ransomware, säger Martin Silvén.

– Precis som när man väljer vilka enheter som ska erbjudas gäller det att se till helheten, inklusive att användaren förstår de ökade säkerhetsriskerna det innebär att jobba utanför kontorets”tryggare” väggar, avslutar han.

Martin Silvén
Produktchef, Dell

Se hela utbudet från Dell här »