Fokus

Så gör du en smart molnstrategi.

Hybridmoln, publika moln eller en paketerade molnlösningar ”as-a-service”. Det finns många buzzwords när det gäller molnet. Thomas Andersen, molnstrateg på Dell, tipsar om att stå med båda fötterna på jorden och börja med att göra en noggrann plan. Och den behöver inte ens vara teknisk.

Kontakta oss

I alla miljöer vi rör oss i kommer vi att använda moln. Ibland är de publika, andra gånger privata eller en kombination. Vi är redan en del av molnet på ett eller annat sätt; numera handlar det mer om vilket moln som passar ditt företags specifika behov bäst. Thomas Andersen träffar många kunder som är nyfikna på olika typer av molnlösningar. Hans råd är att börja med att ställa sig frågan; vad vill jag förbättra eller få ut av en molnlösning?

– Börja med att se över ditt företags behov, och då menar jag inte från ett tekniskt perspektiv. Är det att spara pengar, få bättre samarbete eller öka säkerheten? Sätt upp en tydlig plan. Var är du idag och var vill du vara imorgon?

Paketerade molntjänster till en fast månadsavgift

En tydlig trend är att allt fler företag skrotar sina egna serverhallar och köper serverkapacitet i form av paketerade molntjänster med en fast månadsavgift. Och att lägga ut all sin IT i form av standardiserade tjänster kan vara en god idé för framför allt nya företag som inte har några affärssystem de vill migrera. Att abonnera på data i ett publikt moln som Azure kan också vara smart för globala företag som måste ha kapaciteten och flexibiliteten att snabbt skala upp och ner.

– Men man ska vara medveten om att för att hålla nere kostnaderna i de standardiserade paketlösningarna finns det också sämre möjligheter att skräddarsy lösningen utifrån specifika önskemål. För företag som Netflix är det perfekt, när miljontals användare vill se nya säsongen av House of Cards samtidigt. Men det är inte kostnadseffektivt att köpa en standardiserad tjänst om den inte möter ditt företags behov, det kan bli dyrare i slutändan, varnar Thomas Andersen.

Hybrid cloud som alternativ

Han ser också att många, framför allt små och medelstora företag, får upp ögonen för hybridmoln; en lösning där du kan behålla en serverhall i lokalen och addera ett publikt moln för att till exempel säkerhetskopiera dokument eller ha flexibiliteten att skala upp vid behov. Och han tipsar om även ett hybridmoln går att köpa i abonnemangsform eller ”as a service”:

  Du kan testa genom att hyra extra serverkapacitet i molnet i sex månader, och om det inte passar säger du bara upp abonnemanget. På så vis får du skalfördelarna som finns i en paketerad lösning, samtidigt som den är skräddarsydd för dig. Vi på Dell har flera olika lösningar, oavsett om du kommer fram till att du vill satsa på ett privat, hybrid eller publikt moln, via egen hårdvara eller abonnemang. Men som sagt; börja med att hitta en samarbetspartner som förstår dina behov och sätt därefter upp en tydlig molnstrategi.

Thomas Andersen har ett sista tips till den som funderar på att flytta upp i molnet:

– Egentligen är molnet ingen nyhet, det är bara paketerat på ett nytt sätt. Så var inte rädd och ha ett öppet sinne så ger molnet dig många nya möjligheter.

Thomas Andersen
Cloud-strategiker, Dell

Se hela utbudet från Dell här »