Kundcase

Trådlöst nätverk för robotar över hela världen

Robotar blir inte trötta, de är noggranna och kan utan problem arbeta med farliga maskiner och giftiga ämnen som vi människor helst vill undvika. Universal Robots producerar robotar för alla möjliga ändamål och har de senaste åren haft stora fram­gångar. Lars Filstrup, Group IT Manager på Universal Robots, berättar hur de har uppgraderat företagets nätverks­lösning.

Universal Robots har vuxit otroligt mycket de senaste åren. Antalet medarbetare har ökat från 50 till 450 på några få år. När deras nätverk implementerades var företaget betydligt mindre än i dag och huvudsätet i Odense var verksamhetens enda kontor. I dag har Universal Robots tolv kontor över hela världen och behoven ser naturligtvis annorlunda ut.

– I början försökte vi hänga med i utvecklingen genom att ta hjälp av lokalt IT-folk som implementerade nätverk på varje enskilt försäljningskontor. Det var inte alltid friktionsfritt, då vi satt långt därifrån och hade svårt att kontrollera vad som hände. Vi var tvungna att förklara våra önskemål för olika IT-konsulter, och de arbetade ibland utifrån standarder som vi inte kände till, förklarar Lars Filstrup.

Vi har en säker lösning för många år framöver.

På Universal Robots var man därför intresserad av en IT-lösning som var enkel att implementera över hela världen. Lösningen skulle samtidigt leva upp till företagets krav på säkerhet och skalbarhet.

– Vi har tidigare samarbetat med Dustin och vände oss även denna gång till dem. Vi hade redan en tanke om att vi gärna ville ha en Cisco Meraki-lösning. Men eftersom vi har goda erfarenheter av Dustins rådgivning ville vi gärna stämma av med dem om det var rätt lösning för oss eller om det fanns någon ännu bättre på marknaden. Efter att Dustin fått vår kravspecifikation rekommenderade de fortfarande Cisco Meraki, berättar Lars Filstrup.

Valet av Cisco Meraki har haft många fördelar. Det har blivit mycket lättare att IT-mässigt koppla ett nytt kontor till organisationen.

– Vi använder fortfarande lokala IT-konsulter men nu har vi en fast standard som de enkelt kan följa. Lösningen är molnbaserad så när de trådlösa accesspunkterna på lokalkontoren kopplas till internet hittar de konfigurationen som vi har definierat från huvudkontoret. Det är superlätt för alla parter och samtidigt ett säkert sätt att implementera systemet på alla kontor, säger Lars Filstrup.

Att IT-lösningen är molnbaserad betyder dessutom att man på huvudkontoret hela tiden kan se hur nätet fungerar på de olika kontoren. Om till exempel en användare ringer från ett kontor någonstans i världen för att något inte fungerar där, så kan man se vad problemet är, och antingen lösa det direkt eller hjälpa medarbetarna på det lokala kontoret att själva lösa det. Systemet är mycket användarvänligt och Universal Robots klarar i stort sett allting på egen hand. Cisco erbjuder support dygnet runt, en så kallad follow the sun-lösning, som betyder att det alltid är möjligt att få support via något av deras kontor i världen.

På ett modernt och högteknologiskt företag som Universal Robots har man givetvis ett stort fokus på säkerheten. En viktig funktion i IT-lösningen är uppdelning av nätverket.

– Vi kan enkelt dela upp nätet så att användarna bara har tillgång till det som är relevant för dem. Data som rör utveckling är till exempel bara tillgänglig för de medarbetare som arbetar med utveckling och så vidare, förklarar Lars Filstrup.

Förutom säkerhet och management var nätverkslösningens skalbarhet ett viktigt krav från Universal Robots.

– Vi har en säker lösning för många år framöver. Även om vi har vuxit mycket och förväntas fortsätta göra det, så har jag svårt att se att vårt system inte skulle hänga med i den utvecklingen. IT-lösningen kan i princip skalas upp i det oändliga. Det är viktigt för oss att teama ihop oss med samarbetspartner som gör det möjligt för oss att växa internationellt, säger Lars Filstrup.

Läs mer på dustin.se/networkasaservice »

Så blev det möjligt

UTMANING

Cisco Meraki har implementerats på huvudkontoret i Odense och på tolv kontor världen över, senast i Boston. På varje säljkontor har man installerat en Meraki-switch och två till tre accesspunkter. Implementeringen tog totalt cirka ett år att genomföra från det att avtalet ingicks.

LÖSNING

Cisco Meraki har implementerats på huvudkontoret i Odense och på tolv kontor världen över, senast i Boston. På varje säljkontor har man installerat en Meraki-switch och två till tre accesspunkter. Implementeringen tog totalt cirka ett år att genomföra från det att avtalet ingicks.

EFFEKT

Nätverkslösningen har förutom ökad säkerhet och skalbarhet gett Universal Robots medarbetare en mycket mer användarvänlig IT-hantering samt ett nätverk med högre hastighet.

Text: Synne Eriksen
Foto: Lars Owesson

Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Taggar