Infrastruktur

SSD-diskar för dig som spelar grafiktunga spel eller arbetar med högupplöst material

Flera intressanta SSD-modeller lanseras nu på marknaden för att möta efterfrågan på ytterligare prestandaförbättringar på hårddiskfronten. Modeller som är perfekta för dig som spelar grafiktunga spel eller filmar i 4K eller 8K.

För dig som inte är bekant med SSD är det ett ”disklöst” hårddiskformat som är snabbare och levererar prestanda långt högre än den traditionella mekaniska hårddisken (HDD). Samsung har i sin strävan att leverera SSD-enheter för varje behov precis lanserat nästa generation av NVMe-diskar. Vi tog en digital kaffe med Per Lundquist, Key Account Manager Memory products på Samsung. Utan att tveka kommer han direkt in på flaggskeppet 980 PRO, konstruerad för att hantera datakrävande applikationer.

Vad sägs om dubbelt så hög dataöverföringshastighet?

Alla nyckelkomponenter, inklusive den skräddarsydda Elpis-kontrollen, V-NAND och DRAM, är designade av Samsungs produktutvecklare för att kunna leverera den fulla potentialen hos PCle 4.0 gränssnitt. Detta gör det möjligt för 980 PRO att tillhandahålla sekventiella läs- och skrivhastigheter upp till 7,000MB/s respektive 5,000MB/s, liksom slumpmässiga läs- och skrivhastigheter upp till 1,000K IOPS. Detta gör den upp till två gånger snabbare än SSD-diskar med gränssnitt PCle 3.0 och upp till 12,7 gånger snabbare än SATA-diskar.

Kapacitet från 250GB upp till hela 8TB

Inom kategorin SATA-diskar erbjuder Samsung flera modeller med kapacitet från 250 GB upp till 8 TB. T.ex. 870 EVO SSD som är den senaste SATA-lösningen i den bästsäljande SSD-serien EVO. Den nya enheten kombinerar topprestanda och tillförlitlighet vilket gör den väldigt allround.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda vårt senaste tillskott inom minnesteknik, 870 EVO. Den levererar en stark mix av prestanda, tillförlitlighet och kompatibilitet som passar både vanliga och professionella användare, säger Per Lundquist.

Bärbara SSD-enheter med hög läs- och skrivhastighet

Om dina krav stämmer in på rubriken ovan ska du kika närmare på Samsungs externa SSD-lagring. Portabla lagringslösningar för såväl små som stora projekt, speciellt uppskattade av de som arbetar med bild- och ljudproduktion, CAD eller stora filer. Välj den lagringsstorlek som passar dig bäst. I T5-, T7- och X5-familjerna hittar du alternativ mellan 500 GB och 2 TB.

Med snabbare gränssnitt som USB 3.2 och Thunderbolt har externa SSD-enheter mångdubbelt högre läs- och skrivhastigheter än de bästa portabla hårddiskarna.

– Sett till svarstid, hur länge du behöver vänta på att enheten börjar läsa eller skriva den data du bett om, kan du jämföra hur snabb en skottkärra är i jämförelse med en sportbil, säger Per.

De snabbaste externa SSD-enheterna, med moderna gränssnitt som Thunderbolt, kan till och med vara snabbare än många interna SSD-enheter.

– Innan du slår till är det en bra idé att kontrollera vilka överföringshastigheter som stöds av din dators USB- och Thunderbolt-portar. På så sätt vet du vilken extern lagringsenhet som matchar bäst med just din dator, avslutar Per.

Per Lundquist

Key Account Manager Memory Products, Samsung

Läs fler expertartiklar

Senast uppdaterad: 13 januari 2023

Taggar