Kundcase

Smidig lösning för komplext företag

Multinationellt och på distans. Fiskodlingsföretaget AquaGen har medarbetare från många olika yrkesgrupper utspridda över hela världen. De samarbetar nu med hjälp av en skräddarsydd Modern Workplace-lösning från Dustin.

AquaGen är ett fiskodlingsföretag som sedan 1970-talet har utvecklat, producerat och levererat genetiskt material och befruktad rom till fiskodlingsindustrin i hela världen. Företaget förvaltar och äger världens mest förädlade avelsmaterial för atlantlax, regnbåge, stillahavslax och stenbit.

Det första vi gjorde när jag började var att utforma en IT-plan som beskrev våra önskemål.

– Vi är cirka 150 anställda fördelade på sex orter i Norge och en i Skottland. Utöver det har vi ett dotterbolag i Chile med 150 anställda och fem arbetsplatser, och i Ås och i Trondheim har vi också egna avdelningar för innovation och forskning, berättar IT-chefen Arnfinn Amdam, som kom till AquaGen 2019.

– Det första vi gjorde när jag började var att utforma en IT-plan som beskrev våra önskemål. Vi var överens om att vi ville använda fler leverantörer som kunde komplettera varandra, säger han.

Komplett leverans

AquaGen identifierade tre fokusområden inom IT:

  • Nätverksdrift
  • Microsoft Modern Workplace med både hårdvara och mjukvara
  • Samverkanslösningar

– Vi sonderade marknaden och bestämde oss för att överlåta nätverksdriften till en lokal leverantör som finns i samma byggnad som vårt huvudkontor, och som vi känner väl. När det gäller samverkan har jag själv en hel del kompetens inom Office 365, och så anlitar vi en samarbetspartner som bistår vid behov, säger Arnfinn Amdam.

Valet föll på Modern Workplace, inklusive installation, drift och säkerhet för företagets datorer.

– Vi undersökte olika leverantörer, och Dustin stack ut både när det gällde pris, smart installerade datorer, support och licenshantering. Det är en komplett leverans som gör att vi bara behöver fråga Dustin om allt som har med Modern Workplace att göra, säger han.

Two persons from AquaGen in a meeting room

Onödiga licenser

Nästa steg var att implementera ny utrustning och programvara i organisationen.

– AquaGen är ett komplext företag, bland våra medarbetare har vi allt ifrån forskare som använder datorer som sitt huvudsakliga redskap, till uppfödare som arbetar ute på fältet och inte har egna datorer. Dessutom är de anställda utspridda på många olika platser och behovet för stöd kring Modern Workplace varierar mycket.

Det slutade med att vi sparade 50 000 kronor i månaden genom att rensa bort onödiga licenser.

Datorerna måste utrustas på olika sätt beroende på om de ska användas av en eller flera personer, och om de används inom produktion, forskning eller administration.

– Vi behövde också hjälp att hantera licenser, vilket kan vara en mardröm i Microsoftvärlden. Dustin hjälpte oss att få översikt över de licenser vi hade och det slutade med att vi sparade 50 000 kronor i månaden genom att rensa bort onödiga licenser, säger han.

Stora delar av AquaGens hårdvara är utbytt mot standardiserade datormodeller.

Genom Dustin har vi fått ett bra inköpssystem, och möjlighet att skicka förinstallerade datorer direkt till användarna.

– Genom Dustin har vi fått ett bra inköpssystem, och möjlighet att skicka förinstallerade datorer direkt till användarna. Det enda de behöver göra för att få tillgång till de system och program som de behöver är att skriva in användarnamn och lösenord. Det frigör tid så att jag i stället kan koncentrera mig på säkerhetslösningar, digitaliseringsprocesser, inköpsprocesser och uppföljning av andra IT-leveranser. Vi är ett relativt stort företag och det är en stor fördel att få avlastning, tillägger han.

AquaGen beställer sina datorer med Autopilot via VIP-sidan i Dustins webbshop.

Bra samarbete

En gång i månaden har Arnfinn Amdam möte med Dustin.

– Då går vi igenom leveranser, eventuella fel som har uppstått, ser över kommande händelser och gör en avstämning för att säkra att allt fungerar som det ska. Den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt och vi som arbetar med IT är extremt uppmärksamma på alla utmaningar. Vi lägger mycket tid på att skydda oss och hålla oss uppdaterade, därför har vi också återkommande säkerhetsgenomgångar med Dustin, upplyser Amdam.

Att hålla sig uppdaterad kring alla tjänster och möjligheter från Microsoft är krävande.

– Vi är helt beroende av hjälp för att lyckas med det. Dustin tillgodoser vårt behov av Modern Workplace, och vi är mycket nöjda med samarbetet som har pågått ungefär ett år. De är bland de bästa leverantörerna jag har jobbat med, och det har blivit ganska många genom åren, säger Arnfinn Amdam.

Modern Workplace

Modern Workplace är en helhetslösning som bland mycket annat flyttar upp klienthanteringen till molnet. På så vis får du full kontroll över dina enheter och kan säkra upp dem samt den data som lagras på enheterna.

Läs mer om tjänsten
Arnfinn Amdam

Dustin stack ut både när det gällde pris, smart installerade datorer, support och licenshantering.

Arnfinn Amdam, IT-chef på AquaGen

Så blev det möjligt

Utmaning

Avelsföretaget AquaGen är ett stort och komplext företag som behöver en lösning som gör arbetsdagen enklare för 150 anställda som är placerade på olika platser och har olika behov. Lösningen måste inkludera installation, drift och säkerhet.

Lösning

Förinstallerade datorer med skräddarsydda Modern Workplace-lösningar, redo att tas i bruk, levereras direkt till slutanvändare. Även licenser och säkerhet tillgodoses.

Resultat

Medarbetarna kan jobba sömlöst och säkert varifrån de vill – hemma, på kontoret eller på distans. Datorer beställs i Dustins webbshop och görs i ordning så att användarna bara behöver ange användarnamn och lösenord. IT-chefen frigör arbetstid till säkerhet, digitalisering och andra processer. AquaGen sparar dessutom 50 000 kronor varje månad efter att ha fått hjälp att rensa bort onödiga licenser.

Läs mer om tjänsten

Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Taggar