Kundcase

Så får Nacka gymnasium kvalitet och kostnadskontroll

Nacka gymnasium sätter högt värde på IT-utrustningens kvalitet och hållbarhet. Samtidigt vill skolan hålla kostnaderna nere. Det är en utmanande ekvation att få ihop.

Med sina totalt 2 300 elever är Nacka gymnasium en av Sveriges största gymnasieskolor. Skolan erbjuder ett brett utbud av såväl högskoleförberedande som yrkesförberedande program. Volymen på IT-inköpen är stor. Förutom att varje elev erbjuds en lånedator finns en mängd datasalar anpassade till de olika utbildningarnas skiftande behov. Även i vanliga undervisningssalar finns förstås en del utrustning, som projektorer och kablage av olika slag.

– När man väljer IT-utrustning till en skola finns det en överordnad princip. Det som köps in måste ha hållbar kvalitet till rätt pris. I skolmiljön är slitaget mycket större än på ett vanligt kontor. Jag skulle säga att alla militära tester som lyfts fram i tillverkarnas marknadsföring inte är någonting jämfört med vad som händer på skolor och förskolor. Här har du det ultimata kvalitetstestet, förklarar Martin Kuczynski, IT-chef på Nacka gymnasium, med ett leende.

Kostnader springer iväg

När det gäller sådant som exempelvis skärmar kan man på en vanlig arbetsplats vänta ganska länge med att uppdatera dem. På en skola händer det desto oftare att utrustning får törnar, ramlar i golvet eller skadas på annat sätt. Då måste utrustningen repareras eller bytas ut.

– Kostnaderna springer snabbt iväg, vilket är extra betungande i en skattefinansierad verksamhet som vår. Som ansvarig gäller det att använda begränsade resurser smart, men utan att kompromissa med kvaliteten, fortsätter Martin Kuczynski.

Även vad gäller enklare utrustning måste produkterna tåla oöm behandling. På Nacka gymnasium är man noga med att kontrollera kvaliteten på allt som köps in.

– Till exempel tittar vi på hur anslutningar och kontakter är byggda på alla kablar. Också en så enkel sak som ett USB-minne håller bättre om höljet är i metall istället för spröd plast. Då kan läraren fästa den i sin nyckelknippa och vara säker på att ha alla nödvändiga filer med sig.

Han förstår lockelsen i att spara genom att köpa in det absolut billigaste som finns, men menar att detta i längden ändå kostar mer eftersom utrustningen inte håller.

Kvalitetskablar till rätt pris

Nacka kommun har sedan många år ett ramavtal med Dustin, vilket Martin Kuczynski tycker är smidigt på så vis att det går att hitta all hårdvara på samma ställe. När Dustin för ett par år sedan lanserade sina egna märken inom kringutrustning blev han intresserad direkt.

– Här såg vi potentialen att få hållbar kvalitet utan att det behöver kosta skjortan. Vi började med att utvärdera Prokord-kablarna och såg då att de klarade våra högt ställda krav, säger Martin Kuczynski.

Den positiva utvärderingen ledde till att skolan valde Prokord-kablar i ett stort projekt för att uppgradera alla projektorer i totalt ett hundratal klassrum.

– Det har fungerat väldigt bra och i dag köper vi in Prokord för all form av kablage. Vi har på samma sätt gått över till Cirafon-fodral och tåliga Tranzip-USB-minnen i metall, fortsätter han.

Skärmar håller måttet

Ytterligare en produktkategori där Dustin har lanserat sitt eget varumärke är bildskärmar. Voxicon är tänkt som ett smart alternativ som ger mycket kvalitet för pengarna. Med tanke på de avsevärda kostnaderna för att ersätta skadade skärmar var Nacka gymnasium även intresserade av Voxicon skärmar för skolan.

– Efter utvärdering kunde vi konstatera att Voxicon gav oss exakt samma, hållbara kvalitet som de stora, etablerade märkena, men till ett mycket bättre pris. Det gäller både skärmar för de allmänna datasalarna och för utbildningar där kraven på bildkvalitet är högre. Voxicon skärmarna håller måttet, helt enkelt, säger Martin Kuczynski.

Allt eftersom Nacka gymnasiums äldre skärmar blir uttjänta byts de nu succesivt ut till nya Voxicon-skärmar.

– Den enda skillnaden jag ser är att belastningen på vår ekonomi blir avsevärt lägre när en skärm går sönder. Som skola kan vi göra mycket bättre saker för pengarna vi sparar, avslutar han.

Här såg vi potentialen att få hållbar kvalitet utan att det behöver kosta skjortan.

– Martin Kuczynski, IT-chef på Nacka gymnasium.

Så blev det möjligt

Utmaning

Som en av Sveriges största gymnasieskolor med 2 300 elever eftersträvar Nacka gymnasium att minimera sina IT-kostnader. Samtidigt vill skolan inte kompromissa med IT-utrustningens kvalitet och hållbarhet i den tuffa skolmiljön.

Lösning

Efter noggrann utvärdering av kvaliteten har skolan valt att standardisera med bildskärmar, kablage, USB-minnen och fodral från Dustins egna varumärken Voxicon, Prokord, Tranzip och Cirafon.

Effekt

Dustins varumärken ger samma hållbara kvalitet som de större, mer etablerade märkena, men till en mycket lägre kostnad. Det innebär att skolans ekonomi inte belastas i onödan.

Dustins egna varumärken

Voxicon – Multimediaprodukter som skärmar, högtalare, hörlurar, tangentbord, möss och tv-apparater

Cirafon – Mobil och PC-tillbehör, såsom skärmskydd, sekretessfilter, laddare, datorväskor och powerbanks

Prokord – Installationsprodukter som kablar, adaptrar, skrivbord, dockningsstationer och väggfästen

Tranzip – USB-minnen

Gilford – Toner och bläck

Ett urval av alla produkter från Dustins egna varumärken

18 september 2019

Taggar