Infrastruktur

Mesh-nätverk – så gör du

Är du trött på ditt långsamma wi-fi-nätverk med kort räckvidd och instabil anslutning? Då kan ett mesh-nätverk vara lösningen. Vi berättar hur det funkar.

Ett mesh-nätverk är enkelt uttryckt ett utbyggt trådlöst nätverk. Ett som sträcker sig över flera så kallade accesspunkter/satelliter, men där samma nätverksnamn används. Detta gör att du snabbt och enkelt kan bygga ett stabilt wi-fi-nät med bra hastighet som täcker en större yta.

Användarna kan röra sig fritt inom det område som nätverket täcker utan att behöva oroa sig för att anslutningen bryts. De tvingas heller inte växla mellan olika nätverksnamn. Installationen brukar vara enkel. Det krävs sällan speciellt stora förkunskaper för att komma igång. Fler accesspunkter kan läggas till efter behov, så länge du inte överskrider systemets maxantal.

Stabil wi-fi över stora avstånd

I sin enklaste form består ett mesh-nätverk av en router och en satellit. Oftast har både routern och satelliten samma visuella utseende, men det kan även finnas specialanpassade enheter för exempelvis tak-, vägg- eller utomhusmontering.

Precis som med routern har merparten av de satelliter som används en eller flera nätverksportar. Här kan du ansluta en enhet som behöver en extra stabil uppkoppling eller inte har ett trådlöst nätverkskort. Exempelvis en NAS.

Det andra alternativet är en lösning som många gånger glöms bort, men som kan vara väldigt användbar. Du kan nämligen använda nätverksporten för att skapa en stabil kabelanslutning mellan de olika mesh-enheterna.

I normala fall ansluter dock satelliterna till routern via en trådlös, många gånger dedikerad, anslutning via backhaul. Kanalen använder oftast 5-gigahertzbandet och är reserverad för denna trafik och kan inte nyttjas av användarna. (Det finns enklare lösningar som kombinerar backhaul med klienttrafik men de rekommenderas inte.)

Separera gäster och medarbetare

Innan köp bör du även titta på hur många SSID:n som ditt kommande mesh-system kan hantera. Som administratör kanske du vill separera användarna i olika nätverk? Det kan handla om ett SSID för personal och ett annat för besökare, eller varför inte ett dedikerat nätverk för smarta enheter av olika slag?

Det för oss in på den sista punkten som handlar om hanteringen. Se till att välja ett system som är lätt att fjärradministrera, gärna via en mobilapplikation. Det underlättar både vid felsökning och allmänt underhåll.

busy office environment

3 smarta tips för ditt mesh-nätverk

  1. Kolla om du redan har mesh

    Din existerande router kanske redan har inbyggt mesh-stöd? Kolla specifikationerna innan du köper nytt.

  2. Placera accesspunkterna rätt

    Placera inte mesh-systemets accesspunkter i utkanten av det trådlösa nätets täckningsområde. De ska placeras så långt bort som möjligt, men där mottagningen/överföringshastigheten fortfarande är bra.

  3. Använd kabel vid behov

    Om avståndet mellan router och satellit är för långt – eller om du vill frigöra trådlös bandbredd – använd en kabel. Flera tillverkare har stöd för att skapa en kabelbaserad så kallad backhaul. Satelliterna kan anslutas direkt till routern eller i en kedja.

Rätt produkter för ditt mesh-nätverk

Text: Patrik Wahlqvist

Senast uppdaterad: 23 augusti 2023

Taggar