Kundcase

Lönsamt med IT som tjänst

Österåkers kommun har låtit Dustin ta helhetsansvaret för leveranser av komponenter och licenshantering. Det har lett till en tidsbesparing på minst 15 procent.

Österåker är en skärgårdskommun i nordöstra delen av Stockholms län. Vid en mätning förra året av hur ansvarsfullt kommunerna hanterar invånarnas pengar hamnade Österåker på andra plats.

– Vårt mål är att vara en bra skärgårdskommun, med ekonomin i balans, och god service när det gäller internet, säger Monika Smidestam, IT-chef på Österåkers kommun.

Dustin är huvudleverantör

Dustin är sedan en tid tillbaka huvudleverantör av komponenter för lagring, servrar och tillbehör, och sköter nästan all licenshantering. För ett år sedan vann bolaget även upphandlingen av klienter.

– Vi tittade på pris, tillförlitlighet och kvalitet, och Dustin var bäst på alla punkter. Sedan de kom in har allt fungerat felfritt, och det har lett till en tidsbesparing på minst 15 procent, säger Monika Smidestam.

En stor utmaning har varit att hitta en leverantör som erbjuder kontinuitet.

– Vi vill ha en enda kontaktperson som vi kan ha regelbundna möten med, och som inte byts ut efter några månader. Det har vi nu, säger hon.

Snabba, tillförlitliga och enkla att hantera

I kommunen finns ungefär 800 klienter i ett administrativt nät, och ett par tusen som är till för allmänheten. Målet är att samtliga ska vara snabba, tillförlitliga och enkla att hantera. Om något går sönder skickar kommunens IT-avdelning ut en ny produkt från sitt eget lager, men de har även en buffert hos Dustin.

– Om det blir kris kan vi få fram en klient på mycket kort tid. Tiden från beställning till leverans är maximalt en dag, och det känns väldigt bra, säger Monika Smidestam.

Migrering till Windows 7

Ett projekt som hon är speciellt nöjd med är migreringen till Windows 7, som genomfördes förra året, och som krävde att ett stort antal klienter byttes ut.

– Vi behövde inte skicka tillbaka någonting, och blev klara tre månader tidigare än beräknat. Samarbetet med Dustin fortsätter, berättar Monika Smidestam.

– I dagsläget levererar de inte datorerna färdiginstallerade, men det är något vi överväger inför framtiden. Vi tittar även på om de ska börja leverera direkt till arbetsplatserna åt oss.

Tre tips för IT-upphandlingen:

  1. Se till att bara få en kontakt hos leverantören, så att ni slipper ringa runt till flera olika.
  2. Satsa på en teknikoberoende leverantör även om ni själva kör med produkter från bara en tillverkare.
  3. Välj en leverantör som har kompetens att svara på avancerade tekniska frågor, även om ni driftar IT-miljön själva.

Om det blir kris kan vi få fram en klient på mycket kort tid. Tiden från beställning till leverans är maximalt en dag, och det känns väldigt bra.

Så blev det möjligt

Utmaning

Österåkers kommun behövde se över sina kostnader och förbättra servicen när det gäller internet till allmänheten.

Lösning

Dustin fick helhetsansvaret för leveranser av klienter, komponenter för lagring, servrar och tillbehör och sköter nästan all licenshantering. Bland annat genomfördes en migrering till Windows 7 förra året, som krävde att ett stort antal klienter byttes ut.

Effekt

Kommunen har hittat en leverantör som erbjuder kontinuitet och snabba leveranser av klienter och produkter. Allt har fungerat felfritt vilket har lett till en tidsbesparing på minst 15 procent.

Text: Hanna Larsson
Foto: Peter Jönsson

Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Taggar