Infrastruktur

De hetaste trenderna inom nätverk just nu

Den största trenden på nätverksområden är och kommer troligtvis under en överskådlig tid vara övergången till mjukvarudefinierade arkitekturer eller software-defined networking (SDN). Det har i första hand varit telekom- och molnleverantörerna som anammat konceptet och det har haft en relativt liten påverkan på företagsmarknaden – men det kommer sannolikt att börja ändras under 2016 tack vare allt mer mogna produkter.

Vart området är på väg belystes i början av december när Cisco Systems uppgraderade sin plattform Application Centric Infrastructure (ACI) med Dockerintegration, bättre säkerhet och stöd för VMwares molnverktyg vRealize Automation. Det är dock inte bara på denna del av nätverksområdet som det sker en snabb utveckling. Inom wifi fortsätter utrullningen av produkter som stöder den så kallade wave 2 av 802.11 ac-standarden. Uppgraderingen lovar bättre fart och stöd för funktioner som till exempel MU-MIMO (multiuser multiple input multiple output). Denna förbättrar prestandan i trådlösa nätverk som har många användare, tack vare förmågan att skicka data till flera användare samtidigt, till skillnad från existerande wifi-nätverk som bara kan skicka data till en användare åt gången. Både klienter och nätverk måste emellertid uppgraderas för att det ska fungera. Chiptillverkaren Qualcomm har även lagt till MUMIMO i sina processorer för billigare smartphones, vilket bör hjälpa till med spridningen.

Om wifi-näten blir snabbare blir Ethernet tvärtom långsammare, eller mer ”lagom” snabba. Tidigare i år började HP och Cisco leverera Ethernetportar med en hastighet på 2,5 och 5 Gbit/s. Det kan möjligtvis framstå som ett märkligt steg eftersom 10 gigabits Ethernet finns sedan länge. Men det finns en tanke bakom dessa nya hastigheter. Den främsta fördelen är att det går att använda existerande kopparkablage (Kategori 5e eller Kategori 6) och ändå få en räckvidd på upp till 100 meter. För att få samma räckvidd med 10 gigabits Ethernet måste antingen fiber eller nyare kopparkablage användas. Potentiella användningsområden för tekniken, som kallas Nbase-T, inkluderar länkar för senaste generationen wifi-nätverk och nätverksansluten lagring. Kopparkablage gör det möjligt att utnyttja ”Power over Ethernet”, vilket är en viktig funktion när accesspunkter för wifi-nät ska anslutas.

Vill du veta mer? Ladda ned vårt whitepaper ”Mjukvarudefinierade nätverk – hur bra och säkert är det?”

22 mars 2016

Taggar