Kundcase

De byggde egen IT-miljö på rekordtid

Synlab Medilab behövde hjälp att bygga en egen IT-miljö. På några månader. Mitt i pandemin. ”Att få ha tillgång till alla de här specialisterna har varit väldigt värdefullt”, säger IT-chefen Anders Ekengren.

Kniven var inte mot strupen. Den var redan halvvägs igenom. Synlab Medilab behövde ta hem hela sin IT-miljö. Blixtsnabbt. Vi pratar om en av Sveriges största leverantörer inom laboratoriemedicinska tjänster. Mycket provtagning och analys. Mitt i pandemin.

Allt behövde ske på fyra månader, inklusive planering. Annars skulle det leda till mycket höga kostnader. Synlabs drift låg då nämligen hos en annan leverantör.

Leveransproblem – mycket på grund av coronapandemin – lämnade till slut bara några veckor kvar till att migrera hela IT-infrastrukturen.

– Deadlinen var otroligt tajt. Under de här månaderna jobbade vi nästan dygnet runt för att få ihop leveranser, planering och utförande, säger Fredrik Jälminger, Account Manager på Dustin.

De behövde en central leverantör

Anders Ekengren är IT-chef på Synlab Medilab. Han såg ett behov av en mer central IT-leverantör där service, produkter, tjänster och licenser fanns samlat. Valet föll på Dustin.

– Vi ville ta hem driften och sköta den själva eftersom det skulle bli mer kostnadseffektivt. Dustin är en komplett leverantör med ett stort utbud och med hjälp av deras team slipper jag leta efter produkterna jag behöver på flera ställen. Jag får hjälp med att från början välja rätt produkter och tjänster utifrån våra behov, säger han.

Synlab

Värdefullt med specialister

Genom Dustin köpte Synlab Medilab bland annat backup, nätverk, licenser och klienter. Den stora förändringen gjordes på huvudkontoret i Täby. Där designade och byggde Dustin ett helt nytt nät. Även på de tolv närlabben behövdes nya datorer, nätverk och switchar.

Anders och Fredrik hade många telefonsamtal och möten. Beroende på vad det gällde tog Fredrik med sig olika specialister inom till exempel licenser, infrastruktur eller nätverk.

– Att få ha tillgång till alla de här specialisterna har varit väldigt värdefullt. Det har gjort att vi har kunnat diskutera och köpa rätt saker och licenser. Särskilt licenser är annars ett virrvarr, säger Anders och fortsätter:

– Dustins hemsida är väldigt bra också. Man ser alla produkter, vad man har valt och vad som är fakturerat. Det går att se vad jag köpte förra gången och man kan kopiera en order och lägga den på nytt.

Under hela kedjan kom Dustins specialister med olika förslag för att anpassa lösningarna till Synlab Medilabs behov.

– Jag har fått en helhetslösning som gör att jag kan göra rätt från början. Jag får bra priser och hjälp med att välja prylar och förstå alla licenser, säger Anders.

Få hjälp med din IT-infrastrukturSynlab
Anders Ekengren

Dustin är en komplett leverantör med ett stort utbud och med hjälp av deras team slipper jag leta efter produkterna jag behöver på flera ställen. Jag får hjälp med att från början välja rätt produkter och tjänster utifrån våra behov.

Anders Ekengren, IT-chef, Synlab Medilab.

Synlab Medilab

Synlab Medilab är en av Sveriges största leverantörer av laboratoriemedicinska tjänster. Framförallt inom klinisk kemi, immunologi, mikrobiologi samt patologi och cytologi. De är verksamma i hela Sverige. Det centrala laboratoriet ligger i Täby utanför Stockholm. De har också tolv närlaboratorier i Storstockholm och ett i Uppsala.

Så blev det möjligt

Utmaning

Synlab Medilab hade en leverantör av drift och support som skötte hela IT-miljön, förutom labsystemet. Servrarna fanns lokalt hos leverantören. Synlab ville ta hem hela sin IT-miljö, bygga en egen lösning och drifta den själva på plats i Täby. Detta behövde göras under stor tidspress i form av en deadline från den dåvarande IT-partnern.

Lösning

Dustin hjälpte till att designa och bygga hela Synlabs nät. Detta innefattade bland annat brandväggar, switchar och accesspunkter samt inköp av bland annat hårdvara, servrar och klientpark. Man gick från en private cloud till en OnPrem-lösning.

Effekt

Den nya helhetslösningen hjälper Synlab Medilab att bli mer tids- och kostnadseffektiva. För dem är det väldigt viktigt att kunna fokusera på att utföra sitt samhällsbärande arbete.

Text: Hanna Klumbies
Foto: Samuel Unéus

Senast uppdaterad: 10 januari 2023

Taggar