Guide till dockningsstationer

Vi hjälper dig att hitta rätt dockningsstation

En dockningsstation är en praktisk enhet till vilken du kan ansluta en bärbar dator eller bildskärm, bland annat. På så sätt kopplas alla kablar in på ett ställe och du slipper kabeltrassel. Men hur vet du vilken som är rätt för dig?

Efter att ha läst den här miniguiden kommer du att förstå vilken dockningsstation som är bäst för dina behov. Till att börja med är det viktigt att bestämma vad du ska använda dockan till. Olika dockningsstationer kan se likadana ut vid första ögonkastet. De skiljer sig dock åt på flera sätt. Börja med att fråga dig själv i vilken situation du tänker använda dockningsstationen.

I farten

De här dockningsstationerna är bra när du vill ansluta en extern monitor. När du reser. Eller vill presentera något.

Arbeta hemifrån

Dockningsstationer som är byggda för ett mindre skrivbord med en extern bildskärm.

Arbeta på kontoret

Dockningsstationer avsedda för anslutning av mer än en skärm. Perfekt för kontoret där du normalt har mer utrymme.

Vilken port ansluter du till?

Vi börjar med din bärbara dator. Till vilken port kommer du att ansluta dockningsstationen? Titta på din bärbara dator och se till att dockningsstationen kan anslutas till den port du vill använda.

Beroende på vilken dator du har kan en USB-C-port ladda den och ansluta den till flera skärmar och kringutrustning samtidigt. Om din bärbara dator bara har en USB-3-port behöver du en extra strömkabel för att ladda den. Vill du ansluta din bärbara dator till flera högupplösta bildskärmar? Då rekommenderar vi att du ansluter den till en Thunderbolt 3-port, om din bärbara dator har en sådan.

Vad vill du använda dockningsstationen till?

För att hjälpa dig att avgöra vad du ska använda dockningsstationen till, tänk först igenom hur många skärmar, kringutrustningar och hårddiskar du vill ansluta den till. De flesta bildskärmar kan anslutas till en HDMI-port, men om du vill ansluta en bildskärm med hög upplösning bör du överväga att använda en DisplayPort (DP) i stället.

Kom ihåg att kontrollera vad varje dockningsstation passar för och välj den dockningsstation som uppfyller dina specifika behov.

Har du kablar för att ansluta allt?

När du har hittat rätt dockningsstation ska du se till att du har alla kablar du behöver för att installera den. Om du till exempel vill använda DP-porten istället för HDMI-porten på bildskärmen, behöver du rätt kabel för det. Tänk också på att välja rätt kabellängd. Kablarna ska vara tillräckligt långa för att täcka avståndet mellan dockan och det du ansluter den till.