NAS

En server för det lilla kontoret

NAS står för Network Attached Storage och är ett samlingsnamn för lagringsenheter som delar filer via nätverk. Man skulle kunna beskriva NAS som en eller flera externa hårddiskar med inbyggd dator som nås via nätverket. NAS är en enkel och prisvärd serverlösning för mindre företag. Hos oss hittar du NAS-produkter från bland annat Synology, QNAP, HPE, Netgear, WD och Buffalo.

Vad kan du använda en NAS till?

En NAS kan vara ansluten till flera datorer samtidigt och erbjuder därför enkel åtkomst till viktiga filer och dokument. Det mest självklara användningsområdet för en NAS är som backup-lösning. Låt exempelvis företagets datorer säkerhetskopiera sina hårddiskar till NAS:en under nätterna. Ett annat användningsområde är som filserver där du kan lagra filer som alla på företaget måste kunna ha tillgång till.

En NAS har ofta flera serverprogram installerade, vilka öppnar upp mängder av andra användningsområden. Exempelvis så kan den agera filserver för att låta dina kunder logga in och ladda hem filer. En NAS kan också agera mediaserver om du vill strömma video och musik på kontoret till olika skärmar och högtalare.

Vad ska du tänka på när du köper NAS?

Det som du behöver tänka på inför ditt val av NAS är hur många hårddiskar som behövs för att lagra data, vilka funktioner som kan behövas samt vilken säkerhet som krävs. Det finns otaliga lösningar för NAS för företag. Det är helt beroende på storleken på företaget och hur användningen ser ut. För vissa krävs det endast enkel filåtkomst medan andra kräver extremt snabb åtkomst via blockprotokoll eller avancerad säkerhet med RAID. Fråga oss gärna så berättar vi mer.