5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022

Webinar

5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022

Cisco Partner

Cyberbrottsligheten växer i Norden och attackerna blir smartare och mer sofistikerade.

– 90 procent av attackerna sker tack vara den mänskliga faktorn. Det är omöjligt att komma undan klicken, men det finns mycket annat du kan göra, säger Chung-wai Lee, säkerhetsspecialist på Cisco Systems.

De nordiska länderna är bland de mest digitaliserade i Europa. Vi har i princip slutat använda kontanter. – Samtidigt har många företag inte utvecklats lika snabbt säkerhetsmässigt. Nu försöker man hinna ikapp, säger Chung-wai Lee

Hackarna utnyttjar oroligheter i världen

Angriparna frodas när saker förändras, som under pandemin eller andra oroligheter. Cisco kunde till exempel se en ökning av phishing-angrepp varje gång folkhälsomyndigheterna presenterade nya riktlinjer.

– Samtidigt accelererade digitaliseringstakten hos nordiska företag under pandemin. Man hade inte räknat med att alla skulle jobba hemma och släppte på säkerheten. Det skapades stora säkerhetshål som inte täppts till, säger Chung-wai Lee.

5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022

3 vanligaste misstag inom säkerhet just nu

1. Du litar på silver bullets

Du hakar på modet och tror att det finns en silver bullet som löser alla dina problem. Det finns inga vattentäta skott. Det finns ingen lösning som heter ”install and forget där du kan luta dig tillbaka och tänka ”nu behöver jag inte göra något mer”. När nya problem dyker upp är risken att det finns stora säkerhetshål.

2. Du glömmer bort dina användare

Den som sätter upp eller tar in en säkerhetslösning glömmer bort användarna. Vi måste tänka: Hur ska vi göra för att skydda våra användare så att de kan jobba tryggt och samtidigt effektivt. Många lägger upp sin säkerhet på ett onödigt komplext sätt. Det är helt enkelt för krångligt att koppla upp sig till VPN. Risken är att användarna blir trötta och hittar osäkra genvägar.

3. Du ställer inte krav

Det saknas beställarkompetens inom ditt företag. Det gör att ni inte kan ställa rätt krav eller tänka på konsekvenserna när ni skapar beställningar eller tar in lösningar. Det kan till exempel handla om att man outsourcar lösningar till en partner som bara ser till att driften är igång och sedan inte ger dig återkoppling.

Vill du delta i vårt webinar?

5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022

  • 3 maj 2022
  • 10.00-10.45
Anmäl dig här
Chung-Wai Lee

Många som jobbar med IT tycker att deras medarbetare är helt hopplösa, men det är när vi glömmer användarna som de börjar ta osäkra genvägar.

Chung-Wai Lee, säkerhetsspecialist på Cisco Systems.

99%

av alla företag som Cisco analyserar är redan utsatta för dataintrång. De flesta utan att veta om det.

Källa: Cisco

3 snabba frågor till säkerhetsspecialist Chung-wai Lee

Chung-wai Lee har arbetat med säkerhetsfrågor under många år inom försvarsmakten och är idag en efteraktad rådgivare, talare och säkerhetsspecialist hos Cisco Systems. Den 3:e maj ger hon tips och råd på webinariet 5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022.

1. Vilka var de vanligaste attackerna i Norden 2021?

Kapningsförsök, DDoS (alltså en så kallad överbelastningsattack mot ett nätverk eller datorsystem) och ransomware. Men ransomware används också som ett första steg. Om man inte betalar så blir det en dimridå för att kapa uppgifter och sprida och sälja vidare.

2. Du pratar ofta om social engineering. Varför är det viktigt att känna till?

Social engineering är ett samlingsbegrepp där någon nyttjar svagheterna i den mänskliga psykologin snarare än tekniska brister. Det handlar till exempel om falska mejl som är gjorde med sådan finess att du klickar. Hackarna har blivit mer sofistikerade och hakar på trender och nyheter. Under pandemin utnyttjade hackarna till exempel vår ständiga törst efter covidinformation. Du kan skapa policys för anställda men det kommer alltid finnas de som klickar sig vidare.

3. Vad kommer vi få lära oss under webinariet?

Jag kommer lyfta fallgroparna och fokusera på vad du ska göra för att inte ramla ner i dem. Hur kan du få valuta för dina pengar? Hur kan du se till att få återkoppling på den lösning du köper in? Jag ser allt för många som köper in ett skydd och tror att det löser alla problem, att det är world peace nu. Men du behöver också se till att någon har tid att kontrollera och larma när det behövs.

Vill du delta i vårt webinar?

5 sätt att skydda er mot dataintrång 2022

  • 3 maj 2022
  • 10.00-10.45
Anmäl dig här